Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2008

Nanotechnologie: baanbrekend onder voorwaarden 23 september 2008

Nanotechnologie is een baanbrekende en vernieuwende technologie, die het mogelijk maakt om stoffen op de allerkleinste schaal te beïnvloeden. Zo worden materialen sterker, elastischer of krasbestendiger gemaakt. Kansrijk? Of riskant voor mens en milieu? Er ontbreekt nog veel kennis om die risicos goed in te kunnen schatten. Daarvoor is nader onderzoek nodig en bovendien een betere uitwisseling van kennis en informatie tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Dat blijkt uit het nieuwste RIVM-rapport Nanotechnologie in perspectief.

De technologie is kansrijk en de verwachtingen over de maatschappelijke en economische mogelijkheden zijn hooggespannen. Tegelijkertijd komen vanuit wetenschappelijke kaders signalen dat toepassingen mogelijk risicos met zich meebrengen voor werknemers, consumenten en milieu. Zo bleek onlangs uit onderzoek dat een bepaalde soort koolstof nanobuisjes in muizen een ontstekingsreactie kan veroorzaken die lijkt op de ontstekingsreactie zoals die ook door asbest veroorzaakt wordt in het beginstadium van asbestkanker.

Onderzoek naar risicos per toepassing
Er zijn honderden producten op de markt waarin nanodeeltjes zijn toegepast. Ze variëren van medische toepassingen en cosmetica tot elektronica en schoonmaakmiddelen. De risicos van deze nanodeeltjes laten zich moeilijker in kaart brengen dan die van reguliere chemische stoffen. De risicos zijn dus veelal nog onbekend, maar mens en milieu worden al wel aan de deeltjes blootgesteld. Daarom is het belangrijk om in een vroeg stadium naar de veiligheidsaspecten van deze nieuwe technologieën te kijken. Dit rapport richt zich op toepassingsgebieden waar rekening moet worden gehouden met risicos voor patiënten, consumenten, werkers en het milieu. Het minimaliseren van de risicos vereist op korte termijn veel onderzoek naar blootstelling aan en giftigheid van nanodeeltjes.

Kennisuitwisseling
Voortvarende implementatie van nanotechnologie vraagt proportionele aandacht voor de veiligheid van mens en milieu. Het onderzoek naar het vaststellen van risicos van nanotechnologie is omvangrijk en gecompliceerd. Door een goede internationale coördinatie in onderzoek en intensieve kennisuitwisseling tussen overheden, wetenschap en bedrijfsleven kan de informatie die nodig is voor het beperken van en verantwoord omgaan met risicos van nanotechnologie sneller beschikbaar komen.

Kennis- en Informatiepunt Risicos nanotechnologie In opdracht van de ministeries van VROM, VWS en SZW is het Kennis- en Informatiepunt Risicos nanotechnologie (KIR-nano) opgericht bij het RIVM. Het KIR-nano signaleert ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie, adviseert over het beoordelen van risicos en informeert overheden en professionals over de risicos van nanotechnologie. Door actieve deelname aan verschillende internationale technisch-wetenschappelijke samenwerkingsverbanden komt bruikbare kennis snel voor de Nederlandse samenleving beschikbaar. Dit rapport is het eerst signaleringsrapport van het KIR-nano.

EINDE BERICHT