Gemeente Den Haag

Datum
19 september 2008

Haagse ontmoetingen op de Socialsofa

In het kader van 'Den Haag Mozaiekstad' en de week van de Haagse Ontmoeting schenkt wethouder Burgerschap Rabin Baldewsingh acht Socialsofa's aan de acht stadsdelen van Den Haag. Op dinsdag 23 september om 12.30 uur vindt, met muziek en dans, de feestelijke overhandiging plaats van de banken aan de stadsdelen.

Aan de Hofvijver staan tot 24 september acht kustzinnige banken: Socialsofa's. Elke bank is bekleed met ongeveer 43.000 stukjes mozaïek. Alle stukjes mozaïek zijn gezamenlijk aangebracht door inwoners van Den Haag: inwoners die elkaar eerst nog niet kenden, mensen die werken of juist niet, jongere of oudere mensen die alleen leven of een druk bestaan hebben, mensen die thuis- of dakloos zijn, mensen die in Nederland zijn geboren of op een andere plek in de wereld.

Socialsofa
De Socialsofa is een betonnen bank, bekleed met mozaïek die geplaatst wordt in een buurt. Iedere bank wordt 'gemozaïekt' door en voor bewoners. Dit jaar heeft beeldend kunstenaar Wouter Stips, speciaal voor de Week van de Haagse Ontmoeting, een achtluik ontworpen.

To meet is to create
Met 'To meet is to create' van Saskia van Haeren wordt kunst ingezet om mensen bij elkaar te brengen. Op initiatief van Stek, de Haagse organisatie voor stad en kerk, maakte 'To meet is to create' deze banken in en voor Den Haag met de bewoners van de stad. Begin mei dit jaar startte Saskia haar project. De eerste drie banken werden gemaakt in opdracht van stadsdeel Escamp en woningcorporatie Staedion. Het initiatief Socialsofa is geboren in Tilburg. Twee jaar geleden wilde cabaretière Karin Bruers iets doen tegen 'de sociale verkilling' in de samenleving. In Tilburg staan nu ongeveer honderd banken. Den Haag is op weg om de tweede Socialsofa-stad van Nederland te worden.

Haagse Ontmoetingen
Het maken van een bank duurt gemiddeld zes dagen. Verschillende bewoners leren elkaar hierdoor op een bijzondere manier kennen. Van Haeren: 'Aan de gepresenteerde bank hebben veel verschillende mensen gewerkt: oudere buurtbewoners, kinderen, een kunstenares uit Egypte, een directiesecretaresse, een vrouw uit Curacao die Nederlands wil leren, een koster en nog veel meer mensen. Ze hebben plezier met elkaar door te werken aan de bank. Burgerschap leeft in Den Haag.'

Kijk voor meer informatie op www.burgerschapdenhaag.nl

Voor meer informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Ankie Pastoors: 070 - 353 2325 of 06 - 52 582 382;
Afdeling Communicatie dienst OCW, Anouck Haverhoek: 070 - 353 5687 of 06 - 11 391 183.

AP/CL/08/247