Provincie Limburg

Persberichten

Investeren in cultuur in Limburg loont
Onderzoek: De economische waarde van de cultuursector in de provincie Limburg en de buurregios

Investeren in cultuur levert geld op, genereert banen en draagt aanzienlijk bij aan innovatie, educatie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Limburg. Dit is de conclusie van het onderzoek dat MKW Wirtschaftsforschung op verzoek van de Provincie Limburg heeft uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat cultuur naast haar intrinsieke waarde ook economisch rendement oplevert, en dat biedt natuurlijk uitgelezen kansen voor de ambities in deze regio, aldus cultuur gedeputeerde Odile Wolfs. We hebben de uitkomsten deels al meegenomen in ons nieuwe beleidskader cultuur. Maar om de kansen te benutten, is het van groot belang om daar samen met de culturele sector in de (Eu)regio de schouders onder te zetten.

Eerder Europees onderzoek
De vraag die de afgelopen jaren in de culturele sector centraal stond is óf en in hoéverre cultuur een bijdrage kan leveren aan regionale ontwikkeling in Europa én het verwezenlijken van de doelstellingen van de Lissabonagenda. Op verzoek van de EU is eind 2006 een onderzoek gepubliceerd onder de titel The Economy of Culture in Europe. Uit dit onderzoek blijkt dat de culturele sector in Europa een omzet van meer dan 654 miljard euro draait en dat minimaal 5,8 miljoen mensen werkzaam zijn in de sector. Daarnaast steekt de creatieve industrie met bijna 1.400.000 bedrijven met kop en schouders uit boven sectoren als bijvoorbeeld de machinebouw (162.000 bedrijven) en de automobielindustrie (17.000 bedrijven).

Limburgs onderzoek
Mede naar aanleiding van het Europese onderzoek The economy of culture in Europe uit 2006 heeft de Provincie Limburg in oktober 2007 MKW Wirtschafsforschung GmbH de opdracht gegeven het onderzoek economische waarde van cultuur uit te voeren.
Dit onderzoek strekt zich uit over Limburg en de aangrenzende deelregios in Duitsland en België. De rapportage bevat tal van aanbevelingen, waarmee zowel in Limburg als grensoverschrijdend de komende jaren de internationale cultuuragenda verder kan worden opgebouwd.

Economische waarde van de culturele sector in Limburg Het rapport economische waarde van cultuur toont dat cultuur in de provincie Limburg sneller groeit dan de rest van de economie en dat de creatieve industrie ook in de provincie Limburg een conjunctuur-onafhankelijke sector is. Opvallend is de sterke groei van de sector software en games in Nederlands Limburg. Deze sector groeit duidelijk het snelst van alle sectoren, zowel wat betreft het aantal bedrijven, de omzet als het aantal banen. De rapportage bevestigt dat de sector beeldende kunsten tot het kerngebied van de kunst behoort. Deze sector kent de grootste economische waarde en presteert het beste. De sector muziek is niet meer weg te denken uit ons hedendaagse bestaan; nieuwe technologieën dwingen de sector om zich steeds aan te passen aan de markt door middel van innovatieve strategieën. De sector boeken en pers toont weliswaar een afname van het aantal bedrijven en banen, maar daarentegen een toename van de omzet met 17%. Digitale ontwikkelingen dwingen deze sector constant op zoek te gaan naar nieuwe afzetmogelijkheden. De omzet en werkgelegenheid komt voor een belangrijk deel voor rekening van de sector design; deze sector zal in absolute cijfers de sector met de sterkste groei blijven. In Limburg is architectuur vanwege de vele en omvangrijke bouwactiviteiten een groeisector, die verdere aandacht behoeft. In vergelijking met onze buurlanden is reclame één van de groeisectoren zowel voor wat betreft het aantal bedrijven als banen en omzet.

Maastricht Culturele hoofdstad 2018 en Floriade Met het oog op de Culturele Sprong zijn eveneens in samenwerking met de gemeenten Maastricht en Venlo, casestudies in de rapportage opgenomen over Culturele Hoofdstad 2018 en Floriade 2012. Gedeputeerde Wolfs is tevreden met de conclusie uit het rapport dat een omvangrijk grensoverschrijdend initiatief als de kandidaatstelling als Culturele Hoofdstad van Europa gezien de groei binnen cultuur in vruchtbare aarde valt; hetgeen vervolgens weer leidt tot nog betere groeicijfers in Limburg.

Vervolg
Het onderzoek is een eerste verkenning. De bedoeling is om op basis van de resultaten de dialoog tussen de betrokken partijen verder op gang te brengen en gezamenlijke speerpunten te kiezen die de komende jaren op de agenda gezet worden in een cross-over tussen cultuur-economie-internationalisering. Hiervoor worden binnenkort bijeenkomsten met de culturele sector in Limburg en de grensgebieden georganiseerd.

Het rapport is integraal te raadplegen via:
http://www.cultural-economy.eu/kwb_l_final_6-NL.pdf PDF-document

22-9-2008 14:27