Gemeente Someren


Meer dan 100 bezoekers
Bijeenkomst voor starters Asten en Someren groot succes

foto van de startersbijeenkomst

Maandag 8 september organiseerden het Streekplatform De Peel, de Kamer van Koophandel Brabant, de gemeenten Asten en Someren en de Rabobank gezamenlijk een bijeenkomst onder de noemer Eerste hulp voor startende ondernemers. Deze bijeenkomst was speciaal gericht op pas gestarte ondernemers en mogelijke potentiële starters. Met ruim 100 bezoekers in de zaal van Sociaal-cultureel centrum De Ruchte in Someren kan van een succesvolle bijeenkomst worden gesproken.

De streekmanager van het Streekplatform, Peter van der Tol, gaf in zijn inleiding aan dat er de initiatiefnemers van de avond veel aan gelegen is om de gebruikelijke uitval van starters te beperken. Het Streekplatform De Peel is een samenwerking van gemeenten en overige sociaal-economische partijen in De Peel. Zij hebben als doel het versterken van de sociaal-economische structuur van het gebied. Daarvoor proberen zij nieuwe initiatieven te initiëren, op te sporen en te ondersteunen. Van Tol prikkelde de starters in de zaal door te stellen dat zij het nieuwe ondernemersbloed in Asten en Someren vormen.

Na boeiende inleidingen door de wethouders Economische Zaken van Someren en Asten, Willy Hanssen en Peter Gerrits en bedrijfsvoorlichter Eric Hertogs van de Kamer van Koophandel, was het woord aan de ondernemers zelf. Een panel van onlangs gestarte ondernemers werd ondervraagd over de knelpunten en valkuilen die zij tegenkwamen bij de start en uitbouw van hun onderneming. Een deskundigenpanel werd na de pauze met deze knelpunten geconfronteerd. Zij reikte hiervoor passende oplossingen aan. Veel aanwezigen in de zaal ontdekten dat zij niet de enigen zijn die met deze punten worstelen. Vooral werd duidelijk dat een uitgebreide voorbereiding erg belangrijk is.

De avond was echter niet alleen gevuld met probleemstellingen. In alle verhalen klonk het enthousiasme over het zelfstandig ondernemerschap door. Dit bleek ook tijdens de borrel na afloop waar enthousiast nagepraat werd. De uitgebreide informatiemarkt voor de starters is daarbij druk bezocht. Uit de ingeleverde evaluatieformulieren blijkt dat de bijeenkomst als erg positief werd ervaren.

Terug naar boven>>

Leefbaarheid en veiligheid
Parkeerregels in de gemeente Someren

Om prettig te wonen in Someren zijn leefbaarheids- en veiligheidaspecten zeer belangrijk. Om daarop toe te zien is er in Someren een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) actief. De BOA is zo veel mogelijk op straat aanwezig en richt zich dan vooral op het voorkomen van de zogenaamde kleine ergernissen. De BOA fungeert als eerste aanspreekpunt voor de burgers wanneer zij vragen of klachten hebben over de gemeentelijke aanpak van de kleine ergernissen. De BOA kan burgers waarschuwen, maar is ook bevoegd om verbaliserend op te treden. Regelmatig willen wij een bepaald thema behandelen waar de BOA mee te maken heeft in zijn werk. Deze keer de parkeerregels.

Waarom parkeerregels
Als iedereen zijn auto of bedrijfsauto zomaar ergens parkeert, dan leidt dit al snel tot hinder of ergernis bij de overige weggebruikers. Om dit te voorkomen zijn er regels opgesteld waar een bestuurder zijn voertuig niet mag parkeren.

Ondanks deze regels komt het nog regelmatig voor dat bestuurders hun voertuig parkeren op plaatsen waar dit niet is toegestaan.

Parkeren op het trottoir
Regelmatig staan er autos met 2- of 4 wielen op het trottoir geparkeerd, waardoor de doorgang wordt belemmerd. Hierdoor moeten voetgangers, maar ook personen met een kinderwagen, rollator of gehandicaptenvoertuig gebruik maken van de rijbaan. Dit levert gevaarlijke situaties op. Parkeren op het trottoir is niet toegestaan.

Parkeren in groenstrook of plantsoen
De gemeente Someren is een groene gemeente en daar zijn we samen trots op. Het groen is immers mede bepalend voor een mooie woonomgeving. Graag willen we dit zo houden, daarom is het niet toegestaan om een voertuig in de groenstrook te parkeren.

Parkeren in een parkeerverbod
In de gemeente Someren zijn er op veel plaatsen parkeerverboden. Deze parkeerverboden zijn aangebracht om de verkeerssituatie ter plekke veiliger te maken en/of om de doorstroom van het verkeer te bevorderen. Door te parkeren op een plaats waar een verkeersverbod geldt kunnen gevaarlijke situaties ontstaan bijvoorbeeld omdat het zicht belemmerd wordt. Daarnaast kan het leiden tot hinder voor het overige verkeer. Bijvoorbeeld als er aan twee zijden van de weg geparkeerd wordt, waardoor het overige verkeer er niet meer door kan. Ook bij evenementen worden soms tijdelijke parkeerverboden geplaatst. Dit is gedaan om de veiligheid van het evenement te waarborgen (doorganghulpverleningsdiensten).

Parkeren op gehandicaptenparkeerplaats
Op diverse plaatsen binnen de gemeente zijn
gehandicaptenparkeerplaatsen aangebracht. Onder andere bij openbare gebouwen en in het winkelgebied. Deze parkeerplaatsen zijn uitsluitend bedoeld voor personen die in het bezit zijn van een geldige gehandicapten-parkeerkaart. Doorgaans zijn deze parkeerplaatsen zo gesitueerd dat ze dicht bij de ingang van het openbaargebouw of de winkel zijn gelegen zodat de houders van de kaart maar een beperkte afstand hoeven te overbruggen.

Stallen van fietsen in de winkelstraat of hinderlijk plaatsen Regelmatig komen er klachten binnen bij de gemeente, dat fietsen of bromfietsen hinderlijk op trottoirs worden gestald, vooral in de Postelstraat. Zorg er altijd voor, dat (visueel) gehandicapten of personen met een kinderwagen, altijd de vrije doorgang hebben. Er zijn in het winkelgebied voldoende plaatsen om uw fiets of bromfiets te stallen, zonder dat voetgangers overlast hebben van uw fiets of bromfiets.

Handhaving parkeeroverlast
Om het aantal parkeerovertredingen terug te dringen wordt er door de politie en de BOA regelmatig gecontroleerd. Dit jaar zijn er tijdens controles veel bekeuringen opgemaakt.

Boetes
Justitie heeft de volgende boetebedragen vastgesteld voor deze overtredingen;

* Parkeren in een parkeerverbod of langs een gele onderbroken/doorgetrokken streep
60,00;

* Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats zonder (geldige) gehandicaptenparkeerkaart
150,00;

* Parkeren bij een kruispunt op een afstand van minder dan vijf meter daarvan
60,00;

* Parkeren voor een inrit of uitrit
60,00;

* Parkeren buiten de parkeervakken op een parkeerterrein (aangeduid met P-bord)
60,00;

* Parkeren in een groenstrook of plantsoen 60,00.

verkeersbord parkeerverbod verkeersbord gehandicaptenparkeerplaats verkeersbord parkeergelegenheid
parkeerverbod gehandicapten-parkeerplaats parkeergelegenheid

Terug naar boven>>