Voedingcentrum
Plastic verpakking verhoogt kans op hartklachten?
Sommige voedselproducten zitten in plastic verpakkingen
(polycarbonaat), zoals frisdrank en zuivel. Hiervoor wordt de
chemische stof bisfenol A (BPA) gebruikt. Soms komt iets van deze stof
in het verpakte levenmiddel terecht. Gelukkig zijn er in Europa regels
over de maximale hoeveelheid BPA die in voeding mag voorkomen. Daarbij
is rekening gehouden met de eventuele giftige werking van deze stof
voor de mens. In een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het
Amerikaanse medische vakblad JAMA wordt beweerd dat een hoge dosis BPA
in je lichaam het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2
misschien kan verhogen. Hoe zit dat precies?
Het medisch vakblad JAMA deed verslag van een onderzoek bij 1455
volwassenen tussen de 18 en 74 jaar. Daaruit bleek dat degenen met de
hoogste concentraties BPA in de urine vaker een hartziekte en/of
diabetes hebben dan de personen met een lager BPA-gehalte.
Mening EFSA
De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) concludeerde onlangs
dat het huidige gebruik van bisfenol A niet schadelijk is voor de
gezondheid. Hiervoor zijn circa 200 wetenschappelijke studies op een
rijtje gezet. Daarnaast heeft de EFSA nog eens specifiek gekeken of
BPA gevaarlijk is voor babyâs. De EFSA concludeerde dat dit ook niet
het geval is. Namelijk om aan de veiligheidslimiet te komen, moet een
baby vier keer zoveel babyvoeding eten uit plastic verpakte materialen
dan nu gebruikelijk is.
Strenge controle
Komt er tijdens de productie toch wat in het verpakte levensmiddel
terecht, dan is de hoeveelheid aan normen gebonden. De Warenwet
hanteert dusdanige strenge regels, dat het maximum aan BPA, dat in
levensmiddelen terecht mag komen, ver onder de werkelijke
âgevarenzoneâ zit. De Voedsel en Warenautoriteit controleert en
handhaaft hierop.
Relatie tot hartziekten
Er is nu nog te weinig bewijs tussen BPA en hart- en vaatziekten om te
concluderen dat het huidige gebruik van BPA een gevaar oplevert voor
de gezondheid. De hartkwalen kunnen ook met andere zaken te maken
hebben. Bijvoorbeeld dat de mensen met een hoog BPA-gehalte veel
suikerhoudende dranken drinken en daardoor dikker zijn dan de rest,
met de nodige hartkwalen en diabetes tot gevolg.