Brede Hilversumse discussie gestart voor behoud Ziekenhuis en Huisarts


Actiegroep ZOOZ opgericht (Zorg Om Onze Zorg)

HILVERSUM, 20080923 -- Afgelopen week is een groep Hilversummers bij elkaar gekomen in restaurant Benk aan de Kerkbrink. Besloten is om een brede Hilversumse maatschappelijke discussie te starten of Hilversummers echt nu zo tevreden zijn met de nieuwe plannen die bedacht worden door een kleine groep mensen bestaande uit bestuurders, politici, raden van besturen, etc. Men vraagt zich hardop af of het niet totaal de verkeerde kant op gaat en of niet te weinig partijen in de politiek en in de zorg rekening houden met de onrustgevoelens van de Hilversumse bevolking.

Het geheel is een initiatief van Hilversummers Sjouk van Boeyen, Marion en Michel Smit, Hylke Beerstra, Hester Jaarsma en Marco van Stralen. Zij maken zich ernstig zorgen over de naar hun mening teloorgang van de bereikbaarheid van de zorg rondom voornamelijk vele (oudere) Hilversummers. Meerdere Hilversummers hebben inmiddels al kenbaar gemaakt via de mail zich aan te willen sluiten bij deze brede maatschappelijke discussie.



Laatste negatieve ontwikkelingen rondom de zorg in Hilversum

Inmiddels is bekend geworden dat Hilversum zijn ziekenhuis gaat verliezen en dat er hoogstwaarschijnlijk een kleinere zorglocatie voor terugkomt voor een beperkt aantal functies. Voor het grotere werk zal de Hilversumse bevolking dus aangewezen zijn op de locatie van het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum.



Ook klagen vele Hilversummers steen en been over de bereikbaarheid van de huisartsenpost nu deze eveneens gestationeerd is in Blaricum. Hoge taxikosten voor gezinnen en de vergrijzende bevolking van Hilversum zonder auto, waarvan de ziektekostenverzekering al te kennen hebben gegeven deze kosten niet te vergoeden.



Actiegroep richt zich op vier peilers

De starters van dit Burgerinitiatief richten zich daarom op drie peilers: allereerst vragen zij zich af of de belangen van Hilversumse burgers wel voldoende behartigd worden. Lokale politici zeggen aan de kant staan bij dit soort discussies omdat het hier de zgn. vrije markt zou betreffen. De oppositiepartijen en de SP hoor je echter voortdurend zeggen dat men waarschijnlijk meer had kunnen doen als het college beter had opgelet in gesprekken met de directie van het Tergooi Ziekenhuis. De groep beoogt een bredere samenstelling van Hilversumse vertegenwoordigers met directe lijnen terug naar die zelfde Hilversumse bevolking als het gaat om zulke belangrijke beslissingen gaat als Zorg en de bereikbaarheid ervan.



Een tweede is dat men de discussie wil heropenen of het nu wel zo'n goede keuze is om het ziekenhuis in Hilversum te slopen. Wie heeft die beslissing genomen, vraagt men zich hardop af? Van beleidsmakers tot een anonieme raad van Bestuur men waarschijnlijk weinig binding met de lokale bevolking? Op grond waarvan? Is daarmee duidelijk gecommuniceerd met gebruikers of is het maatschappelijk legitiem om dat alleen te laten plaatsvinden via voor velen anonieme cliëntenraden? Behoud van Ziekenhuis en minstens genoeg kwalitatieve zorg is het uitgangspunt en wil men zich hard voor maken.



De directie van het Tergooi Ziekenhuis lijkt het communiceren via de fractieleiders van de Hilversumse politiek voldoende te vinden is onlangs gebleken. Dit kan beter zeggen de Hilversummers van ZOOZ.



Een allerlaatste punt is gewoon de terugkomst van een goede bereikbare huisartsenpost voor alle Hilversummers. De mensen van ZOOZ vind het van de gekke dat ouderen en mindervaliden en gezinnen zonder auto aangewezen zijn op een post buiten de stad langs de snelweg. Men heeft alleen maar geografisch nagedacht vanuit de eigen mogelijkheden en niet vanuit de mate van gebruik door mensen die de zorg hard nodig hebben. De groep wil de druk verhogen op de Hilversumse huisartsen hun verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen voor zorg dichtbij alle Hilversummers buiten de kantooruren. Met dit laatste punt lijkt de actiegroep de volledige Hilversumse politiek achter zich te hebben staan.



Hilversummers kunnen zich aansluiten bij acties

De actiegroep ZOOZ wil op 25 september en 5 oktober tijdens de Dag "Rondkomen" voor het raadhuis Hilversummers benaderen om met deze brede discussie mee te doen. Daarnaast heeft men het voornemen Hilversumse Buurtcomités te benaderen zich aan te sluiten bij deze brede Hilversumse Maatschappelijke discussie.



Tijdens een nader te bepalen conferentie wil men een groot debat organiseren rondom de Hilversumse zorg.



De groep laat zich hierbij ondersteunen door een groep 4e jaarsstudenten van de HU-Amersfoort. Zij vervullen de rol van een onafhankelijke opbouwwerkorganisatie onder de naam Endhusiastic en zullen de Hilversummers ondersteunen met strategisch, educatief en voorwaardenscheppende adviezen.



Mensen die mee willen helpen en zich willen aansluiten bij deze actie kunnen schrijven of bellen naar: actiegroepzooz@yahoo.com "ZOOZ is BOOS en zo kan het niet langer!!"

Of tel: 06 48 40 90 66 (Marco van Stralen)





Ingezonden persbericht