Gemeente Cromstrijen


RAD fors goedkoper uit met gft-afval

22-09-2008)

De Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard (RAD) is de komende jaren fors goedkoper uit met de verwerking van groente-, fruit- en tuinafval (gft). De gehouden Europese aanbesteding leidde tot een prijs die ruim de helft lager is ten opzichte van het tarief dat de afgelopen jaren moest worden neergeteld.

Op de Europese aanbesteding schreven drie partijen in. De RAD heeft de aanbiedingen van deze drie bedrijven getoetst op de combinatie van prijs en transportafstand. Essent Milieu in Moerdijk rolde als beste uit de bus door de gunstige prijs. De RAD bespaard over de totale contractperiode van twee jaar ruim 600.000 euro. Dit financiële voordeel is deels al verwerkt in de begroting voor 2009 en komt direct ten goede aan de burgers in de Hoeksche Waard.

Aansnijden taart

Op 18 september werd door het aansnijden van een taart de overeenkomst op ludieke wijze bekrachtigd. Per jaar wordt door de RAD via de minicontainer 120 kilo gft per inwoner ingezameld. Dit gft zal vanaf 2009 op de composteerinstallatie van Essent Milieu in Moerdijk worden verwerkt. Het prijsverschil tussen de verwerkingskosten van het restafval uit de grijze container en die van het gft uit de groene container is daardoor nog groter geworden. Uit sorteeranalyses blijkt dat in de grijze container nog vaak veel gft-afval zit. Iedere kilo gftdat op de juiste manier wordt aangeboden en als zodanig kan worden verwerkt, levert een besparing op van ruim 6,5 eurocent.

Op de jaarlijkse compostdag in april krijgen de inwoners van de Hoeksche Waard weer de mogelijkheid om gratis compost op te halen bij de milieustraat van de RAD Hoeksche Waard.

De RAD Hoeksche Waard is een samenwerkingsverband van de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen. Zij zorgt voor inzameling en verwijdering van afvalstoffen. Per jaar wordt door de RAD meer dan 55.000 ton huishoudelijk afval ingezameld bij 36.000 huishoudens. Hiervan wordt ongeveer 60% gescheiden verwerkt. De doelstelling van de RAD is om de hoeveelheid afval te verminderen en het percentage gescheiden afval te verhogen. Juist in deze tijd waarin de gevolgen van de milieudruk zichtbaar worden en steeds meer het besef doordringt dat afval juist een grondstof moet zijn.

Essent Milieu verwerkt jaarlijks bijna 3 miljoen ton afval. Zij is daarmee een van de grootste verwerkers in Nederland. Essent Milieu biedt haar klanten (overheden en bedrijven) milieubewuste oplossingen voor hun afval. Ze scheiden er materialen uit af die geschikt zijn voor hergebruik. Uit verbranding en vergisting produceren ze duurzame energie. Van groente-, fruit- en tuinafval maken ze compost en biomassa, die als milieuvriendelijke brandstof voor energieopwekking wordt ingezet. Niet verder bruikbaar afval gaat naar hun stortplaatsen. Daaruit winnen ze biogas voor de productie van groene stroom, warmte en groen gas. Zo zet Essent Milieu afval om in een betrouwbare bron van energie voor ruim 300.000 huishoudens. (www.essentmilieu.nl)