Platform Biologica


Aandacht voor scholen en zorginstellingen in Week van de Smaak 17 september 2008

In de Week van de Smaak, die door Biologica wordt gecoördineerd, worden jong en oud getrakteerd op ècht eten. Van 22 t/m 28 september 2008 krijgen bewoners van zorginstellingen en scholieren speciale aandacht via drie bijzondere acties. De Mooie Maaltijd, de landelijke Smaaktest (met Smaakdiploma B!) en Adopteer een Kok brengen beter eten naar ziekenhuizen, zorginstellingen en lagere en middelbare scholen.

Lees meer over deze drie hoofdactiviteiten:


1: Mooie Maaltijd in circa 100 zorginstellingen en ziekenhuizen: noodzaak
Bij dit hoofdbestanddeel van de Week van de Smaak 2008 staat de wens voorop om de bewoner van de zorginstelling te verwennen met eerlijke en heerlijke producten. Achterliggend doel is het geven van een kwaliteitsimpuls aan eten in de zorg. Want tegenwoordig weegt bij de samenstelling van de zorgmaaltijd het financiële plaatje zwaarder dan de smaak, en dit in toenemende mate.

Gemiddeld hanteert een zorginstelling, voor alle maaltijden die op een dag worden geserveerd, een totaalbudget van vijf euro per persoon. Dat beperkt de mogelijkheden van zelfs de meest gemotiveerde instellingskok. Anderzijds is, zo wees onderzoek uit, de maaltijd voor veel instellingsbewoners het belangrijkste sociale moment van de dag. De actie De Mooie Maaltijd vormt voor alle betrokkenen een stimulans om de maaltijd in de zorg op een hoger plan te tillen en te zorgen voor een verruiming van de middelen. Met De Mooie Maaltijd wordt niet alleen gedoeld op de ouderenzorg, maar ook op bijvoorbeeld ziekenhuizen, jeugdcentra en kindertehuizen.

Dit jaar doen circa 100 locaties mee van zorgkoepels als de VKGE, Savant, Cordaan en Vitalis. Verder zijn o.a. meesterkok Pascal Jalhaij van maaltijdenproducent Marfo en versleverancier Deli XL nauw betrokken bij de Mooie Maaltijd.

Op donderdag 25 september wordt in het bijzijn van minister Verburg van LNV een wereldrecordpoging gedaan voor het Guinness Record Book om de boodschap van de Mooie Maaltijd te onderschrijven. Smaakambassadeur Pierre Wind zal op die dag de grootste kookles aller tijden geven. Locatie: FoodCenter Amsterdam (zie http://www.foodcenter.nl/).


2: 200.000 basisscholieren halen Smaakdiploma B in de landelijke Smaaktest
Ruim 1.000 basisscholen in Nederland (200.000 leerlingen) doen mee aan de tweede editie van de Landelijke Smaaktest. De kinderen leren beter proeven en ontdekken waar hun eten vandaan komt. Wie de test goed afrondt, verdient het Smaakdiploma B! In 2007 werd Smaakdiploma A uitgereikt aan 120.000 leerlingen.

De Smaaktest en het Smaakdiploma B zijn ideeën uit de koker van de bekende tv-kok Pierre Wind en werden verder ontwikkeld door Podium, bureau voor educatieve communicatie. De Smaaktest is meteen een kennismaking met een moderne voedingsles; de Week van de Smaak hoopt dan ook dat de deelnemende scholen zich aansluiten bij de landelijke Smaaklessen (http://www.smaaklessen.nl/).


3: Adoptiekok op middelbare scholen in 3 provincies Het succes van Adopteer een Kok, pilotproject in de Week van de Smaak 2007 met 5 scholen, groeit. Dit jaar doen in totaal 18 scholen mee in 3 provincies: Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland. Hierbij gaat het o.a. om VMBO, MBO en VO-scholen.

De Adoptiekok zorgt voor een frisse blik bij jongeren en schoolleidingen op de dagelijkse consumptie en het aanbod in de kantine. Doel is om leerlingen te laten ervaren dat gezond en lekker samengaan. Daarnaast stimuleert de Adoptiekok scholen waar nodig tot aanpassingen in het kantinebeleid. De leerlingen zelf en hun ouders doen actief mee aan het project. Directies van middelbare scholen uit heel Nederland kregen een uitnodiging om een kijkje te komen nemen bij één van de deelnemers.

Adopteer een Kok is een aanvulling op een initiatief van het Voedingscentrum. Scholen die met hun Adoptiekok voor verbeteringen hebben gezorgd in hun kantine kunnen daarna met het programma De Gezonde Schoolkantine aan de slag.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op http://www.weekvandesmaak.nl/

De Week van de Smaak is een gezamenlijk initiatief van Euro-Toques, smaakambassadeur Pierre Wind, Slow Food, Streekeigen Producten Nederland, Kunsthal Rotterdam en Biologica. Projectleiding ligt bij Biologica. De Week van de Smaak wordt langjarig gesteund door het VSBfonds en het ministerie van LNV. Verder wordt de week mogelijk gemaakt door o.a. de Volkskrant, Provincie Noord-Brabant, Stuurgroep LIB, Zwolle Hoofdstad van de Smaak.