Gemeente Grootegast
Lezing wereldberoemde Nieuw-Zeelandse Tasman-deskundige in Lutjegast
Het Abel Tasman Kabinet heeft een lezing georganiseerd van de wereldberoemde Nieuw-Zeelandse Tasman-deskundige Grahame Anderson. Deze unieke lezing heeft als titel "Tasman the navigator". Hij vindt plaats op dinsdag 23 september aanstaande in de NH-kerk aan de Abel Tasmanweg in het centrum van Lutjegast. Aanvang is 20.00 u. Toegang is gratis. Voertaal is Engels. Na afloop kan onder het genot van een drankje nog even worden nagepraat.
De lezing zal kort worden ingeleid door Jeroen Onderwater, voorzitter van het bestuur van het Abel Tasman Kabinet. Anderson's lezing zal gaan over de kwaliteit van de navigatie-vaardigheden van Tasman. Doel is aan te tonen dat Tasman en zijn team (inclusief Visscher en Gilsemans) veel preciezer en wetenschappelijk navigeerden dan tot nu toe werd aangenomen.
Anderson verkreeg als Tasman-kenner wereldfaam na de publicatie van zijn boek 'The Merchant of the Zeehaen' in 2001. In dit belangrijke boek, gebaseerd op nieuw onderzoek, vertelt Anderson het verhaal van Tasman's beroemde reis in 1642 - 1643 en legt hij de centrale rol uit van Isaac Gilsemans, de koopman aan boord van het schip de Zeehaen. Hij was het die, als ontdekker, cartograaf en illustrator een belangrijke bijdrage leverde aan deze reis. Een citaat uit een recensie in het scheepvaart magazine ' Spiegel der Zeilvaart'. (sept.2001) " ...De veel meer beroemde Captain Cook zou Australië en Nieuw- Zeeland nooit gevonden hebben als hij de kaarten van Abel Tasman's reizen niet had gehad. Die kaarten met beschrijvingen werden gemaakt door Isaac Gilsemans... Dit is een boeiend boek vol speurtochten, exploratie en verrassende ontdekkingen dat de zeer onderschatte Abel Tasman en zijn bekwame medereiziger/opperkoopman Isaac Gilsemans terecht de aandacht geven die ze al veel eerder hadden verdiend...". Er wordt op dit moment gewerkt aan een vertaling van dit boek in het Nederlands.
Nieuw-Zeelander Anderson is de afgelopen jaren ook bekend geworden door zijn jacht op het anker dat Tasman in december 1642 verloor voor de kust van Tasmanie. In de zomer van 2005 veroorzaakte het bijna vinden van dat anker met hulp van de Australische marine flink wat opschudding in Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland. Naast Tasman-kenner is Anderson ook architect en fanatiek zeezeiler.