Ingezonden persbericht


Pardon ook voor 'Grensgevallen'

Landelijke buscampagne van 22 tot en met 25 september 2008

Diverse organisaties, waaronder stichting LOS, Defence for Children en het ASKV organiseren met steun van onder andere de Raad van Kerken en VluchtelingenWerk van 22 t/m 25 september 2008 een buscampagne. Vier dagen reizen we door Nederland met een bus waarin vooral 'Grensgevallen' zullen zitten. 'Grensgevallen' zijn mensen die buiten het Pardon vallen omdat zij enige tijd in het buitenland verbleven. In iedere stad ontmoeten we betrokken organisaties, raadsleden, wethouders, burgemeesters, BN-ers, scholen en vele anderen.

Staatssecretaris Albayrak heeft in De Kamer gezegd dat iedereen die niet de intentie had om Nederland te verlaten, een verblijfsvergunning heeft gekregen. Dit is niet wat de praktijk laat zien. Onder de grensgevallen zijn veel mensen die _zeker_ niet de intentie hadden om Nederland te verlaten.Voor veel mensen had het tijdelijke verblijf in het buitenland te maken met dringende privé-omstandigheden, b.v. om familie terug te zien waar al langere tijd geen contact meer mee was of om een medische behandeling te ondergaan.

De buscampagne is ook voor mensen die wel asiel in het buitenland hebben gevraagd, nadat Nederland hen heeft afgewezen. Zij kregen van de Nederlandse overheid de opdracht het land te verlaten en hebben hebben deze aanzegging opgevolgd. Nederland heeft deze 'Dublinclaimanten' weer teruggenomen. Deze verantwoordelijkheid kan niet stoppen bij het pardon. Velen zijn vertrokken uit Nederland omdat zij het leven op straat niet volhielden, bijvoorbeeld omdat zij kleine kinderen hadden of omdat medische hulp noodzakelijk was. Het gaat in totaal om maximaal 2.500 mensen.

*Maandag 22 september: Amsterdam, Haarlem, Utrecht*

Op maandag starten we met een ontbijt en levend pingpong, ter illustratie van de manier waarop vluchtelingen tussen de diverse landen heen en weer gestuurd worden. Amsterdamse raadsleden, wethouders, BN-ers en vluchtelingen ontbijten samen voor het Amsterdamse stadhuis (9.00 -10.00 uur in de open lucht aan de Amstelzijde).

In Haarlem is een lunch met muziek, een smartlap wordt speciaal geschreven (vanaf 11.30). De wethouder, raadsleden, verschillenden organisaties en kerken zullen aanwezig te zijn.

We sluiten de maandag af in Utrecht (vanaf 17.00 uur) . Daar worden de buspassagiers onthaald op een gezamenlijke maaltijd met politici en andere Utrechters, waarna het avondprogramma begint met een performance en wordt afgesloten met een debat. Locatie: 'Stafanus', Bouwstraat 55.

*Dinsdag 23 september: Wageningen, Nijmegen, Maastricht *

Dinsdag rijden we door naar Wageningen (10.00-12.00 uur) met een tocht door de Hoogstraat, naar de markt. Daar is de presentatie van Grensgevallen en sprekers uit de stad.

In Nijmegen (13.00-15.00 uur) is een informatiemarkt en een manifestatie in een tijdelijke Stadsstaat, waar de positie van de Grensgevallen aan de kaak wordt gesteld.

We sluiten de dinsdag af in Maastricht, ontvangst om 18.00 uur bij het stadhuis en welkomstwoord door wethouder. Onder muzikale begeleiding naar Bredestraat. Avondprogramma: gezamenlijke maaltijd, videofilm over zevental Limburgse Grensgevallen. Forumdiscussie olv Jean van Hoof politiekjournalist L1. Deelnemers enkele Limburgse politici, hoogleraar Internationaal Recht UM en aanwezigen. Adres van de avond: Zaal Ster der Toekomst, Bredestraat 19, Maastricht.

*Woensdag 24 september: Eindhoven en Tilburg. *

Eindhoven (11.00-14.00 uur) lunch met sprekers en muziek in de Catharinakerk, Stratumseind 2 in Eindhoven.

In Tilburg(15.00-18.00 uur) op het Pieter Vreedeplein waar we dmv theater en/of muziek aandacht vragen voor de situatie van de Grensgevallen. Middels een quiz proberen we erachter te komen wat het publiek van het onderwerp weet. Ook de wethouder Gon Mevis zal hierbij aanwezig zijn.

*Donderdag 25 september Rotterdam en Den Haag *

Donderdag gaan we naar Rotterdam ( tot 11.30 uur), waar vreemdelingendetentie het centrale thema zal zijn.

We sluiten af in Den Haag (14.00-16.00 uur) uur, waar we in een debat met Tweede Kamerleden zullen uitleggen waarom de Grensgevallen in Nederland thuishoren. Adres: Lange Voorhout 44.

Kijk voor meer informatie en verhalen van vluchtelingen ook op www.grensgevallen.com

Met vriendelijke groet,

Petra Schultz (020-6272408/ 06-22605845) en Alice Beldman (020-6272408/ 06-40308918) van het ASKV.

Rian Ederveen, stichting LOS, tel. 030- 2990222/ 0615625503

en alle ondertekenaars van de grensgevallen-campagne:

Defence for Children International, Stem in de Stad, Solidariteitsorganisatie voor migranten en vluchtelingen zonder verblijfsvergunning (STIL), Vluchtelingen in de Knel, VluchtelingenCordonFriesland Stichting PRIME, Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS), Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON), Stichting Noodopvang Arnhem Renkum Stichting Vluchtelingen Platform Arnhem, Stichting Noodopvang Doetinchem Platform Vluchtelingen Doetinchem, Stichting Noodopvang Asielzoekers Ermelo Stichting Noodopvang Dakloze Asielzoekers Heerde, Stichting Gast Nijmegen, Samenwerkingsproject Uitgeprocedeerden Nijmegen, Stichting Noodopvang Vluchtelingen Nijmegen, Stichting Noodopvang Asielzoekers Nunspeet, Platfom Pardon Nu Rheden/Rozendaal, Stichting Noodopvang Rheden, Stichting Ons Pardon, Stichting noodopvang dakloze vluchtelingen Utrecht, Stichting Vluchteling Onder Dak Wageningen, Platform Kerk en Vluchteling Wychen e.o. Stichting Toekomst voor Vluchtelingen in Nood Zevenaar, Interkerkelijke Werkgroep Noodopvang Asielzoekers Zutphen, Van Harte Pardon Wageningen, Stichting Kerk en Vluchteling Apeldoorn, Stichting Noodopvang Epe, Vluchtelingen Ondersteuning Tilburg (Vlot), Werkgroep Vluchtalarm Maastricht, Raad van Kerken in Nederland, Vereniging VluchtelingenWerk Nederland.

--


---

Informatie over het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen vindt u op www.askv.nl Wij zijn bereikbaar op: Frederik Hendrikstraat 111c 1052 HN Amsterdam tel 020-6272408 of 020-4205670 fax 020-4203208 postbank 7913334 tnv Stichting ASKV