Bredase rechtbank beslist over lot inbeslaggenomen hond Boran
BREDA, 20080919 -- Vanmiddag om tien over drie zal de Rechtbank van Breda (Sluissingel 20) de klaagschriften behandelen en beslissen over het lot van de in beslag genomen hond Boran. De tweejarige rottweiler Boran werd tien weken geleden met veel tam tam in beslag genomen na de melding van een licht bijtincident. Pas na zes weken werd er een gedragstest afgenomen, waarbij Boran slaagde voor het enige onderdeel wat bij hem afgenomen werd. Desondanks adviseerde de gedragsdeskundige de hond af te laten maken.
Een tweede test, op verzoek van de eigenaar, werd door het OM geweigerd. Eigenaar Richard Hugens diende een klaagschrift in en protesteerde diverse malen, evenals zijn negenjarige dochter Amber, voor de rechtbank. Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft verklaarden zich solidair met de familie Hugens en verzochten in een door hen ingediend klaagschrift Boran per direct terug te plaatsen naar zijn eigenaar en de hond een aanlijn- en muilkorfgebod op te leggen in afwachting van een nieuw af te leggen gedragstest. Zij en met hen diverse hondengedragsdeskundigen, waaronder Martin Gaus, verklaren dat de test zeer onprofessioneel is afgenomen en dat het advies om de hond te doden volkomen ongefundeerd is.
Martin Gaus stelt in zijn verklaring dat Boran zeer veel leed is aangedaan door hem zes weken lang zonder een wezen die hij zijn vertrouwen kan geven en waarmee hij een band kan opbouwen, te huisvesten. Boran is zeer dieronvriendelijk en ondeskundig getest volgens Gaus en is tot het uiterste getergd. Desondanks liet Boran zelfs toen geen agressie naar de pop zien en richtte hij bij hernieuwde provocatie en hevige bedreiging zijn angstagressie niet op zijn belager maar slechts op de vangstok. Gaus doet daarom een sterk pleidooi om Boran opnieuw te testen onder de juiste condities.
De hardvochtige wijze waarop het OM in Breda met deze hond en de eigenaar en diens gezin omspringt versterkt bij de drie dierenbeschermingsorganisaties de vrees dat veel honden en hun eigenaren het slachtoffer dreigen te worden van de op stapel staande nieuwe Regeling Agressieve Dieren (RAD), die per 1 januari moet ingaan. Volgens deze regeling zullen ook honden die nog geen bijtgedrag hebben vertoond al in beslaggenomen kunnen worden. Haalt de hond de test niet "dan wordt het beestje gedood" aldus de verantwoordelijke minister Verburg van LNV. In beslag genomen honden zitten doorgaans weken en zelfs maanden opgesloten in een kennel tussen blaffende honden in afwachting voor een test. Deze situatie maakt hen zeer onstabiel en kan het testresultaat in hoge mate beïnvloeden. Het geval Boran is daar een goed voorbeeld van. De hond zou daarom niet in beslag genomen behoren te worden, maar in afwachting van de test een aanlijn- en muilkorfgebod moeten krijgen. Het doden van honden wanneer ze niet slagen voor de test is volstrekt onnodig. Een hond kan tot op hoge leeftijd nog dingen af- en aanleren. Er bestaat tegenwoordig goede gedragstherapie en men kan daarbij een muilkorf- en aanlijngebod laten ingaan. Bovendien valt de test niet wetenschappelijk te valideren wanneer de honden gedood worden bij niet slagen van de test. Een test, welke test dan ook, kan nooit voor 100% betrouwbaar zijn. Uit protest tegen de nieuwe regeling zijn de drie dierenbeschermingsorganisaties de petitie `Alle honden vogelvrij door nieuwe Regeling Agressieve Dieren' gestart op www.axci.nl. In enkele weken tijd ondertekenden reeds tienduizend bezorgde honden- en dierenliefhebbers deze petitie aan minister Verburg.
Comité Dierennoodhulp, De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft
Comité Dierennoodhulp
http://www.comitedierennoodhulp.nl
ingezonden persbericht