Platform Biologica
Aandacht voor scholen en zorginstellingen in Week van de Smaak
17 september 2008
In de Week van de Smaak, die door Biologica wordt gecoördineerd,
worden jong en oud getrakteerd op ècht eten. Van 22 t/m 28 september
2008 krijgen bewoners van zorginstellingen en scholieren speciale
aandacht via drie bijzondere acties. De Mooie Maaltijd, de landelijke
Smaaktest (met Smaakdiploma B!) en Adopteer een Kok brengen beter eten
naar ziekenhuizen, zorginstellingen en lagere en middelbare scholen.
Lees meer over deze drie hoofdactiviteiten:
1: Mooie Maaltijd in circa 100 zorginstellingen en ziekenhuizen:
noodzaak
Bij dit hoofdbestanddeel van de Week van de Smaak 2008 staat de wens
voorop om de bewoner van de zorginstelling te verwennen met eerlijke
en heerlijke producten. Achterliggend doel is het geven van een
kwaliteitsimpuls aan eten in de zorg. Want tegenwoordig weegt bij de
samenstelling van de zorgmaaltijd het financiële plaatje zwaarder dan
de smaak, en dit in toenemende mate.
Gemiddeld hanteert een zorginstelling, voor alle maaltijden die op een
dag worden geserveerd, een totaalbudget van vijf euro per persoon. Dat
beperkt de mogelijkheden van zelfs de meest gemotiveerde
instellingskok. Anderzijds is, zo wees onderzoek uit, de maaltijd voor
veel instellingsbewoners het belangrijkste sociale moment van de dag.
De actie De Mooie Maaltijd vormt voor alle betrokkenen een stimulans
om de maaltijd in de zorg op een hoger plan te tillen en te zorgen
voor een verruiming van de middelen. Met De Mooie Maaltijd wordt niet
alleen gedoeld op de ouderenzorg, maar ook op bijvoorbeeld
ziekenhuizen, jeugdcentra en kindertehuizen.
Dit jaar doen circa 100 locaties mee van zorgkoepels als de VKGE,
Savant, Cordaan en Vitalis. Verder zijn o.a. meesterkok Pascal Jalhaij
van maaltijdenproducent Marfo en versleverancier Deli XL nauw
betrokken bij de Mooie Maaltijd.
Op donderdag 25 september wordt in het bijzijn van minister Verburg
van LNV een wereldrecordpoging gedaan voor het Guinness Record Book om
de boodschap van de Mooie Maaltijd te onderschrijven. Smaakambassadeur
Pierre Wind zal op die dag de grootste kookles aller tijden geven.
Locatie: FoodCenter Amsterdam (zie http://www.foodcenter.nl/).
2: 200.000 basisscholieren halen Smaakdiploma B in de landelijke
Smaaktest
Ruim 1.000 basisscholen in Nederland (200.000 leerlingen) doen mee aan
de tweede editie van de Landelijke Smaaktest. De kinderen leren beter
proeven en ontdekken waar hun eten vandaan komt. Wie de test goed
afrondt, verdient het Smaakdiploma B! In 2007 werd Smaakdiploma A
uitgereikt aan 120.000 leerlingen.
De Smaaktest en het Smaakdiploma B zijn ideeën uit de koker van de
bekende tv-kok Pierre Wind en werden verder ontwikkeld door Podium,
bureau voor educatieve communicatie. De Smaaktest is meteen een
kennismaking met een moderne voedingsles; de Week van de Smaak hoopt
dan ook dat de deelnemende scholen zich aansluiten bij de landelijke
Smaaklessen (http://www.smaaklessen.nl/).
3: Adoptiekok op middelbare scholen in 3 provincies
Het succes van Adopteer een Kok, pilotproject in de Week van de Smaak
2007 met 5 scholen, groeit. Dit jaar doen in totaal 18 scholen mee in
3 provincies: Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland. Hierbij gaat
het o.a. om VMBO, MBO en VO-scholen.
De Adoptiekok zorgt voor een frisse blik bij jongeren en
schoolleidingen op de dagelijkse consumptie en het aanbod in de
kantine. Doel is om leerlingen te laten ervaren dat gezond en lekker
samengaan. Daarnaast stimuleert de Adoptiekok scholen waar nodig tot
aanpassingen in het kantinebeleid. De leerlingen zelf en hun ouders
doen actief mee aan het project. Directies van middelbare scholen uit
heel Nederland kregen een uitnodiging om een kijkje te komen nemen bij
één van de deelnemers.
Adopteer een Kok is een aanvulling op een initiatief van het
Voedingscentrum. Scholen die met hun Adoptiekok voor verbeteringen
hebben gezorgd in hun kantine kunnen daarna met het programma De
Gezonde Schoolkantine aan de slag.
Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op
http://www.weekvandesmaak.nl/
De Week van de Smaak is een gezamenlijk initiatief van Euro-Toques,
smaakambassadeur Pierre Wind, Slow Food, Streekeigen Producten
Nederland, Kunsthal Rotterdam en Biologica. Projectleiding ligt bij
Biologica. De Week van de Smaak wordt langjarig gesteund door het
VSBfonds en het ministerie van LNV. Verder wordt de week mogelijk
gemaakt door o.a. de Volkskrant, Provincie Noord-Brabant, Stuurgroep
LIB, Zwolle Hoofdstad van de Smaak.