Ingezonden persbericht
Europarlementsleden: Erken massamoord op Koerden als genocide'
Brussel 22 september 2008 - De zogeheten Anfal-operaties van Irak op de Koerdische bevolking in 1987 en 1988 moeten worden beschouwd als een geval van genocide. 'Het regime van Saddam Hoessein heeft deze gruwelijke daad op zijn geweten. Een verklaring van de Europese Commissie dat dit volkenrechtelijke misdrijf heeft plaatsgevonden betekent voor de Koerden een erkenning van het leed dat hen is aangedaan.' Dat zegt Europarlementslid Erik Meijer (SP) die samen met Jules Maaten (VVD) en Bas Belder (CU/SGP) over dit onderwerp schriftelijke vragen heeft gesteld.
'We willen weten of de Commissie kennis draagt van de oproep van de regionale regering van Koerdistan in Noord-Irak om die misdaden erkend te krijgen als een geval van genocide. In een uitspraak in 2005 sprak ook een Nederlandse rechter hiervan. Dat was bij het proces tegen de gifgashandelaar Frans van Anraat,' zegt Erik Meijer.
Niet alleen Nederlandse Europarlementariërs onderschrijven de schriftelijke vragen aan de Europese Commissie, ook de Portugese sociaaldemocraat Paulo Casaca en het Duits-Koerdische Europarlementslid Feleknas Uca (Die Linke) hebben de vragen ondertekend. In het Nederlandse parlement houden de kamerleden Krista van Velzen en Harry van Bommel, beiden SP, en Fred Teeven van de VVD zich al geruime tijd met dit onderwerp bezig.
De volksvertegenwoordigers vinden dat er een internationaal onderzoek moet komen naar de medische, sociale en economische gevolgen van de massamoord op de Koerden. De Europese Commissie zou zich daar voor moeten inspannen. Nog steeds worden er kinderen geboren met afwijkingen die zijn te wijten aan de gifgasaanvallen op Koerdische steden en dorpen. Er komen bijzonder veel kankergevallen voor, waaronder leukemie, huid- en oogziektes en ademhalingsaandoeningen.
De parlementsleden willen met hun vragen ook bereiken dat de Europese Commissie meer doet aan de hulpverlening aan slachtoffers. Naar verluidt kan voor maar ¤ 100.000 euro het 'Halabjja Post-Graduate Medical Institute' hulp bieden met goedkope middelen zoals foliumzuur, maar dit HMI zit al sinds maart 2006 zonder geld. Er is bovendien onderzoek nodig om de gezondheid van de bevolking van Iraaks-Koerdistan te onderzoeken en ook daar is geld voor nodig. 'Bent u bereid de financiering van dit programma geheel of gedeeltelijk over te nemen' willen de ondertekenaars van de Europese Commissie weten.
---------------
voor persvragen, gegevens