---
PERSBERICHT
Nummer: 258 HZ
Datum: 18 september 2008
Unieke samenwerking Provincie en Waterschap
Bescherming tegen overstromingen belangrijk speerpunt in nieuwe plannen
Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân hebben samen het Waterhuishoudingsplan (WHP) en het Waterbeheerplan (WBP) uitgewerkt. Het is voor het eerst in Nederland dat een provincie en een waterschap zo nauw samenwerken om de plannen naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Gemeenten, bedrijven, natuurorganisaties en burgers kunnen in de plannen lezen hoe het water schoon blijft, de watervoorraad op peil blijft en de samenleving droge voeten houdt. De plannen gaan over de periode 2010 - 2015.
De provincie heeft een belangrijke rol in het bepalen aan welke eisen het watersysteem moet voldoen. Hiervoor worden normen opgesteld en strategische keuzes gemaakt die in het WHP worden vastgelegd. Wetterskip Fryslân vertaalt die normen en strategische keuzes in concrete plannen en maatregelen en legt deze vast in het WBP. Wetterskip Fryslân zorgt voor de uitvoering van verreweg de meeste maatregelen die in Fryslân genomen moeten worden om de watersystemen op orde te krijgen en te houden. Voor de uitvoering van maatregelen in het Groningse Westerkwartier heeft het waterschap met de provincie Groningen afgestemd.
Gedeputeerde Tineke Schokker ziet veiligheid als één van de belangrijkste speerpunten in het WHP. Goede oevers en kaden en voldoende gemaalcapaciteit om de afwatering van Fryslân onder controle te houden zijn van belang om de provincie veilig en bewoonbaar te houden. Ook een duurzaam gebruik van het watersysteem krijgt expliciet aandacht. Innovatie van de watersector en watertechnologie moeten ertoe bijdragen dat het waterbeheer op hoog niveau kan blijven, zodat inwoners en bezoekers van Fryslân verzekerd kunnen zijn van schoon en gezond water.
Ook voor Dijkgraaf Paul van Erkelens zijn de gevolgen van de klimaatverandering de uitdaging in het WBP. Om de Waddenzee- en IJsselmeerdijken op orde te krijgen is in het WBP een groot aantal maatregelen opgenomen. Daarnaast worden tot 2019 750 kilometer boezemkaden op hoogte en sterkte gebracht en oevers ingericht. In het hele verzorgingsgebied van het waterschap worden op basis van gewenst peilbeheer alle peilbesluiten tegen het licht gehouden. Daarbij wordt rekening gehouden met zowel de belangen van de boeren als de natuur. De bodemdaling die het gevolg is van gas- en zoutwinning, verzilting in de kleibouwstreek, de maaivelddaling in veenweidegebieden en de verdroging in Zuidoost Fryslân krijgen nadrukkelijk aandacht. Op het gebied van riolering en waterzuivering besteedt het WBP veel aandacht aan het optimaal maken van de samenwerking met de gemeenten.
Inspraak en vervolg
Beide plannen worden in november besproken door Provinciale Staten en het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân. Daarna gaan de plannen de inspraakprocedure in en kunnen belanghebbenden reageren. De inspraakperiode duurt een half jaar.
Meer informatie over wat er allemaal op het gebied van water in Fryslân gebeurt, kunt u vinden op de speciale website www.fryslanleeftmetwater.nl. Dit is een gezamenlijke website van Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân.
---- --
Provincie Friesland