Agenda Raadsplein besluitvormingsronde B d.d. 22-09-2008
Tijd en plaats
Op maandag 22 september 2008 vindt er een Raadsplein besluitvormingsronde B plaats van 19.30-22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle
A-onderwerpen: Vaststelling bestemmingsplan Veerallee
De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Veerallee gewijzigd vast te stellen, zoals omschreven in het voorstel. Het plan is opgesteld in het kader van het project Zwolle op Orde. Dit project is erop gericht om voor het jaar 2012 over actuele bestemmingsplannen te beschikken. Voor de wijk Veerallee gelden momenteel de bestemmingsplannen Veerallee uit 1985 en Spoolderbergweg uit 1987. Het bijlagenboek ligt ter inzage in het fractiehuis. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.
Storting gemeentelijke bijdrage in het RMF
De raad wordt gevraagd ¤ 7.000.000,- te storten in het Regionaal Mobiliteitsfonds van de Provincie Overijssel ten behoeve van het binnenhalen van een subsidie van ¤ 7.000,000,- voor de reconstructie van de Ceintuurbaan en de IJsselallee. In december 2007 is er reeds ¤ 2 miljoen gestort, vooruitlopend op dit raadsvoorstel. In de raadsbrief uit december 2007 is de gemeenteraad hierover geïnformeerd. De rest van de gemeentelijke bijdrage voor het RMF moet op korte termijn worden gestort. Om dat mogelijk te maken moet een raadsbesluit worden genomen. Middels declaraties van gemaakte kosten kan de komende twee jaar de eigen plus een subsidie van ¤ 7 miljoen terug worden gekregen (totaal ¤ 14 miljoen). Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.
Bestemmingsplan Bos en Buitenplaatsen Wijthmen
De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Bos en buitenplaatsen Wijthmen gewijzigd vast te stellen, ter inzage te leggen en ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten van Overijssel over te leggen. Het voorstel is op 25 augustus aan de orde geweest in het raadsplein/informatieronde. Vandaar uit is het voorstel doorgeleid aan A-onderwerp naar de besluitvormingsronde.
Vaststellen bestemmingsplan beschermd stadsgezicht, 8e partiële herziening
De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht ongewijzigd vast te stellen. Mede gelet op de nieuwe Wet op de archeologische monumentenzorg is de 8e partiële herziening van het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht gemaakt waarin de dubbelstemming "Archeologisch waardevol gebied" wordt opgenomen voor archeologisch waardevolle gebieden. Bij verstoringen in de bodem in de historische binnenstad met een grotere diepte dan 0,5 meter -mv en een grotere oppervlakte dan 30 m2 worden dan specifieke bouwvoorschriften en een aanlegvergunningenstelsel conform de nieuwe wet van toepassing. Bijlagen liggen ter inzage in het fractiehuis. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.
Onderhoud kunst openbare ruimte
De raad wordt gevraagd een reserve "Onderhoud kunstwerken in de openbare ruimte" in het leven te roepen. In Zwolle bestaat de percentageregeling kunstwerken. Op basis van deze regeling komt bij de stichting van gemeentelijke gebouwen, scholen en infrastructurele voorzieningen een bedrag beschikbaar voor besteding aan kunstwerken in de openbare ruimte. Zodoende worden er regelmatig kunstwerken in de openbare ruimte bijgeplaatst. Tot nog toe werd geen rekening gehouden met extra onderhoudskosten.
Door een beperkt deel van de opbrengst van de percentageregeling hiervoor te reserveren kan het onderhoudsniveau van alle kunstwerken in de stad op een verantwoord niveau worden gehouden. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.
Mandaatverlening aan griffier
De raad wordt gevraagd in te stemmen met het besluit van het college van B&W d.d. 2 september 2008 om de griffier mandaat te verlenen tot het aangaan van overeenkomsten ten behoeve van de taakoefening van de raad. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.
Voorbereidingsbesluit Lichtmisweg 51
De raad wordt gevraagd een voorbereidingsbesluit te nemen voor het perceel Lichtmisweg 51. In 2005 en 2006 zijn aanvragen om bouwvergunningen ontvangen van De Koperen Hoogte B.V. voor het bouwen en het gebruik van een aantal reeds gerealiseerde bouwwerken inclusief een helikopterlandplaats aan de Lichtmisweg 51. Het perceel is gelegen in het bestemmingsplan "De Lichtmis" en heeft als vigerende bestemming de bestemming "Groenvoorzieningen". De bouwplannen zijn strijdig met het bestemmingsplan. De gemeente Zwolle is verzocht om vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan zodat de bouw en het gebruik gelegaliseerd kan worden. Op 7 augustus 2008 is de verklaring van geen bezwaar aangevraagd bij Gedeputeerde Staten van Overijssel. Door het nemen van een voorbereidingsbesluit kan, nadat de verklaring van geen bezwaar van GS is ontvangen, de vrijstelling verleend worden. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.
Ongewijzigd vaststellen bestemmingsplan "Ceintuurbaan Noord"
De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Ceintuurbaan noord ongewijzigd vast te stellen. De aanleiding voor het opstellen van dit bestemmingsplan is gelegen in de wens om de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid aan de oostzijde van Zwolle te verbeteren door een aantal ingrijpende verkeersinfrastructurele werkzaamheden te realiseren. Het plangebied ligt aan de oostkant van de gemeente aan weerszijde van de A-28 en tussen de wijken Diezerpoort en Aa-landen, Berkum Brinkhoek en bedrijventerrein de Vrolijkheid. Het bestemmingsplan heeft zes weken ter visie gelegen van 19 juni tot en met 30 juli 2008. Er zijn tegen het ontwerpbestemmingsplan geen zienswijzen ingediend. Bijlagen liggen ter inzage in het fractiehuis. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde.
Vaststelling bestemmingsplan Zwolle op Orde, partiële herziening archeologie en bijgebouwen.
De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Zwolle op Orde, partiële herziening archeologie en bijgebouwen gewijzigd vast te stellen. De gemeente Zwolle is in 2002 gestart met het project Zwolle op Orde, met als doel de actualisering van de bestemmingsplannen. Hierbij worden alle thans geldende bestemmingsplannen vervangen door slechts 22 nieuwe plannen in een periode van 10 jaar. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde. Bijlagen liggen ter inzage in het fractiehuis. V
Lokale visie Bibliotheekbeleid 2009 - 2012
De raad wordt gevraagd de lokale visie op het bibliotheekbeleid 2009 - 2012 vast te stellen, voor het bibliotheek van de gemeente voor de komende jaren. In het kader van de bibliotheekvernieuwing hebben de bibliotheken in Overijssel aansluitend op de landelijke kernfuncties een gezamenlijke strategie bepaald. Onderdeel van deze strategie is dat per gemeente gevraagd is om lokale speerpunten vast te stellen. Het is noodzakelijk voor de bibliotheek om te weten wat de gemeente op lokaal niveau verwacht van de bibliotheek. Tegemoetkomend aan de gemeentelijke speerpunten binnen het cultuurbeleid, het beleid gericht op Jeugd en Jongeren/Onderwijs, het Studentenbeleid, het Integratiebeleid, de taakvelden WMO ziet de gemeente graag terug dat de bibliotheek zich focust op de volgende twee kernfuncties:
* De bibliotheek als makelaar, als het gaat om de kernfunctie "Warenhuis van kennis en Informatie";
* De bibliotheek als ondersteunende, faciliterende instelling als het gaat om de kernfunctie "Centrum voor Ontwikkeling en Educatie".
Het voorstel is op 25 augustus aan de orde geweest in de informatieronde en op 8 september in de meningsvorming. Van daaruit is het onderwerp doorgeleid naar de besluitvormingsronde als A-onderwerp.
Vaststellen Dierenwelzijnsbeleid Gemeente Zwolle
De raad wordt gevraagd het uitvoering te geven aan de notitie Dierenwelzijnsbeleid op de genoemde aandachtsvelden. De gemeenteraad van Zwolle heeft het initiatief genomen om een raadswerkgroep Dierenwelzijn in te stellen. Deze werkgroep heeft zich ten doel gesteld om een geïntegreerd dierenwelzijnbeleid voor de gemeente te ontwikkelen. Bij de voorbereiding is gesproken met de organisaties die zicht hebben op de rol van de gemeente wat betreft het Dierenwelzijnsbeleid. De inhoud en financiële dekking van de notitie is reeds besproken bij behandeling van de Perspectiefnota 2009.
B-onderwerp: Be Quick ´28
Tijdens deze besluitvormingsronde zal de discussie zich richten op de aangekondigde moties en amendementen De raad wordt ten aanzien van een subsidieverlening aan Be Quick een drietal besluiten voorgelegd:
geen bijdrage aan Be Quick te verstrekken en het risico te aanvaarden dat de club failliet gaat; of
Be Quick een lening verstrekken ad. ¤ 133.000,- waarvan de aflossing ingaat per 2013; of
in te stemmen met het advies van het college van B&W en voor Be Quick een bijdrage van ¤ 133.000,- beschikbaar te stellen en dit bedrag te dekken uit de post onvoorzien concern 2008.
In 2004 heeft de gemeente met Stadion Ontwikkeling Zwolle (SOZ) de gronduitgifte- en realisatieovereenkomst gesloten. Essentieel onderdeel van deze overeenkomst is dat partijen overeengekomen zijn dat SOZ het totale sportpark Ceintuurbaan aanlegt, inclusief een clubgebouw voor Be Quick met voldoende kleedkamers. In een later stadium heeft Be Quick er eenzijdig voor gekozen de contractuele relatie met de ontwikkelaar los te laten en het clubhuis en de kleedkamers zelf te (laten) bouwen. Eind 2007 heeft Be Quick de gemeente per brief laten weten dat er (na aanvullende bijdragen van de gemeente) een ernstig financieel tekort was ontstaan op de bouw van het clubhuis en de kleedkamers. Om inzicht te krijgen in de grootte van het tekort, hoe het tekort ontstaan en opgebouwd is, heeft de gemeente een accountantsonderzoek laten doen. In het raadsvoorstel worden de argumenten voor de drie bovengenoemde beslispunten uitvoering weergegeven. Het voorstel is op 1 september 2008 aan de orde geweest in de informatieronde en op 8 september in de meningsvorming.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 12-09-2008 tot 23-09-2008
Gemeente Zwolle