Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
CBK opent officieel Bockbierseizoen 2008
Bockbier mateloos populair bij supers
Maandag 22 september 2008 is officieel de dag dat het Herfstbockbier weer in de winkels en de horeca verkocht mag worden. Op sommige plaatsen kon men echter niet langer wachten en werd vorige week het goudbruine herfstvocht al in de schappen aangetroffen. Het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK*), het overkoepelend orgaan van de acht grootste brouwerijen in Nederland, houdt de traditie in ere en presenteert op 22 september alle bockbieren van de aangesloten brouwers. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst wordt tevens de HerfstBockaal uitgereikt.
CBK-directeur Jack Verhoek is verheugd over de belangstelling voor het bockbier en de ambitie van winkels om bockbier als eerste in huis te hebben. Toch houdt het CBK 22 september aan als de officiële start van het bockbierseizoen. "Wij zijn heel blij met de populariteit van het bockbier in Nederland. Het is een seizoensproduct waarbij het primeureffect een sterke toegevoegde waarde heeft. Die unieke Nederlandse traditie houden wij graag in ere. Vandaag is de officiële opening van het Bockbierseizoen 2008'' aldus Verhoek.
In het kader van de sterke binding met het seizoen wordt jaarlijks de HerfstBockaal uitgereikt aan een persoon die zich 'prijzenswaardig heeft ingezet ten behoeve van seizoensproducten in het algemeen of bockbier in het bijzonder'. CBK-directeur Jack Verhoek reikt de bokaal uit aan Albert Kooy, meesterkok en auteur van het boek 'De Nieuwe Nederlandse keuken'. Zowel in zijn restaurants als in zijn boek staan seizoensproducten uit Nederland centraal. Eerder ging de HerfstBockaal naar Gert Jan Hageman van restaurant "De Kas" in Amsterdam.
Bockbier is een speciaalbier dat zich goed leent om mee en bij te koken. De smaak varieert van licht zoet tot aangenaam bitter en zelfs kruidig. Speciaal voor deze lancering heeft de bokaalwinnaar van vorig jaar een aantal recepten samengesteld dat ideaal met bockbier is te combineren. Herfstbockbier wordt eenmaal per jaar in beperkte oplage geproduceerd, waardoor we nooit precies weten wanneer het seizoen voorbij is. Voorlopig kan men er in Nederland weer volop van genieten.