Nederlandse Politiebond


Verslag OVERLEG BONDEN/BZK 18 september

Op donderdag 18 september 2008 vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambtenarenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Han Busker en Jan Willem van de Pol.

Tijdens het overleg kwamen onder meer de volgende zaken aan de orde.

Akkoord Landelijke Arbeidstijdenregeling (LAR)
Na langdurig onderhandelen is er nu dan toch een akkoord tussen de minister en de bonden over een Landelijke Arbeidstijdenregeling voor de politie. Met name de NPB en de ACP hebben de laatste tijd veel overleg gevoerd met collega's binnen de ondernemingsraden om te zorgen voor een goede afstemming met de medezeggenschap. De regeling gaat gelden voor een periode van 30 maanden (tweeënhalf jaar).

Met de minister is afgesproken dat we de inhoud van de regeling pas zullen publiceren als de definitieve tekst helemaal rond is. Wel willen we alvast verklappen dat de minister het volstrekt met de NPB eens is dat de systematiek van de bekendmaking van de roosters ongewijzigd moet blijven. In gewoon Nederlands: dat een politieambtenaar tijdig hoort te weten wanneer normaal gesproken zijn dienst begint.

Invoering verplichte FVT
Tijdens het overleg in augustus had de NPB de minister gemeld dat we voornemens waren de invoering van de verplichte Fysieke Vaardigheids Toets (FVT) met ingang van 1 januari 2009 ter discussie te stellen. Reden: bezorgdheid over de opzet van de toets en de manier waarop hij in de uitprobeerfase in de praktijk bleek te worden gebracht. In het overleg van donderdag is lang over dit onderwerp gediscussieerd.

Uiteindelijk is afgesproken om uiterlijk in december 2008 de uitkomsten van een volledige evaluatie van de stand van zaken te bespreken en op basis daarvan te concluderen of er voldoende waarborgen zijn voor een verantwoorde invoering van de test. Uiteraard zal iedere partij aan de overlegtafel daarbij zijn eigen afweging maken, maar het stelt de NPB gerust dat alle bonden en de minister nu in ieder geval op dezelfde golflengte zitten en ook doorhebben dat het de NPB menens is!

FUWA-herziening en beloningsonderzoek
De bonden en de minister hebben overeenstemming bereikt over een voortvarende aanpak van de herziening van de functiewaardering en de vereenvoudiging van het loongebouw. Tijdens het CAO-overleg in februari van dit jaar was al afgesproken welke criteria bij het beloningsonderzoek gehanteerd worden. Nu zijn afspraken gemaakt over de samenstelling van een werkgroep, die binnenkort aan de slag gaat met bijvoorbeeld het toetsen van de functiebeschrijvingen die ontwikkeld zijn in het Landelijk Functiehuis Nederlandse Politie (LFNP) op de aanwezigheid van voldoende politiespecifieke elementen. De NPB is in deze werkgroep sterk vertegenwoordigd. Daarnaast zullen we ook een eigen team van specialisten samenstellen om ervoor te zorgen dat het hele project vanuit de NPB stevig gedragen kan worden.

Jan Willem van de Pol,
bondspenningmeester

Gepubliceerd op 19 september 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.