Politie Zaanstreek-waterland

132 aanhoudingen tijdens alcoholcontroles

Politie in Noord-Holland vordert 35 rijbewijzen in van drankrijders

Noord-Holland, 22-09-2008 o In Noord-Holland heeft de politie de afgelopen vier dagen (18 tot en met 21 september), tijdens een landelijke alcoholcontrole, 132 bestuurders van de weg gehaald. 46 van hen waren beginnend bestuurders (korter dan vijf jaar in het bezit van een geldig rijbewijs).

Tijdens de controles werd van in totaal 35 bestuurders het rijbewijs direct ingevorderd. In de regio's Kennemerland, Noord-Holland noord en Gooi en Vechtstreek werden hoogste waarden gemeten van respectievelijk 2,59, 2,16 en 1,81 promille, terwijl 0,5 promille maximaal is toegestaan. Voor beginnende bestuurders is deze grens maximaal 0,2 promille.

De alcoholcontroles vonden plaats op enkele tientallen plaatsen in de provincie. In totaal heeft de politie ruim 6.000 blaasproeven afgenomen. Behalve automobilisten werden ook bestuurders van brom- en snorfietsen gecontroleerd; dertien bromfietsers die met een slok op reden zijn aangehouden.

In Noord-Holland noord werd een bestuurder voor de elfde maal aangehouden omdat hij reed tijdens een rijontzegging. Ook werd in Noord-Holland noord een personenauto in beslag genomen van een bestuurder die, onder invloed, onverzekerd en met een ongeldig verklaard rijbewijs reed. Verder kreeg een bestuurder die onder invloed verkeerde en op de A7 op een stilstaande politieauto (in verband met een eerder gebeurd ongeval) botste, een proces-verbaal. Tijdens een controle in Hem werd een bestuurder aangehouden die hierbij hevig verzet pleegde en daarbij één van de agenten mishandelde. Tijdens een controle in Hoorn ten slotte, verklaarde een automobilist cocaïne te hebben gebruikt. Van de man werd bloed afgenomen en zijn rijbewijs is ingevorderd.

In de regio Gooi en Vechtstreek maakte een 50-jarige automobilist uit Harderwijk het erg bont. De man had een alcoholgehalte van 1,25 promille, wat hem een proces-verbaal opleverde. Ook kreeg hij een rijverbod van zeven uur opgelegd. De verdachte werd echter zon vier uur later opnieuw rijdend (in de regio Gooi en Vechtstreek) aangetroffen. Ook nu werd hem een blaastest afgenomen, waarbij hij nog steeds boven de wettelijke limiet blies met een uitslag 0,77 promille. Dit leverde de man dus nogmaals een proces-verbaal op ter zake rijden onder invloed van alcohol en het rijden tijden een rijverbod. Ook reed de man tegen het verkeer in en kon hij geen rijbewijs tonen.

Naast de strafzaak kan de verdachte ook een cursus in het kader van Educatieve Maatregel Alcohol tegemoet zien en wordt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geïnformeerd om te onderzoeken of deze man wel geschikt is om in een auto aan het verkeer deel te nemen.

Alcoholcontroles en verkeersveiligheid

Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een ongeval waarbij overmatig alcoholgebruik in het spel was.
Rijden onder invloed is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid. Voor meer informatie over de sancties voor het rijden onder invloed, zie: www.verkeershandhaving.nl .

De maatschappelijke kosten van alcohol gerelateerde ongevallen bedragen naar schatting 2 miljard euro.