Witteveen en Bos

Ruimteschalen kustbeheer

Door de effecten van de klimaatverandering zal de komende twee eeuwen de noodzaak tot versterking van de kust toenemen. Maar leidt voortzetting van het huidige beleid met kleinschalige oplossingen op de lange termijn wel tot een optimale situatie? Een grootschaliger ruimtelijk perspectief blijkt nodig. Een door Witteveen+Bos in samenwerking met de Universiteit Twente uitgevoerd afstudeeronderzoek gaat nader in op dit onderwerp.
Strategieën
In het onderzoek Improved long-term coastal management as a result of a large-scale spatial perspective zijn vier ruimtelijke schaalniveaus beschouwd op basis van lokale en grootschalige gebiedskenmerken. Er zijn voor deze vier schaalniveaus acht langetermijnstrategieën opgezet. Voortzetting van het huidige beleid kenmerkt zich door een kleine ruimteschaal. Op de grotere ruimteschalen zijn bestaande concepten toegepast. Voorbeelden hiervan zijn een nieuwe rij voorduinen voor de bestaande zeereep, een eiland in het zuiden en een nieuwe rij voorduinen in het noorden, een landwaartse variant op de tussenliggende ruimteschaal en het basisalternatief (dijkverhoging, duin- en strandverbreding, dijk-in-duin).

De strategieën zijn getoetst aan een aantal criteria, zoals kosten, welvaartseffecten en intrinsieke natuurwaarden. Daarbij is rekening gehouden met onzekerheden door toepassing van twee klimaatscenarios, zes visies voor de gewichtenverdeling en een gevoeligheidsanalyse van de geschatte kosten en baten. Ondanks de onzekerheden blijkt het mogelijk een betrouwbare analyse van de belangrijkste effecten van de strategieën op lange termijn te maken.

Grootschalig
In geen van de gevallen blijkt voortzetting van het huidige beleid de meest optimale optie voor de lange termijn. Voor elke visie zijn er grootschaliger strategieën die beter scoren. Zo scoort een nieuwe rij voorduinen het beste vanuit een duurzame visie. De combinatie van een eiland en nieuwe voorduinen scoort het beste qua ruimtelijke ontwikkelingsvisie, maar slecht qua risicovermijding. De landwaartse variant blijkt juist als beste te scoren wat betreft het mijden van risicos. Geconcludeerd kan worden dat het op lange termijn gunstig is om op een groter ruimtelijk schaalniveau naar oplossingen te zoeken. Op korte termijn zal dit resulteren in meer uniformiteit in kustversterkingsprojecten.