Ingezonden persbericht
Nr. 219
Hilversum, 19 september 2008
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 39
Afslag UMC, dinsdag 23 september, 19.30 uur, Nederland 1
In deze tweede aflevering ontmoet Manuel Angela (25). Totaal onverwachts kreeg ze een heftige leverbloeding. Als gevolg daarvan moet nu vijftig procent van haar lever operatief worden verwijderd. Een zware en spannende tijd voor Angela en haar man.
Ook zien we hoe mevrouw van Dam zeven maanden met haar voet in het gips zit. Nu mag ze eindelijk weer met een schoen lopen. Manuel is erbij als mevrouw Van Dam voor het eerst op haar gloednieuwe orthopedische schoenen probeert te staan.
En het kleine meisje Pgah lijdt aan een levensbedreigende afweerstoornis. Met chemotherapie en een risicovolle navelstrengbloed-transplantatie proberen de artsen haar te helpen.
Fataal, dinsdag 23 september 2008, 20.25 uur, Nederland 3
Aflevering 2: Breugel
Confronterende serie over fatale verkeersongevallen waarbij jongeren betrokken zijn. Herman Wegter praat met slachtoffers en veroorzakers en bespreekt met deskundigen feiten en fabels rond het ongeval.
8 Oktober 1999
Ian gaat nog even langs de garage om zijn verlaagde auto te controleren. Tevreden rijdt hij weg om even later met zijn vriendin Gaby zijn ouders te bezoeken. Het heeft flink geregend die dag. In een bocht raakt Ian in aquaplaning en komt op de verkeerde weghelft terecht. Daar rijdt Patrick die op weg is naar de fysiotherapeut. Presentator Herman Wegter bezoekt een testcircuit voor uitleg over aquaplaning, en doet een duo-interview met Ian en Patrick die het ongeval hebben overleefd.
Tot de dood ons scheidt, dinsdag 23 september, 20.50 uur, Nederland 2
"Mijn wereld stortte in toen Rob eind 2006 de diagnose endeldarmkanker kreeg, ik was zo bang dat ik alleen zou komen te staan." Sandra en Rob vertellen over de periode waarin Rob ziek was. Een heftige tijd waarin Sandra op haar tenen loopt om, naast alle zorg voor Rob, thuis alles draaiend te houden. "Als ik hoofdpijn had, wilde ik het niet zeggen, want ja, kanker is toch veel erger?" Hun drie kinderen zijn mee naar Ameland. Voor hen is deze periode ook van invloed geweest. Youri: "Ik waardeer het nu meer als we met z'n allen thuis zijn, het had ook anders kunnen zijn."
Met z'n vijven proberen ze deze moeilijke periode een plek te geven. En proberen ze bewuster van elkaar te genieten. Want dat het daar om draait, dat hebben ze het afgelopen jaar wel ontdekt.
Jong, dinsdag 23 september, 20.50 uur, Nederland 3
Annemarie en Agnes hebben dystrofie/dystonie; een vage aandoening waarover de meningen van artsen zelf uiteenlopen. De een zegt dat het tussen de oren zit terwijl de ander ervan overtuigd is dat het puur lichamelijk is. Een ding is duidelijk: het heeft de levens van beide meiden totaal veranderd.
Annemarie beklimt het ene moment een boom, terwijl ze het volgende moment verkrampt op bed ligt. Haar voeten zijn op zo'n moment zo gevoelig dat zelfs de aanraking van een sok voor extreme pijn zorgt. Bij Agnes zorgde dystrofie/dystonie ervoor dat ze haar droom niet kon verwezenlijken. Van jongs af wilde Agnes een eigen melkveebedrijf starten in Nieuw-Zeeland. Doordat ze dystrofie/dystonie kreeg belandde ze binnen anderhalf jaar in een rolstoel. Haar droom valt in duigen. Verder zien we hoe Manuel aan den lijve ervaart hoe het is om geblesseerd te raken. Maar wat heeft de plaatselijke rugby vereniging daarmee te maken?
Vanaf 26 augustus 2008 start de EO een nieuwe serie afleveringen van Jong. Per bus gaat presentator Manuel Venderbus langs bij jongeren met een bijzonder verhaal of uiterlijk. Hoe gaan ze om met hun anders-zijn? En hoe reageert hun omgeving? Manuel ervaart het zelf en stapt een dag in het leven van een jongere. Hij gaat met brandwonden de straat op, loopt mee in een protestdemonstratie én slaapt een nacht op straat.
't Zal je maar gebeuren, dinsdag 23 september, 22.50 uur, Nederland 2
Maandenlang en met vele duizenden tegelijk trokken er vanuit de hele wereld mensen naar het rustige plaatsje Lakeland, Florida. Doof, blind, in rolstoel met kanker of met een andere ziekte. Dag in dag uit, met vaak meer dan 10.000 bezoekers in stadion, tent of openlucht.
Het begon allemaal toen de Canadese Todd Bentley (32) voor vijf dagen naar Lakeland kwam. Niet alleen zijn controversiële verschijning (volledig getatoeëerd) houdt de gemoederen elders bezig maar vooral ook zijn 'ruige' optreden en.. hoe betrouwbaar zijn de claims van genezingen en andere wonderen eigenlijk? Zeker is dat Bentley zelf in zijn jeugd, door problemen thuis en overvloedig gebruik van alcohol en drugs, al vroeg ontspoorde. Of zijn huidige leven ook ontspoord is, dat mag de kijker zelf beantwoorden.
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 26 september, Z@ppelin, Nederland 3
Aflevering: Tingeling (hh)
'Tingeling', klinkt de bel op het schoolplein. "Kinderen, opschieten! Hup naar binnen! Jullie moeten werken!!", roept de juf streng. Dop en Kurk snappen er niks van; moeten kleine kinderen werken? Als Elly een verhaal vertelt over slaven die hard moeten werken en nooit vrij mogen, weten Dop en Kurk het: ze gaan de kinderen bevrijden!
Hotdog, 28 september 2008, zondagavond live rond 00.10 op Nederland 3
Nederland telt 2,5 miljoen singles. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren fors toeneemt. Steeds meer alleenstaanden surfen het web af op zoek naar de liefde van hun leven. Zijn datingsites geschikt om een partner te vinden? En... waar blijft de romantiek? Vijf jongeren worden geconfronteerd met dilemma's op het gebied van relaties, geloof en samenleving. Waarom wordt religie altijd in verband gebracht met regels? Moet je die regels zien als beperking of bevrijding?
Jongeren die elkaar normaal gesproken mijden als de pest moeten in het jongerenprogramma Hotdog met elkaar om de tafel. Woede en onbegrip zijn voelbaar; jongeren worden uitgedaagd om emoties te verwoorden in het multiculturele multireligieuze jongerenprogramma. Zo debatteert ROC tegen HBO, blank tegen zwart, soft tegen hard, Moslim tegen Wildersaanhangers, straatstijl tegen jonge yup en hedonist tegen christen. Arie Boomsma leidt het debat met een jood, een moslim, een christen en een atheïst aan de hand van pittige stellingen. Jongeren worden geconfronteerd met pittige dilemma's die spelen in de jongerencultuur en in de actualiteit van de Nederlandse samenleving. Ook jongeren van verschillende politieke kleur debatteren mee. Kijk op www.hotdogtv.nl
---
Noot voor redactie,