Geen toename geweldsincidenten City, Boschstraatkwartier, Jekerkwartier, Kommelkwartier en het Statenkwartier
Intensivering drugsaanpak komt tegemoet aan gevoelens onveiligheid
Een nadere analyse van het aantal geweldsincidenten in genoemde buurten leert dat de onveiligheid in die buurten door deze incidenten niet toeneemt. De recente schietpartij in de Kleine Gracht wordt gezien als een op zichzelf staand incident. De politie doet hier verder onderzoek naar. De aanpak van drugsgerelateerde overlast wordt in de komende maanden geïntensiveerd.
Drugsgerelateerde overlast is nog altijd een groot probleem in Maastricht en zorg op plaatsen van gevoelens van onveiligheid. Het straatbeeld is mede bepalend voor het gevoel van overlast. Om de overlast te beperken loopt het proces van de spreiding van coffeeshops (Operatie Coffeecorner). Daarnaast is de politie bezig met de uitvoering van het project NOMEN. Het incident gebiedsontzegging heeft er in dit kader toe geleid dat:
* 167 personen een verwijderingsbevel is opgelegd
* 116 personen een gebiedsontzegging hebben gekregen
Verder is in 2008 de aanpak van drugspanden geïntensiveerd en zijn er 11 woningen aangepakt (Damoclesregeling). T.a.v. nog 2 woningen bestaat een voornemen tot sluiting. Het lopende project NOMEN wordt in oktober omgevormd tot het project BorderlineS. Hierin zal een intensivering plaatsvinden van de drugsrunneraanpak, met name het centrum van Maastricht. Naast een intensivering in politiecapaciteit wordt gezocht naar samenwerking met de Marechaussee. Deze groep medewerkers krijgt o.a. de beschikking over ANPR-apparatuur (herkenning kenteken) en een verbeterde informatiehuishouding. Daarnaast wordt de
Euregionale samenwerking verbeterd.
Verder is het drugsmeldpunt nog dit jaar operationeel zijn. Het Rijk heeft ¤ 900.000,= subsidie beschikbaar gesteld voor dit project.
Ook zal de wijkagent een nadrukkelijker rol krijgen in de buurt. De politie roostert wijkagenten vrij voor deze taak. Naast de wijkagent zullen de teamleden van het team waar de wijkagent in thuis hoort betrokken worden bij de probleemaanpak op buurt- en wijkniveau.
Tenslotte wordt in de zogenoemde "Vogelaar"buurten een plan van aanpak opgesteld over de werking van het Britse model "Safer Neighbourhoods" op de schaal van de buurten in Maastricht. Dit wordt in heel Maastricht geïmplementeerd.
Gemeente Maastricht