D66

Van Middelkoop moet afstand nemen van uitspraken

24 september 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil dat minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) voor het einde van de dag afstand neemt van zijn uitspraken in het weekblad Vrij Nederland over het homohuwelijk, het gezag in het leger en zijn `verspreking' in aanloop naar het besluit over de verlenging van de Uruzganmissie. Mocht hij daartoe niet bereid zijn, dan wil D66 de minister zo snel mogelijk ter verantwoording naar de Kamer roepen.

`Homohuwelijk ontbinding familierecht'

Van Middelkoop (Defensie, CU) stelt in het interview dat het homohuwelijk "de ontbinding van het familierecht" is. Pechtold: "Het huwelijk van twee homo's of lesbiennes in verband brengen met ontbinding is kwetsend en onsmakelijk. Als twee volwassenen van elkaar houden is het niet aan de staat om daar een oordeel over te hebben. Bovendien kan een minister niet zeggen dat een deel van het recht `ontbonden' is."

`Moeite met gezag'

Van Middelkoop geeft in hetzelfde interview ook aan moeite te hebben met gezag en daarom blij te zijn dat hij jarenlang achter elkaar uitstel kreeg voor zijn militaire dienstplicht, tot hij niet meer hoefde. "Het woord gezag zit niet echt in mijn vocabulaire", stelt Van Middelkoop. D66 vraagt de minister ook die uitspraak terug te nemen, omdat gezag zeker in de krijgsmacht - waarvoor Van Middelkoop verantwoordelijk is - van cruciaal belang is.

`Verspreking Uruzgan-missie'

In het artikel gaat Van Middelkoop ook in op zijn verspreking vorig jaar over de Uruzgan-missie. In juni 2007 zei hij de 'politieke intentie' te hebben om de missie te verlengen, terwijl de regering officieel nog geen standpunt had ingenomen. Het kwam hem op stevige kritiek te staan, niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook vanuit het kabinet. Van Middelkoop zegt nu het jammer te vinden dat Balkenende de kwestie op zijn persconferentie niet als een verspreking afdeed. Pechtold wil dat de minister afstand neemt van die woorden, omdat de manier waarop Van Middelkoop destijds zijn mond voorbij praatte niet slechts een verspreking was. Door vooruit te lopen op een regeringsstandpunt deed hij geen recht deed aan de besluitvorming in een democratisch proces.

---