Gemeente Waterland

22 september 2008

Resultaten nader bodemonderzoek (2e fase) voormalige gasfabriek Burgemeester Versteegstraat

In januari 2008 vond in het gemeentehuis een bewonersbijeenkomst plaats over de resultaten van het "nader bodemonderzoek (1e fase)" dat is uitgevoerd op het terrein van de voormalige gasfabriek aan de Burgemeester Versteegstraat. Tijdens deze avond is gesproken over een aantal onduidelijkheden met betrekking tot de omvang van de verontreinigingen en de risico's. De gemeente heeft toen aangekondigd dat een vervolgonderzoek zou plaatsvinden. Inmiddels is dit vervolgonderzoek afgerond. Het onderzoek was gericht op het (nader) afperken van de verontreiniging en op het bepalen van de risiso's, waaronder risico's voor de gezondheid. Bewoners en huiseigenaren zijn van deze resultaten per brief op de hoogte gesteld.

Uit het "nader bodemonderzoek 2e fase" zijn de onderstaande resultaten naar voren gekomen.

Ten aanzien van de grond:


1. Op basis van een uitgebreide risicobeoordeling wordt geconcludeerd dat door contact met de grond bij het huidig gebruik (wonen met tuin) geen sprake is van onaanvaardbare risico's.
2. Op basis van de resultaten van het bodemonderzoek blijkt dat de grondverontreiniging met de specifieke componenten (cyanide en PAK's), die kenmerkend zijn voor een gasfabriek, zich beperkt tot het voormalige bedrijfsterrein. De aangetroffen verontreinigingen met lood en zink op de omringende percelen worden regelmatig elders aangetroffen in de oude woonkern van Monnickendam.
3. In de (puinhoudende) grond op het voormalig gasfabriekterrein is geen asbest aangetroffen.

Ten aanzien van de binnenlucht:


1. Er zijn op basis van het onderzoek geen risico's voor de bewoners van de woningen. Er is binnenluchtonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de woningen aan de Burgemeester Versteegstraat 27 en 30 waar de kans op risico's op uitdamping vanuit het grondwater het grootst is. Uit het luchtonderzoek is gebleken dat de grenswaarden (voor onder andere aromaten) waarbij mogelijke risico's aanwezig zijn, niet overschreden worden.

Ten aanzien van het grondwater:


1. De voornaamste kern van grondwaterverontreiniging bevindt zich ter plaatse van de Burgemeester Versteegstraat 26 t/m 34. De omvang van de grondwaterverontreiniging in het bovenste grondwater is, met uitzondering van de westelijke richting, afgeperkt. In het diepere grondwater zijn nog veel onduidelijkheden en dient er aanvullend onderzoek te worden gedaan. De
grondwaterverontreiniging betreft voornamelijk aromaten waarbij benzeen de voornaamste is.

2. Over de verspreiding van de grondwaterverontreiniging kan geen duidelijke uitspraak worden gedaan omdat er nog onduidelijkheden zijn over de verontreiniging in het diepere grondwater. Omdat dit niet bekend is, wordt gesteld dat er mogelijk een onaanvaardbaar risico is ten aanzien van de verspreiding van de verontreiniging. Dit is het geval indien meer dan 1.000 m³ bodemvolume jaarlijks extra verontreinigd raakt. Daarom wordt in het rapport gesteld dat de locatie mogelijk met spoed moet worden gesaneerd. De kans op een extra verontreiniging van meer dan 1.000 m³ bodemvolume per jaar is gering, maar er zal aanvullend onderzoek gedaan moeten worden naar de omvang en verspreiding om dit uit te sluiten.

Samengevat luidt de conclusie van het nader onderzoek dat (een deel van) het gebied mogelijk met spoed moet worden gesaneerd, maar dat die conclusie niet is ingegeven door onaanvaardbare gezondheidsrisico's, want die zijn niet aangetroffen, maar door mogelijke onaanvaardbare verspreidingsrisico's.

De Milieudienst Waterland neemt, namens de gemeente, contact op met de provincie Noord-Holland over te nemen vervolgstappen. Over deze vervolgstappen informeert de gemeente te zijner tijd de betrokken bewoners van het gasfabriekterrein, te weten Burgemeester Versteegstraat 24 t/m 35. Indien de vervolgstappen ook anderen aangaan, zullen zij uiteraard ook geïnformeerd worden.

Het onderzoeksrapport is in zijn geheel op de website geplaatst, u kunt het hier lezen en/of downloaden. Voorts bieden wij bewoners van het gebied de gelegenheid vragen te stellen. Daartoe vindt maandag 29 september aanstaande een inloopspreekuur plaats in de raadszaal van het gemeentehuis te Monnickendam, Pierebaan 3. Het inloopspreekuur begint om 19.30 uur en eindigt omstreeks 21.00 uur. U kunt ook vragen stellen via het e-mailadres gasfabriek@remove-this.waterland.nl of door telefonisch contact op te nemen met de heer B.W. Kemper, bureauhoofd VROM: 0299-658 585.

---

Links:
www.milieudienst-waterland.nl