Koningin Beatrix onthult eerste beeld in 'Dorpsgezichten'


SCHOONOORD, 20080812 -- Het is voor de Stichting Natuurkunst Drenthe een grote eer dat Koningin Beatrix hoogst persoonlijk naar Schoonoord komt om het eerste beeld in de nieuwe route `Dorpsgezichten' te onthullen. Hierdoor gaat dit nieuwe initiatief buitengewoon goed van start. De onthulling vindt plaats op dinsdag 23 september, 's middags om 15.00 uur bij de gletsjerkuil achter openluchtmuseum Ellert en Brammert. Na de onthulling zal zij (tevens) het grootste gedeelte van de `Kunst- en natuurwandeling Kunstige Archeologie' gaan bekijken, om daarna nog een bijeenkomst te hebben met kunstenaars en genodigden bij Rekreatiepark 't Kuierpadtien (Wezuperbrug)

Om te beginnen zullen er nog dit jaar drie beelden worden geplaats. Het eerste vanzelfsprekend in Schoonoord zelf. Speciaal voor Schoonoord worden er twee nieuwe Reuzenstoelen gemaakt door de Bulgaarse kunstenaar Rumen Mihov Dimitrov. Ook wordt er een nieuwe koperen boom gerealiseerd door François Geissmann (Frankrijk) en Stefan Ester uit Duitsland maakt een nieuwe `Lepel en Spade'. De laatste twee beelden vinden een plek in Zweeloo en Aalden. De nieuwe route is uitgezet door een werkgroep bestaande uit inwoners van de betrokken dorpen. Het heeft ongeveer de vorm van een acht, beslaat ongeveer 50 kilometer en valt in twee stukken uiteen van ieder circa 25 kilometer met als draaipunt Zweeloo.

Sinds 2005 organiseert Stichting Natuurkunst Drenthe de inmiddels welbekende kunst- en natuurwandelingen in het staatsbos achter openluchtmuseum Ellert en Brammert. Ieder jaar kent daarbij een cultuurhistorisch thema zoals De Legende (2005), Verstild Water (2006), Groene Revolutie (2007) en Kunstige Archeologie (2008)

Het beeld `Bullders' van David Kochavi (Israë), - 2008

Steeds komen nationale en internationale kunstenaars naar Schoonoord om ter plekke hun beelden te maken. In eerste instantie tijdelijke projecten, maar in de loop der tijd bleken er ook beelden te ontstaan die de tand des tijds goed konden weerstaan en geschikt zouden kunnen zijn om een plaats te vinden buiten de wereld van het natuurterrein. Deze vaststelling gekoppeld aan de vraag uit de bevolking om ook beelden in de dorpen te plaatsen heeft geleid tot het plan DORPSGEZICHTEN.

Concept
Het plan gaat uit van de plaatsing van meer permanente beelden in de dorpen Schoonoord, Wezuperbrug, Wezup, Zweeloo, Aaalden, Meppen, Oosterhesselen en Gees. Deze beelden komen voort uit de tentoonstellingen die jaarlijks door in Schoonoord worden georganiseerd. Na de periode in het bos worden de sculpturen dan in deze dorpen geplaatst te beginnen in 2008.
Daarna zullen tot en met 2012 nog zeker 17 beelden uit huidige en toekomstige tentoonstellingen in Dorpsgezichten worden opgenomen, zodat er uiteindelijk een fraaie route ontstaat die het landelijk gebied Schoonoord - Gees extra aantrekkelijk maakt voor de eigen inwoners, maar ook voor recreanten, toeristen en kunstliefhebbers.
Samenwerking
Een ambitieus plan dat alleen maar kan worden gerealiseerd in samenwerking met de bewoners. De twee betrokken deelgebiedcommissies Buitengewoon Platteland en de diverse verenigingen voor Plaatselijk Belang zijn dan ook optimaal bij de plannen betrokken en steunen het project van ganser harte.
Cultuurhistorie
Bij het beschrijven van de route wordt nadrukkelijk ook gekeken naar andere interessante objecten zoals al eerder geplaatste kunstwerken, historische gebouwen, archeologisch interessante plaatsen e.d. Deze objecten worden tevens in de routeomschrijving opgenomen. Het plan is om hier in eerste instantie een losbladig systeem van te maken dat dan in 2012 in een handzaam boek wordt gebundeld. Een waardevol drukwerk met dvd geschikt voor iedereen met interesse voor dit stukje Drenthe.
Financiering
Inmiddels is de financiering zo goed als rond zowel de gemeente Coevorden als de provincie Drenthe hebben hun steun toegezegd en het project is ook goedgekeurd door LEADER het Europese fonds voor de ontwikkeling van het platteland. Gelukkig zien ook andere instellingen het belang van Dorpsgezichten in. Zo heeft Woonservice (de woningbouwvereniging in het gebied) een grote bijdrage toegezegd en doet ook Rabobank Borger-Klenckeland mee. Dat Staatsbosbeheer ook een belangrijke rol speelt, vooral daar waar het gaat om materiaal en hulp, spreekt vanzelf. De manschappen van Beheerseenheid Sleenerzand zijn al vanaf het begin enthousiast betrokken bij de beeldende kunst in Schoonoord.