PNO media


Hilversum, 19 september 2008

Onrust op financiële markten

De aanhoudende turbulentie op de financiële markten heeft de afgelopen dagen geleid tot een aantal significante verschuivingen in de bancaire wereld. Het afgelopen weekend is duidelijk geworden dat de grote Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet is. Merrill Lynch is na slechts twee dagen onderhandelingen overgenomen door Bank of America, om de problemen zoals die nu bij Lehman Brothers spelen, te voorkomen. AIG is het volgende slachtoffer van de financiële crisis. De Fed is door het verstrekken van een noodkrediet de facto eigenaar geworden van AIG. Een faillissement van AIG zou volgens de FED catastrofale gevolgen voor de financiële wereld hebben. Een financiële crisis van deze omvang is sinds de jaren '30 van vorige eeuw niet meer voorgekomen, hoewel de situatie en onder meer de impact op de reële economie niet vergelijkbaar zijn met die van destijds.

Impact financiële crisis op PNO Media
De beleggingsportefeuille van PNO Media kan zich niet onttrekken aan de ontwikkelingen op de financiële markten. De waarde van de beleggingen dalen dan ook in min of meer gelijke mate mee met de internationale aandelenbeurzen. Naast de beleggingsportefeuille heeft PNO Media een uitgebreide derivatenportefeuille. De strategie van deze portefeuille is er op gericht het neerwaarts risico te reduceren. De put optie constructie bewijst op dit moment zijn waarde en weet de schade te beperken. Door te beleggen loopt PNO Media verschillende risico's waaronder specifiek risico, marktrisico en kredietrisico. Per onderdeel wordt aangegeven wat de impact is op PNO Media.

Specifiek risico en marktrisico
Specifiek risico
Net als de meeste grote beleggers heeft ook PNO posities in Lehman Brothers, Merrill Lynch en AIG en in Fanny Mae en Freddy Mac die eerder al in de problemen kwamen. Het gaat hier om aandelen en/of vastrentende waarden.
Door goede spreiding over de kernmarkten aandelen, vastrentende waarden en alternatives en binnen deze kernmarkten naar verschillende typen mandaten is de impact van het specifieke risico (debiteurenrisico) op de beleggingen van PNO Media tot op heden verwaarloosbaar klein.

Marktrisico
Onder marktrisico wordt verstaan het risico als gevolg van het blootstaan aan wijzigingen in de marktprijzen van beleggingen in zakelijke waarden. Door te beleggen is PNO Media blootgesteld aan de ontwikkelingen op de financiële markten en kan zich hierdoor niet onttrekken aan de wereldwijde financiële crisis. Echter doordat de PNO aandelenportefeuille deels is afgedekt met een put optie derivatenstrategie is de impact voor PNO Media, bij sterk dalende aandelenmarkten, voor een deel gereduceerd. Bij dalende aandelenkoersen wordt de bescherming van de put steeds sterker.

Conclusie
De effecten van de specifieke risico's (debiteurenrisico) op de totale beleggingsportefeuille van PNO Media zijn verwaarloosbaar klein. PNO Media is blootgesteld aan de ontwikkelingen op de financiële markten. Echter doordat de totale PNO aandelenportefeuille deels is afgedekt met een put optie strategie is de impact voor PNO Media, bij sterk dalende aandelenmarkten, voor een deel gereduceerd.

Kredietrisico
Kredietrisico wordt vooral gelopen in het tegenpartij risico bij de derivatenstrategieën en securities lending (het uitlenen van aandelen).

Derivatenstrategieën
Reeds bij het ontwerp van de door PNO Media gevoerde derivatenstrategie is de mogelijkheid dat één of meerdere tegenpartijen van transacties in gebreke zou blijven niet uitgesloten en zijn maatregelen ter reductie van het kredietrisico genomen. Allereerst is gekozen voor een aanpak waarbij niet de gehele transactie bij één enkele partij is uitgezet. Voorts wordt de impact van een mogelijke default sterk verkleind door collateral (onderpand) management, waardoor er waarborgen aanwezig zijn in geval er sprake is van positieve waarde van de transactie voor PNO Media. Op dit moment is geen van de tegenpartijen waarmee PNO media een derivatenstrategie heeft afgesloten in gebreke gebleven.

Securities lending
PNO Media leent, tegen een vergoeding, aandelen uit aan derde partijen. Hiervoor wordt een onderpand ontvangen. Doordat voor elke uitgeleende Euro circa 1,08 Euro aan onderpand wordt ontvangen is het financiële risico dat het pensioenfonds loopt minimaal.

PNO Media heeft besloten per 17 september te stoppen met het uitlenen van aandelen. De grote volatiliteit op de internationale beurzen, met name van aandelen van financiële instellingen is hiervoor de directe aanleiding. Met het stoppen van uitlenen van aandelen wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van de verkoopdruk op de aandelenmarkten. Veel institutionele beleggers hebben de afgelopen dagen dezelfde stap gezet.

Conclusie
Het kredietrisico met betrekking tot de derivatenstrategieën is zeer beperkt. Tegenover de exposure wordt van de tegenpartijen namelijk collateral (onderpand) ontvangen. Met securities lending is het risico zeer beperkt door het onderpand dat van tegenpartijen wordt ontvangen. PNO Media heeft evenwel besloten om te stoppen met het uitlenen van aandelen vanwege de extreme volatiliteit op de aandelenmarkten.