Datum: 22 september 2008

Politie Hollands Midden: Nieuwe methode "Pakken en plukken"

Pakken en plukken is een nieuwe methode om financiële schade te verhalen op bekende daders. Deze nieuwe methode wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Politie Hollands Midden en CED Forensic, als belangenbehartiger van de benadeelden.

Nieuwe Wet Politiegegevens De nieuwe Wet Politiegegevens maakt het mogelijk informatie te delen met een derde partij zoals CED Forensic. De CED Forensic treedt namens verzekeraars én benadeelden op en stelt de crimineel aansprakelijk voor de geleden financiële schade van alle betrokkenen.

Niet alleen de verzekeraars hebben namelijk voordeel van deze constructie, maar ook de directe benadeelden profiteren van deze werkwijze. De benadeelden, bijvoorbeeld degene waarbij is ingebroken, profiteren conform de afspraken die verzekeraars hierover hebben, als eerste van de ontnemingsactie. Bijvoorbeeld in verband met een eigen risico op de verzekeringspolis of een onverzekerd belang.

Doordat de CED Forensic namens alle partijen optreedt, kan zij een crimineel via één civiel rechtelijke procedure verantwoordelijk houden voor alle schade en kosten, die zijn ontstaan door een scala van criminele activiteiten (zie voorbeeld).

Zowel grote als kleine zaken De nieuwe 'pakken en plukken' methode kan zowel in grote zaken als in kleinere zaken ingezet worden. Een grote zaak zoals bijvoorbeeld een overval op een winkel waarbij een groot geldbedrag wordt weggenomen. Maar CED kan ook namens benadeelden van een enkele of een serie van woninginbraken een zaak opstarten. Uitgangspunt is dat er een dader bekend is.

Toevoeging op de mogelijkheden De nieuwe methode "pakken en plukken" is een toevoeging op bestaande manieren om geleden schade of kosten te verhalen op personen. In het politiekorps Hollands Midden worden de kosten die gemaakt zijn voor het verwijderen van graffiti of het repareren van materialen door vandalisme als sinds jaar en dag op de dader verhaald. Ook is het standaard om de kosten van inzet te verhalen wanneer blijkt dat iemand opzettelijk een valse melding of aangifte heeft gedaan.

Sinds vorig jaar is er ook de "pluk ze wetgeving". Deze wetgeving houdt in dat gelden die de dader heeft verdiend door middel van illegale praktijken, zoals de verkoop van drugs, terug moeten worden betaald aan de staat. Een andere manier is verwoord in de "patseraanpak". Dit houdt in dat onverklaarbaar vermogen van een persoon aangepakt wordt. Wanneer iemand in een dure auto rijdt, maar ook een uitkering trekt, dan zal deze auto in beslag worden genomen.

Voorbeeld: een drietal criminelen wordt aangehouden voor vijf woninginbraken. Tijdens het politieonderzoek komt hiervoor voldoende (civielrechtelijk) bewijs naar voren. De vijf bewoners zijn allen verzekerd bij een andere verzekeraar. Hun eigen risico bedraagt 150 euro. De overige schade is vergoed door de opstal en inboedel verzekeraars voor een totaal bedrag van 10.000 euro. De politie wisselt op basis van een door de officier van justitie getekend convenant informatie uit met CED Forensic, als gemachtigde optredend namens alle benadeelden. CED Forensic legt met behulp van een advocaat beslag op geld en goederen van de criminelen. De criminelen zijn hoofdelijk aansprakelijk, ieder van hen kan voor de complete vordering worden aangesproken.

De criminelen worden achtervolgd tot zij iedere cent van de 10.750 euro hebben betaald. Dat betekent dat ook waardevolle bezittingen als voertuigen iedere keer weer in beslag kunnen worden genomen. De eerste 750 euro die op de criminelen wordt verhaald gaat naar de benadeelden (5 x 150 euro eigen risico). De rechter acht de verdachte verantwoordelijk en legt hen een straf op.

--- noot voor de redactie/