Week van de Smaak
Op 3 april van dit jaar kreeg Wethouder Martin Knol van Zwolle de
titel `Zwolle Hoofdstad van de Smaak 2008' officieel uitgereikt door
René de Bruin, voorzitter landelijk comité Week van de Smaak. Vanaf
dat moment mag Zwolle zich een jaar lang `Hoofdstad van de Smaak'
noemen, een kroon op de inspanningen van Slow Food Zwolle, gemeente
Zwolle en RBT Vechtdal-IJsseldelta.
Week van de Smaak
Week van de Smaak Titeloverdracht hoofdstad van de Smaak Hoogtepunt
van dit jaar is de Week van de Smaak waarin uiteraard de Smaak
centraal staat. Dat betekent aandacht voor ambachtelijk bereide
producten, biologische topproducten, het streekproduct,
seizoensproducten en bijzondere en vergeten smaken. Zwolle is als
`Hoofdstad van de Smaak' het episch centrum waar producent en
consument elkaar ontmoeten, in de vele kwaliteitrestaurants, in de
speciaalzaken en in de ambachtelijke bedrijven in de stad en in de
omgeving.
Het behalen van de titel heeft in korte tijd bij veel ondernemers
enthousiasme losgemaakt. Het past ook helemaal in de tegenwoordige
tijdgeest met aandacht voor lekker, puur en eerlijk eten. Organisaties
en ondernemers haken in met allerlei activiteiten. In deze speciale
bijlage kun je dus ook terugvinden wat er de aankomende week in de
Week van de Smaak te beleven en te proeven is.
Aftrap Week van de Smaak & Helden van de Smaakverkiezing
De Week van de Smaak begint met een landelijke opening op 21 september
in het Spinhuis hotel en theater de Spiegel. Hier wordt de Helden van
de Smaak verkiezing van 2008 gehouden. Een Held van de Smaak is een
organisatie, vakman of vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt
voor het ambachtelijke, natuurzuivere, diervriendelijke,
streekgebonden product. Het thema is brood & banket.
De Held van de Smaak kan een bakker, molenaar of graanleverancier
zijn. Belangrijk hierbij is dat het product seizoensgebonden,
ambachtelijk, streekgebonden, natuurzuiver en diervriendelijk is.
Vanuit alle twaalf provincies is een held vertegenwoordigd. De twaalf
helden, overwegend bakkers (man of vrouw), zullen op 21 september, bij
de prijsuitreiking, als echte helden worden voorgesteld aan het
genodigde publiek
Dinner in the Sky
Week van de Smaak Dinner in the sky Locatie: Grote Markt
Datum: Dinsdag 23 september
Tijd: 12.00 - 20.00 uur
Smakelijk dineren op hoog niveau? Dinsdag 23 september vindt er een
spectaculair Dinner in the Sky plaats. Op ongeveer 40 meter hoogte
geniet u met een gezelschap van 22 personen van een driegangen diner
terwijl u uitkijkt over de historische binnenstad van Zwolle. Het
diner wordt samengesteld door Jan Briek en Sander Dol, beide
exploitanten van diverse horeca gelegenheden in Zwolle. Het schouwspel
vindt plaats op de Grote Markt waar ook verschillende activiteiten te
beleven zijn.
Deze unieke ervaring kan u niet voorbij laten gaan. Het diner wordt
feestelijk geopend met Champagne en amuses bij Stadscafé De Harmonie.
Uw diner wordt vervolgd wanneer u `aan boord gaat´ van het
kleinschalige luchtrestaurant. Op de eenzame hoogte wordt u culinair
verrast door chef-kok Martijn Bokkers en Danamae Peters.
U zal ongeveer een uur in de lucht verblijven om te genieten van het
uitzicht en een heerlijk driegangen diner. Aansluitend aan het diner,
wordt u op de grond opgevangen met koffie en friandises waar u deze
uitzonderlijke ervaring met uw gezelschap kunt nabeleven en vertellen.
Reserveren
Het Dinner in the Sky is een bijzonder evenement in de Week van de
Smaak. Er zijn slechts een aantal plaatsen beschikbaar. Kaarten kosten
EUR 220,- per persoon. Reserveren kan maandag t/m vrijdag via (038)
422 22 99 van 09:00 - 15:30 uur. Er zijn slechts beperkte plaatsen
beschikbaar, dus wees er snel bij.
Geen trek of hoogtevrees? Kom gerust kijken naar dit bijzondere
spektakel. Op de Grote Markt kunt u genieten van aanvullende
activiteiten.
Zwolse Whiskypresentatie & Chocoladeproevrij
Locatie: Borrelsboot
Datum: Woensdag 24 september
Woensdag 24 september vindt de presentatie van de speciaal voor Zwolle
gebottelde Whisky plaats op de Borrelsboot. Hans Offringa verzorgt een
Whiskyproeverij en Pattisier Hans Borrel van Bonbonnerieborrel zal
zorgen voor een verrassende Chocolade proeverij.
Door een unieke samenwerking tussen de gemeente (Johan Dolstra), VVV
Zwolle (Henk van Voornveld) en whiskykenner- en deskundige Hans
Offringa is het idee ontstaan om een whisky speciaal voor Zwolle te
ontwikkelen. Het is nog niet eerder gebeurd dat dit speciaal voor een
stad wordt gebotteld. De whisky bevat geen Zwolse ingrediënten en is
niet in Zwolle gedestilleerd en gerijpt. Dan zou het idee 10 jaar
geleden al moeten zijn opgepakt. Hans Offringa heeft er al wel aan
gedacht om met gerst uit de omgeving van Zwolle de whisky ook hier te
destilleren. Dus, wie weet!
De versnapering waar het nu om gaat is opgekocht uit een groot pakhuis
in Schotland. Deze pakhuizen hebben naast whisky's voor de gewone
verkoop ook speciale soorten voor festivals. Deze worden door
onafhankelijke bottelaars opgekocht en doorverkocht. Hans was in staat
om via zijn contacten met deze bottelaars een aantal samples van
whisky's uit te proberen. Samen met Theo Dragt, de in juli overleden
kastelein van de Tagrijn, waren ze het snel eens over de beste whisky.
Een die zeer toegankelijk is zowel qua prijs (EUR 55) als smaak, een
single malt, afkomstig uit de Schotse regio Speyside. Deze whisky is
gerijpt in een vat waarin eerder Bourbon is geproduceerd. De Zwolse
whisky is voorzien van een Zwols etiket. De naam hiervan zal in de
Week van de Smaak op 24 september worden onthuld. Omdat de whisky uit
één vat afkomstig is, is de oplage (in flessen) slechts beperkt.
Symposium Foodtrends and more...
Locatie: Hogeschool Windesheim
Datum: Donderdag 25 september
Tijd: 10.00 - 16.00 uur
Het VU podium van Hogeschool Windesheim organiseert donderdag 25
september een Foodsymposium over Foodtrends and more... Lezingen,
workshops en proeverijen staan hierbij centraal. De openingslezing
wordt verzorgd door prof. Michiel Korthals, toegepaste filosofie, aan
de Universiteit van Wageningen. Hij richt zich op ethische kwesties in
verband met milieu, voeding, dieren, natuur en landbouw. In de lezing
van Monique Ridder gaat het over jongeren in Nederland waarvan
ongeveer 15% overgewicht heeft. De overheid vindt dat daar iets aan
moet gebeuren. Maar hoe denken jongeren daar zelf over? Han Wilmink
neemt ons mee naar bijbelse gerechten en Huub Lenders leidt ons in de
smaaklessen. Andere onderwerpen zijn de Nederlandse eetcultuur, slow
food en een bio-bierproeverij. Tevens is er op de dag een markt
aanwezig met streekproducten die op duurzame wijze verkregen zijn.
De toegangsprijs bedraagt EUR 15,-.
Leden van Slowfood, VU-Vereniging, of medewerkers van
Windesheimmedewerkers betalen EUR 10,-. Studenten betalen EUR 5,-.
Bent u geïnteresseerd in voedsel en de achterliggende gedachten
daarbij dan kunt u zich voor dit bijzondere congres nog aanmelden op
http://portaal.windesheim.nl/foodtrends. U kunt op de dag zelf
betalen. Vergeet niet uw lidmaatschapskaart, uw medewerker- of
studenten pas mee te nemen.
Plein van de Smaak
Locatie: Gasthuisplein
Datum: Donderdag 25 september
Tijd:13.00 - 20.00 uur
Op donderdag 25 september zal het Gasthuisplein zich presenteren als
Plein van de Smaak. Verschillende ondernemers presenteren zich hier op
smakelijke wijze. Zo zal er een mobiele keuken aanwezig zijn waar door
een kok heerlijk wordt gekookt. Ook zal de Wateetenbeweegik-bus
aanwezig zijn. Dit is een twee verdiepingen tellend voertuig, vol
informatie over gezond eten en voldoende bewegen. Hier kunt u op een
interactieve manier uw eigen eet- en beweegpatroon bekijken. Ook rond
de bus is van alles te doen. Zo is er een kookeiland, en een podium
met sportieve presentaties.
Boerenkaasfestival
Locatie: Melkmarkt
Datum: Vrijdag 26 september
Tijd: 09.00 - 13.00 uur
Op vrijdagochtend 26 september van 09.00 tot 13.00 uur vindt de
Boerenkaasmarkt plaats aan de Melkmarkt in Zwolle. Vanuit het centrum
is de hele linkerkant van de Melkmarkt het domein voor zelfkazende
boeren uit heel Nederland. Zij laten hier hun unieke product proeven
en natuurlijk kunt hier heerlijke kaas kopen. Er komen o.a.
producenten van geitenkaas, koemelkse harde kaas, zachte koemelksekaas
(de Messeklever). Tijdens het boerenkaasfestival zal ook een nieuwe
kaas worden gepresenteerd.
De Zwolse mosterdkaas is een nieuw initiatief van kaasspecialist Harry
Schonewille, kaasboerderij de Huppe en Zwolse mosterdmakerij de
Wijndragers. Inmiddels is een speciaal etiket ontworpen waardoor de
kaas overal herkend zal worden. De kaas zal geproduceerd worden in
klein formaat (zelfde omvang als het Peperbuskaasje) en kazen van 4
kilo. Mis het niet en kom deze nieuwe kaas proberen.
Culinaire activiteiten in samenwerking met Roots, Reli en Rage
Locatie: Assendorperplein / Wijkcentrum de Enk
Datum: Zaterdag 27 september
Tijd: vanaf 18.00 uur
Zaterdag 27 september werkt het organisatieteam van Zwolle Hoofdstad
van de Smaak samen met Roots, Reli en Rage. Gezamenlijk zijn
smaakvolle arrangementen opgezet. Op zaterdagochtend geeft Ds. Han
Wilmink een lezing waarbij hij een toelichting geeft op verschillende
gerechten uit zijn eigen boek "Bijbels Culinair." Zaterdagavond kan
bij Wijkcentrum de Enk een maaltijd, bestaand uit verschillende
culinaire en religieuze specialiteiten, gegeten worden. Op het
Assendorperplein zijn verschillende optredens door o.a. de Meander
Bigband, het grote Black Gospel koor: Freedom Gospel Choir en er is
een gastoptreden van een rapper.
Gemeente Zwolle