ChristenUnie
Transvetzuren en het risico voor de volksgezondheid
woensdag 24 september 2008 11:35 Transvetzuren zijn niet de meest
gezonde vetzuren die er bestaan. Deze transvetzuren, in natuurlijke of
industriële vorm, zijn te vinden in veel voedingswaren. Onderzoeken
hierover hebben verschillende uitkomsten. De meerderheid wijst echter
uit dat er geen verschil bestaat in risico's tussen natuurlijke en
industriële transvetzuren.
Het is echter zeer moeilijk om alle transvetzuren volledig uit te
bannen zonder risico voor de volksgezondheid. Een verbod op
transvetzuren leidt namelijk tot een toename van de concentratie
verzadigde vetzuren, volgens ondermeer het UK Food Standard Agency.
Die verzadigde vetzuren zijn minstens zo schadelijk. De mens krijgt
gemiddeld meer verzadigde verzuren binnen dan de WHO norm aanbeveelt.
Hans Blokland heeft daarom amendementen ingediend om ook de
hoeveelheid verzadigde vetzuren te beperken, maar tegelijkertijd niet
op te roepen tot een verbod op transvetzuren. We moeten voorkomen dat
we een trade-off krijgen tussen deze vetzuren en de gezondheid van de
consument daardoor niet verbetert.