Ingezonden persbericht
Persbericht 23 september 2008
Tentoonstellingsprogramma Groninger Museum 2008/2009
Het Groninger Museum presenteert een buitengewoon gevarieerd aanbod van grote en kleine tentoonstellingen. Werk van binnen- en buitenlandse kunstenaars van formaat is te zien in de kleurrijke ruimtes van het bijzondere Groninger Museum.
Go China! Groningen.
Een laatste kans! Tot en met 23 november zijn er in het Groninger Museum nog tentoonstellingen in het kader van Go China! Assen-Groningen bezoeken. De presentaties tonen het beste uit de oude, moderne en hedendaagse Chinese cultuur.
ANTIEKE BRONZEN
Meesterwerken uit het Shanghai Museum
t/m 12 oktober 2008
TEKENS AAN DE WAND
Chinees Nieuw Realisme en Avant-garde uit de jaren tachtig en negentig
t/m 26 oktober 2008
AI WEIWEI
t/m 23 november 2008
NEW WORLD ORDER
Hedendaagse installatiekunst en fotografie uit China
t/m 23 november 2008
Aziatische keramiek
10 oktober 2008 t/m 1 maart 2009
Het Starckpaviljoen is een bijzondere plek voor de presentatie van topstukken uit de eigen collectie Aziatische keramiek. Vanaf de zeventiende eeuw heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) grote hoeveelheden porselein verscheept vanuit China en Japan. Niet alleen verhoogden dergelijke exotische objecten de status van de eigenaar, ze waren bovendien buitengewoon praktisch. Porselein breekt namelijk minder snel dan aardewerk en is gemakkelijker schoon te maken. Toen in de achttiende eeuw de invoer explosief toenam, daalden de prijzen en werd Aziatische keramiek bereikbaar voor een groter publiek. In vele huishoudens in Nederland maakten porseleinen theeserviezen, borden, vazen en pronkstukken van uiteenlopende aard deel uit van de inboedel. Vooral in het noorden van ons land is hier veel van bewaard gebleven. Waar in andere delen van het land in de eerste helft van de negentiende eeuw de Aziatische keramiek werd vervangen door Europees porselein, bleef in het Noorden het duurbetaalde goed gewoon in de kast staan. Het is dan ook niet toevallig dat het Groninger Museum beschikt over een prachtige collectie Aziatische keramiek.
Armand Bouten (1893-1965): Kunst maakt zichzelf
9 november 2008 t/m 1 maart 2009
Armand Bouten werd in 1893 in Venlo geboren. Op 21-jarige leeftijd verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij lessen volgde aan de Rijks Normaalschool voor Tekenonderwijs. In 1922 trouwde hij met Hanny Korevaar; ze gingen op huwelijksreis naar het zuiden van Europa. Afwisselend woonden zij in Parijs, Budapest, Brussel en voor kortere periodes in Amsterdam en Den Haag. Totaal berooid keerden zij in 1953 terug naar Nederland en woonden tot het einde van hun leven eenzaam in Amsterdam. Boutens vroege kubistisch-expressionistische stijl verandert vanaf zijn eerste reis naar Zuid-Europa: felle kleuren en krachtige contouren doen hun intrede in het werk. Ook de thema's die hij eerder schilderde, zoals boeren en arbeiders in Hollandse landschappen, veranderen tijdens zijn reizen: zigeuners, kermissen, cafés en bordelen duiken op in het werk. Later verraden gruwelijke voorstellingen, geschilderd met sombere donkere kleuren de oplopende politieke spanningen in Europa in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog maakt hij nog enkele schilderijen, gekleurde gouaches en kleine pentekeningen op papier van veelal Amsterdamse prostituees en stadsgezichten. Het Groninger Museum presenteert een overzicht van het werk van deze diepgewortelde expressionist, die bij het grote publiek tot nog toe onbekend is gebleven.
Marga Weimans - Debut
15 november 2008 t/m 5 april 2009
Marga Weimans (1970) was enkele jaren geleden de eerste Nederlandse die afstudeerde aan de prestigieuze modeopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Met haar afstudeercollectie, waarin zij een modebeeld creëert voor de moderne zwarte vrouw als sterk en actief persoon, won zij een belangrijke internationale prijs. Het Groninger Museum toont nu haar collectie Debut, waarmee zij zich in het voorjaar van 2008 voor het eerst in Parijs presenteerde. Weimans streefde met het maken van deze collectie naar 'sublieme schoonheid': overweldigende schoonheid die grenst aan overdaad en decadentie, zelfs aan dood en verval. Enkele van de negen outfits zijn zo omvangrijk dat ze naar architectuur neigen, maar er zitten ook eenvoudige kolomjurken bij, en zelfs een draagbaar T-shirt.
Van Collenius tot Koons
Met dank aan de Vereniging Rembrandt
22 november 2008 t/m 12 april 2009
Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de Vereniging Rembrandt toont het Groninger Museum nagenoeg alle kunstwerken die met steun van deze vereniging zijn aangekocht. Eind negentiende eeuw deed het Groninger Museum voor het eerst een beroep op de Vereniging Rembrandt. In 1892 werd een portret van de hand van de zeventiende-eeuwse Groninger schilder Hermannus Collenius verworven. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog hadden de meeste aankopen die door het museum werden gedaan en waarvoor steun werd ingeroepen van de Vereniging Rembrandt betrekking op de Groninger kunstgeschiedenis. Behalve schilderijen van Groninger meesters betrof het enkele belangrijke stukken zilver uit de zeventiende en achttiende eeuw. Daarnaast werd ook de collectie Aziatica versterkt met porselein, lakwerk en wandkleden. De eerste moderne kunst die het museum structureel ging verzamelen, met steun van de Vereniging Rembrandt, was de expressionistische schilderkunst van De Ploeg. Tijdens en na het directeurschap van Frans Haks (1978-1995) wordt ook internationale hedendaagse kunst met steun van de vereniging gekocht. Voorbeelden hiervan zijn een kunstwerk in de vorm van een spiegel van Jeff Koons, zilveren theeserviezen van Alessi, een groot wandkleed van Robert Kushner en tekeningen van Andy Warhol. Het Groninger Museum presenteert, met dank aan de Vereniging Rembrandt, een prachtige selectie uit de collectie van het Groninger Museum.
J.W. WATERHOUSE (1849-1917)
Betoverd door vrouwen
14 december 2008 t/m 3 mei 2009
Het Groninger Museum presenteert de grootste overzichtstentoonstelling van werken van de wereldberoemde Britse kunstenaar John William Waterhouse (1849-1917) die ooit is georganiseerd. De kunstenaar werd in Rome geboren, maar verhuisde al spoedig naar Londen. Op jonge leeftijd assisteerde hij in het atelier van zijn ouders. Hier ontwikkelde Waterhouse zijn belangstelling voor schilderen, beeldhouwen en de klassieke oudheid. Hij maakte naam, in de jaren zeventig van de negentiende eeuw, met opzienbarend oorspronkelijke en vaak melancholische afbeeldingen die aan de Griekse en Romeinse Oudheid waren ontleend. Hij voelde zich thuis in de betoverende wereld van mythen en sagen, maar heeft zich ook laten inspireren door poëzie en muziek. Door de rijk gekleurde, geladen afbeeldingen van mooie vrouwen krijgt Waterhouse veel waardering in het hele Britse Rijk en op de wereldtentoonstellingen in de jaren negentig van de negentiende eeuw. De passie van Waterhouse voor schoonheid leeft onmiskenbaar voort in de prachtige schilderijen en tekeningen die hij naliet en waarvan vele te zien zullen zijn in het Groninger Museum. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts in Londen en het Montreal Museum of Fine Arts in Montreal.
Het absolute, het heldere. Wobbe Alkema & het constructivisme
14 maart 2009 t/m 14 juni 2009
Wobbe Alkema (1900-1984) is een opvallende kunstenaar, die vrijwel geheel zelfstandig een eigen, abstracte schilderkunst ontwikkelde. In de jaren twintig was hij binnen de kunstenaarsgroep De Ploeg een eenling omdat hij zich afsloot voor het expressionisme. Inspiratie vond hij bij andere constructivisten in Nederland en België. De tentoonstelling in het Groninger Museum toont vrijwel het gehele vroege werk van Alkema. Daarnaast is er werk te zien van kunstenaars van De Stijl en van Ploegcollega's Werkman en Van der Zee. De meeste bevestiging voor zijn kunstenaarsschap vond Alkema in België, bij de kunstenaars Josef Peeters en Felix de Boeck. Ook van hen zal werk te zien zijn. Na bijna vijftien jaar niet geschilderd te hebben, hervatte Alkema na de oorlog zijn werk. Weliswaar was dit latere werk minder absoluut, het bleef van een buitengewone eigenheid. Ook uit deze periode zal werk te zien zijn.
Cuba. Kunst en geschiedenis van 1868 tot heden
17 mei t/m 13 september 2009
Het Groninger Museum presenteert een grote overzichtstentoonstelling over de ontwikkeling in de kunst en de geschiedenis van Cuba vanaf 1868 tot heden. Cuba is wereldwijd bekend door de muziek en literatuur en het bijzondere land. De vele schilderijen, foto's, video's, grafische vormgeving en installaties geven een beeld van Cuba in een politieke en historische context. Het is een boeiend overzicht over de multiculturele samenleving van Cuba. De tentoonstelling is georganiseerd door The Montreal Museum of Fine Arts.
Jong in Groningen
27 juni 2008 t/m 29 november 2009
Het Groninger Museum presenteert volgend jaar de tentoonstelling Jong in Groningen- kunst uit de periode 1945-1975. Deze tentoonstelling die samengesteld is door Prof. Dr. Henk van Os belicht de naoorlogse kunst in Groningen. De overvloed aan belangstelling voor de schilders van De Ploeg heeft tot gevolg gehad dat de kunst van de generatie kunstenaars die jong waren na de Tweede Wereldoorlog, onderbelicht is gebleven. Toch gebeurde er in die jaren bijzonder veel in Groningen dat de moeite waard is om niet te vergeten. Er heerste zelfs een sfeer van avant-garde. Jong in Groningen toont werk van zestien kunstenaars van wie er nog slechts vijf in leven zijn: Els Amman, Fie Werkman, Marten Klompien, Ruloff Manuputty, Karl Pelgrom, Coen Schilt, Han Jansen, Jan Hoving, Drewes de Wit, Matthijs Röling, Olga Wiese, Siep van den Berg, Jo van Dijk, Henri de Wolf, Edu Waskowsky en Martin Tissing.