Wekelijks Persbericht deelgemeente Slotervaart 18 september 2008 19 september 2008

Wekelijks Persbericht 18 september 2008

19 september 2008

Vernieuwing Jacob Geelbuurt begint met nieuwe school

Als de deelraad fiat geeft, krijgt de Jacob Geelbuurt gerenoveerde of nieuwe woningen, mooie openbare ruimte en betere winkels. En de bewoners krijgen een nieuwe kans om zich sociaaleconomisch omhoog te werken. ´Er zijn verschillende signalen dat de buurt afglijdt´, schrijft stadsdeelwethouder Ineke Ketelaar in het besluit om 225.000 euro opzij te leggen voor de opstartkosten. Woningcorporatie De Alliantie verdubbelt het bedrag. Veel bewoners verlaten de portiekflats in deze buurt, die ten noordwesten van Overtoomse Veld ligt, rond de onlangs gesloopte Piuskerk. Er zijn veel huwelijksmigranten, de werkloosheid is bijna tien procent, er is geen verenigingsleven en dertig procent van de buurtbevolking is jonger dan negentien jaar. Alliantie-directeur Rob Hoogeveen wil flink gaan investeren: ´Recent onderzoek heeft aangetoond dat de buurt op een omslagpunt staat en naast veel ellende ook potentie heeft.´ Bewoners, ondernemers en anderen mogen meedenken met het vernieuwingsplan, dat er eind 2009 ligt. Als eerste wordt met voorrang en versneld de nieuwe Huizingaschool gebouwd, op de plaats van de onlangs gesloopte Piuskerk. Als community center wordt de school het hart van de buurt, met het ouder- en kindcentrum, schuldhulpverlening en andere zorg- en welzijnsdiensten. De nieuwe woningen zijn er volgens de planning begin 2015. Buiten het te vernieuwen gebied vallen de portiekwoningen van Eigen Haard in het noordelijk deel, zij zijn pas nog gerenoveerd. Ook de twee galerijflats rondom de Johan Huizingalaan functioneren goed, evenals de twee huizenblokken bij het Christoffel Plantijnpad. Wel komt ook het Sloterhof in het vernieuwingsplan, stadsdeel Slotervaart overweegt deze strokenbouw tussen de Comeniusstraat en de Cornelis Lelylaan voor te dragen als gemeentelijk monument, evenals het Islamitisch College Amsterdam ICA. De deelraadcommissie krijgt de startnotitie ter informatie.

Ruim een ton euro voor Wijksteunpunt Wonen

Huurders in Slotervaart kunnen sinds september 2007 bij Wijksteunpunt Wonen terecht voor advies, onafhankelijke voorlichting en ondersteuning op het gebied van wonen en huren. Voor 2007 krijgt het Wijksteunpunt hiervoor bijna 30.000 euro subsidie; voor heel 2008 ruim één ton euro. Voor het Woonspreekuur, de wekelijkse inloopspreekuren op drie locaties krijgt Eigenwijks 20.000 euro subsidie voor 2008. Momenteel onderzoekt Adviesbureau Companen uit Arnhem of Wijksteunpunt Wonen voorziet in de behoefte van huurders en welke aanvullende diensten huurders eventueel nog wensen. Bewoners worden via een schriftelijke en telefonische enquêtes bevraagd over het Wijksteunpunt. De onderzoeksresultaten worden verwacht in november 2008. De activiteiten van het Wijksteunpunt Wonen, gevestigd Jan Tooropstraat 6, worden uitgevoerd door Eigenwijks, in nauwe samenwerking met loket Zorg en Samenleven en de medewerkers van het Sociaal Investeringsprogramma. Informatie: bewonersondersteuners en woonspreekuurmedewerker: tel 346 06 70. www.wswonen.nl. Inloop-woonspreekuren: locatie Eigenwijks, Jan Tooropstraat 6, maandag 10-12 uur; locatie Staalmanplein, Abraham Staalmanplein 6 dinsdag 13-15 uur; locatie SSOP, Piet Mondriaanstraat 114 maandag 14 - 16 uur.

Jonge theatertalenten doen auditie voor 5 O´clock Class

Zondag 28 september kunnen jongeren die wonen, werken of studeren in Amsterdam Nieuw West de hele dag meedoen aan de auditiedag in Podium Mozaïek. Jonge theatertalenten kunnen hun talent ontwikkelen bij theater RAST en doorstromen naar het theatervakonderwijs. De auditiedag wordt jaarlijks georganiseerd aan het begin van het schooljaar. Een professionele jury selecteert de jongeren en deelt ze in - afhankelijk van hun prestatie en ervaring - bij een trainingsgroep of productiegroep. De jongeren in de trainingsgroep trainen wekelijks theater, dans, beweging, stem en zang. De jongeren in de productiegroep trainen twee keer in de week en werken aan een voorstelling die eind van het trainingjaar in première gaat. In 2007 namen 450 jongeren tussen 15 en 24 jaar uit Nieuw West deel aan de 5 O´Clock Class. Theater Rast kreeg hiervoor 25.000 euro subsidie van stadsdeel Slotervaart. De jongeren betalen een eigen bijdrage van 100 euro voor de trainingsgroep en 150 euro voor de productiegroep. Informatie en aanmelden: www.studiowest.nl

Twee ton euro voor zorg en begeleiding vijfduizend basisschoolleerlingen

Schoolbegeleidingsdienst ABC zorgt voor zorg, begeleiding en extra aandacht voor basisschoolleerlingen die achterblijven. Het stadsdeel betaalt daarvoor 40 euro per leerling aan de basisscholen. Het Ministerie van Onderwijs bepaalt jaarlijks de hoogte van het bedrag. De schoolbesturen betalen zelf ook mee aan de schoolbegeleiding. Elke basisschool bepaalt zelf waaraan de begeleidingsuren worden besteed, afhankelijk van de behoeften. De subsidie voor de schoolbegeleidingsdienst ABC voor 2007 bedraagt ruim twee ton euro. ABC begeleidt basisschool Ru Paré met het programma Met Woorden in de Weer om de woordenschat van de leerlingen te verbreden en te verdiepen. Dit traject duurt anderhalf jaar en kost circa 15.000 euro. Informatie: www.hetabc.nl.

Bewoners Kortenbergerpad werken samen tegen geluidoverlast

Twintig bewoners vinden de nieuwe plannen voor een postzegelpark aan het Kortenbergerpad uitstekend. Wel ondervinden de aanwezigen geluidoverlast van onder andere voetballende en rondhangende jongeren, zo bleek onlangs tijdens de informatieavond. Diverse voorstellen om de geluidoverlast tegen te gaan kwamen op de avond ter sprake: de politie stelt samen met jongeren leefregels op en plaatsen die zichtbaar op een bord bij het toekomstige postzegelpark; bewoners bespreken de geluidoverlast met de school De Zevensprong; woningcorporatie en stadsdeel onderzoeken hoe de woningen geluiddempend kunnen worden gemaakt. In oktober worden bewoners via een bewonersbrief uitgenodigd voor een informatie-avond over de voorstellen van het stadsdeel om de geluidoverlast tegen te gaan.

Jaarlijkse oliebollenverkoop op Belgiëplein voor reuma-instituut

Van 30 oktober tot 31 december kunnen bewoners weer oliebollen kopen bij de Oudhollandse gebakkraam van Johan Heistek op het Belgiëplein. Een deel van opbrengst van de oliebollen-, appelflappen- en wafelverkoop gaat naar het reumacentrum aan de Jan van Breemenstraat in Amsterdam-West. Al vijftien jaar wordt via de oliebolverkoop geld ingezameld voor het Nationaal Reumafonds. In 2007 is 65.000 euro ingezameld door vijftien verschillende kramen in en rond Amsterdam. Het Nationaal Reumafonds besteedt circa 50% van de inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek, 25% aan fondsenwerving en 25% om reuma en de gevolgen daarvan onder de aandacht te brengen door middel van campagnes, voorlichtingsavonden en brochures.

Meer bewegen voor ouderen: gymnastiek, fitness, sport en spel

In 2007 organiseerde de Stichting Meer Bewegen voor Ouderen Amsterdam gymnastiek en fitness voor vijftien groepen op verschillende locaties: basisschool de Hasselbraam, zorgcentrum De Schutse, de Sporthoeve en buurtcentrum Orion. De subsidie voor 2007 bedraagt 35.000 euro.

Bijna alle leerlingen op voeten en fietsen naar Professor Einsteinschool

Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt (Milieu) overhandigde een cheque van 500 euro aan directeur Ria Koning van basisschool Professor Einsteinschool, winnaar van de actie 'Op voeten en fietsen naar school. Van de 200 leerlingen kwamen maar liefst 193 leerlingen lopend of per fiets naar school, dat is 96,5%. Op deze landelijke actiedag op 18 september was het de bedoeling dat alle kinderen lopend of fietsend naar school kwamen. Uiteindelijk namen vier van de twaalf basisscholen in Slotervaart deel aan de actie. Sommige scholen deden niet mee toen bleek dat ouders de kinderen met de auto op de hoek afzetten en de kinderen slechts de laatste meters te voet aflegden. De prijs ging naar basisschool Professor Einsteinschool die fair meedeed. Door zelf naar school te fietsen of te lopen leren kinderen al vroeg aan het verkeer deel te nemen en leveren zo een bijdrage aan een betere gezondheid én aan het milieu. Minder autoverkeer verbetert ook de verkeersveiligheid rond de scholen. Ballonnenactie JongerenAdviesRaad: ´Ik wens een schone buurt´

Meer sportvelden, minder vuil en drie keer per jaar een kermis, dat zijn de wensen van leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Vlaamse Reus. Bijgestaan door jongeren van de Jongerenraad Slotervaart en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch bonden de leerlingen hun wens aan ballonnen en lieten ze het vrije ruim kiezen. Op deze wijze inventariseerden de jongeren van de Jongerenraad de wensen van nog jonger Slotervaart en zij maakten hen ervan bewust dat ook zij invloed hebben in hun eigen buurt. Het was de tweede ballonnenactie van de jongerenraad na die op basisschool Sint Jan de Doper. De JongerenAdviesRaad Slotervaart (JAR) geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het dagelijks bestuur en de stadsdeelraad. Op 3 oktober organiseert de jongerenraad een jongerendebat. Informatie: www.iloveslotervaart.nl

Criteria voor monumentenstatus nu in handleiding

Het Dagelijks Bestuur heeft een handleiding opgesteld die de criteria beschrijft waaraan een zaak of terrein moet voldoen om in aanmerking te komen voor aanwijzing als gemeentelijk monument. Dit kunnen zijn alle gebouwen, straatmeubilair, parken, bruggen, bebouwing aan pleinen of een serie identieke woonhuizen. De handleiding, die een aanvulling is op de Monumentenverordening Stadsdeel Slotervaart 2008, wordt voorgelegd aan de deelraad. Criteria zijn architectonische en stedenbouwkundige waarde en de cultuurhistorische waarde van een object. Ook wordt gelet op de gaafheid, herkenbaarheid en zeldzaamheid van het betreffende object. De stadsdeelraad besluit woensdag 1 oktober.

Wekelijks overzicht openbare optredens van leden van het Dagelijkse Bestuur


* Donderdag 18 september 19.30- 22.00 uur Iftar politie Amsterdam Amstelland. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch vanaf 20.00 uur aanwezig. Met debat en optreden van cabaretier Roué Verveer. Locatie: World Fashion Center, Koningin Wilhelminaplein 13;
* Vrijdag 19 september 13.15- 16.30 uur Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch brengt werkbezoek aan penitentiaire inrichting. Rondleiding en presentatie. Locatie: Havenstraat 6;
* Zondag 21 september 13.00- 16.00 uur Fietstocht autovrije zondag. Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt maakt fietstocht met zijn collega-wethouders van Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer. Locatie: diverse locaties met activiteiten o.a. August Allebéplein en Sloterplas startplaats: Oever van de Sloterplas tegenover de Meervaart;
* Dinsdag 23 september 15.00- 16.30 uur Werkbezoek International Visitors Program aan Slotervaart. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch ontvangt vier Amerikaanse leden van wereldwijd netwerk IVP. Ze zullen samen de onderwerpen scheiding tussen kerk en staat en jeugdcriminaliteit bespreken. Locatie: Pieter Calandlaan 1
* Dinsdag 23 september 19.30- 21.30 uur Jongereniftar door Jongerenraad in aanwezigheid van het dagelijks bestuur. De Jongerenraad zullen met jongeren praten over wat zij belangrijk vinden in hun wijk. Locatie: Derkinderenstraat 99
* Woensdag 25 september 13.00- 15.00 uur Uitreiking schilderij Samenleven in de buurt aan stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch. Schilderij is gemaakt door scholieren, buurtbewoners en GGZ patiënten samen met Ahmed Marcouch. Locatie: Pieter Calandlaan 1
* Donderdag 26 september 19.30- 22.30 uur Themabijeenkomst Radicalisering met stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en de stadsdeelraad. Locatie: Pieter Calandlaan 1, Raadzaal.