Europees pleidooi voor preventieve aanpak dakloosheid
19/09/2008 14:37
Federatie Opvang
Wetenschappers uit Europa pleiten voor meer preventiebeleid van nationale overheden om dakloosheid te voorkomen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst ''European Research Conference Good Goverance: the key to effective Homelessness policies''. De Federatie Opvang wil dan ook een sterke investering om begeleid wonen en werken uit te breiden. Het is wel noodzakelijk dat daarbij onderzoek plaats vindt naar de werkzame bestanddelen van preventie van dakloosheid. Het aantal daklozen in Europa is 3 miljoen mensen.
Wetenschappers uit heel Europa bespraken vandaag in Den Haag de mogelijkheden voor de overheid om dakloosheid uit te bannen. Feantsa en de Federatie Opvang, respectievelijk de Europese en Nederlandse koepel van daklozenorganisaties, hebben met de Radboud Universiteit Nijmegen een Europees wetenschappelijk congres georganiseerd. Centraal stond de vraag hoe de overheid effectief beleid kan ontwikkelen om het aantal daklozen te verminderen en nieuwe gevallen te voorkomen.
Opvallend is het gebrek aan kennis over wat werkt en effectief is. In Nederland werken de vier grote steden nu ruim een jaar met een persoonsgerichte aanpak om daklozen te helpen (plan van aanpak Maatschappelijke Opvang G4). De eerste resultaten lijken veelbelovend.
Dak- en thuislozen hebben begeleiding nodig om weer volwaardig te gaan participeren. Gebrek aan geschikte huisvesting en begeleiding leidt tot onnodige uitval. Een ander probleem zijn de kosten van dakloosheid. Deze zijn extreem hoog.
Schade aan gezondheid, criminaliteit, verslaving, kosten van justitie, politie en detentie kunnen voorkomen worden als uitval naar de straat wordt voorkomen. Prof.dr Judith Wolf (hoogleraar Maatschappelijke Zorg aan UMC St Radboud): "Zoek naar een aanpak die mensen motiveert en hen hun gevoel van burgerschap teruggeeft. Om weer verantwoordelijkheid over hun leven te nemen, moeten mensen zich weer serieus genomen voelen. Dat betekent dat ook naar hen moet worden geluisterd.''
http://www.opvang.nl