Voedingcentrum
Fabel over groenten
Het Voedingscentrum krijgt steeds vaker vragen van mensen die willen
weten of groenten nog wel voedingsstoffen bevatten. Er wordt beweerd
dat de grond armer is door gebruik van mest. Daardoor zou het gehalte
aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels in groenten lager zijn dan
in het verleden. Volgens het Voedingscentrum is die bewering niet
juist en bevatten groenten wel veel voedingswaarden.
Regelmatig duiken berichten op in de media dat voedingswaarden in
groenten lager zouden zijn ten opzichte van twintig jaar geleden. Dat
zou te wijten zijn aan het gebruik van meststoffen, die de bodem
aantasten. Groenten zouden daardoor niet in staat zijn om voldoende
mineralen op te nemen.
Ook zou het vitaminegehalte dalen door gewijzigde teeltomstandigheden.
Bijvoorbeeld door blootstelling aan licht of temperatuurschommelingen
en dat breekt vitaminen af. Dit is niet aangetoond.
Analyses
In 2007 verscheen er nog een rapport van de Wageningse Universiteit
over de achteruitgang van voedingswaarden in groenten doordat de bodem
niets meer in zich heeft. De conclusie van het onderzoek is dat die
achteruitgang van voedingsstoffen niet het geval is.
Ook zijn de analysemethoden over de hoeveelheid voedingswaarden in
groenten tegenwoordig meer specifiek en betrouwbaar dan twintig jaar
geleden. Bij analyses wordt altijd uitgegaan van gemiddelden, maar er
bestaat een forse variatie tussen producten. De groeicondities, het
seizoen, de houdbaarheid en de eventuele bewerking, verschillen per
product.
Twee ons groenten per dag
Groente en fruit bevatten vitamines zoals vitamine C en foliumzuur,
vezels, mineralen zoals kalium en bioactieve stoffen. In verhouding
tot hun volume en gewicht leveren ze weinig calorieën en veel
voedingsstoffen. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag twee ons
groente en twee ons fruit te eten. Helaas eten de meeste mensen nog te
weinig groente en fruit.
Varieer met groenten
Verder is het belangrijk te variëren met groente. Dan krijg je
voldoende vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen, want er
bestaan grote verschillen in de samenstelling van groenten. Er is niet
één groente die in alle stoffen kan voorzien.
Het eten van groenten verkleint de kans op chronische ziekten, zoals
hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Verder is
aangetoond dat het eten van voldoende groenten en fruit de bloeddruk
verlaagt en de stoelgang vergemakkelijkt. Tot slot helpt groenten eten
om op gewicht te blijven. Ze bevatten namelijk relatief weinig
calorieën, maar wel veel voedingsvezels, en geven daardoor een
voldaan gevoel.