SARA


Eerste data uit LHC arriveert in Nederland

Op 10 september 2008 heeft CERN, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek in Genève, een eerste beam protonen in de 27 kilometer lange Large Hadron Collider (LHC) gestuurd. De LHC is de meest krachtige deeltjesversneller die ooit gebouwd is. Op de vier plaatsen waar de protonenbundels elkaar kruisen bevinden zich detectoren: LHCb, CMS, Atlas en Alice.

Wetenschappers uit de hele wereld gaan met de LHC experimenten uitvoeren die nieuwe kennis zal opleveren over de aard van materie en het ontstaan van het heelal. Deze experimenten zullen resulteren in gigantische hoeveelheden data die moeten worden opgeslagen en verwerkt. Hiervoor zijn wereldwijd zeer krachtige high-end resources nodig die onderling verbonden zijn tot een Grid-infrastructuur WLCG genaamd.

Vanwege de eisen met betrekking tot redundantie en beschikbaarheid van de data zijn er, verspreid over verschillende continenten, elf TIER-1 locaties dataopslag en -processing: TRIUMF (Canada), KIT (Duitsland), PIC (Spanje), IN2P3 (Frankrijk), INFN (Italië), NDGF (Scandinavische landen), ASGC (Taipei), GridPP (Verenigd Koninkrijk), FNAL en BNL (VS), Nikhef/SARA (Nederland).

TIER-1 sites ontvangen een deel van de ruwe data en een deel van elkaars data. Door Atlas gedetecteerde data wordt bijvoorbeeld bij SARA op tape opgeslagen in een omvangrijke tape library, terwijl dezelfde data tegelijkertijd op disk wordt bewaard op een andere TIER-1 site.

SARA verzorgt, samen met Nikhef Nationaal instituut voor subatomaire fysica, de opslag en processing van data van de detectoren Atlas, Alice en LHCb. Op 10 september heeft SARA de eerste data opgeslagen. In de nabije toekomst zal LHC ongeveer 15 PetaByte aan data per jaar gaan produceren waarvan een gedeelte bij SARA en Nikhef zal worden opgeslagen en verwerkt.

In eerste instantie bestaat de bijdrage van SARA aan deze infrastructuur uit ongeveer 1 PetaByte aan dataopslagcapaciteit en een rekencluster met meer dan 800 processor cores. Deze resources worden ook gebruikt voor andere nationale en internationale projecten, zoals EGEE, Virtual Laboratory for e-Science (VL-e) en het Life Science Grid.

Om aan de groeiende vraag naar dataopslag en rekenfaciliteiten te kunnen voldoen, zal de hardware-infrastructuur bij SARA en Nikhef in de komende periode aanzienlijk worden uitgebreid. Deze hardware wordt gefinancierd vanuit het BiG Grid-programma. BiG Grid beoogt in Nederland een e-Science infrastructuur op te bouwen.