Gemeente Zaanstad

22-09-2008

Introductie Zaanse Schakelklassen
Nieuwe aanpak om taalachterstand weg te werken

De Gemeente Zaanstad heeft in samenwerking met de schoolbesturen van het basisonderwijs besloten om vanaf dit schooljaar zeven nieuwe schakelklassen in te richten. In een schakelklas krijgen leerlingen de kans geboden om een jaar lang intensief onderwijs te volgen, gericht op het wegwerken van hun taalachterstand.

De Zaanse basisscholen hebben naast een merendeel taalvaardige kinderen ook te maken met kinderen die een forse taalachterstand hebben. Een taalachterstand wordt zo genoemd als kinderen bij het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal moeilijkheden ondervinden.

In het kader van het Onderwijsachterstandenbeleid is de gemeente verantwoordelijk voor de inrichting van schakelklassen. Dit zijn aparte groepen voor basisschoolleerlingen met een achterstand op taalgebied. Het is de bedoeling dat zij na een jaar voldoende bijgespijkerd zijn om op hun eigen niveau deel te nemen aan het reguliere onderwijs. Op deze manier worden hun kansen op een goede schoolloopbaan en maatschappelijke carrière vergroot.

Uitgangspunt voor deelname aan de schakelklas is dat zowel de leerlingen als de ouders gemotiveerd zijn. Daarnaast vindt de selectie van kinderen voor de schakelklas plaats op basis van toetsscores (het kind heeft meer leerpotentie dan de taalscore aangeeft). Daarnaast zijn de adviezen van de leerkracht, de internbegeleider en een gesprek met de ouders bepalend voor de uiteindelijke selectie.

In Zaanstad worden zeven nieuwe schakelklassen ingericht. Het gaat om vier schakelklassen voor kinderen in groep 3 en drie schakelklassen voor leerlingen uit de groepen 6 en 7. De extra taallessen worden zowel tijdens als buiten schooltijden gegeven. Daarnaast bestaat er in Zaanstad al enkele jaren een schakelklas in de Kernschool. Hier wordt aan recent geïmmigreerde kinderen in de basisschoolleeftijd een jaar lang intensief taalonderwijs aangeboden voordat zij instromen in het reguliere onderwijs.

Tot eind 2009 maken ongeveer 320 leerlingen gebruik van een schakelfunctie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie,
075 - 655 2414 of e.klut@zaanstad.nl