Gemeente Venlo


Project 'Gezonde en Veilige School' van start

19-9-2008

Scholen in Venlo aan de slag met project Gezonde en Veilige School

Scholen in Venlo gaan aan de slag met het project Gezonde en Veilige School: een project dat de gezondheid en de veiligheid in en om een school wil verbeteren, bij basis- en voortgezet onderwijs. Er is een draagvlakonderzoek uitgevoerd onder 35 Venlose scholen. Dit had een positief resultaat.

Het project Gezonde en Veilige School is een initiatief van de GGD Noord- en Midden- Limburg en de ondersteunende organisaties Bureau Halt en de GGZ Noord- en Midden-Limburg. Het project valt binnen de gemeente Venlo onder het programma Achilles. Veiligheid, gezondheid en welzijn rondom en in de scholen zijn de speerpunten van het project. De gemeente Venlo verstrekt een subsidie van EUR 64.875 voor de jaren 2008 en 2009.

Verantwoordelijk wethouder Jan Lamers: 'Er loopt al veel op dit gebied, en dat loopt over het algemeen ook prima. De toegevoegde waarde van dit project zit in de bundeling van nu losstaande activiteiten en projecten. En daarnaast het centraal stellen van de vraag vanuit de scholen, en niet het aanbod vanuit de instanties. Vraaggestuurd werken dus, om maatwerk te leveren.

Bij het project wordt er gekeken naar thema's als gezonde voeding, sporten, alcoholgebruik, pesten of vandalisme. De GGD heeft hierbij een soort makelaarsfunctie en brengt per thema of klantvraag de diverse partijen met elkaar in contact. Zo werken organisaties meer samen met elkaar en weten ze van elkaar waar ze mee bezig zijn.

Een aantal kernpunten uit het project:

- Vraaggestuurd en planmatig werken: de school geeft aan welke onderwerpen op die specifieke school spelen.

- Er wordt een koppeling gemaakt tussen individuele leerlingenzorg en gezamenlijke zorg.

- Stimulering van de samenwerking tussen de verschillende betrokken organisaties zoals Bureau Halt, GGD, GGZ.

- De scholen worden begeleid bij het opstellen van preventief schoolbeleid. Een beleid waarin onderwerpen als pesten, overgewicht, gezonde voeding, vandalisme of alcoholgebruik zijn opgenomen.
- Elke school heeft een vaste contactpersoon.

Lamers: De coördinator van dit project, die speciaal hiervoor binnen de GGD wordt aangesteld, gaat op bezoek bij de scholen, kijkt hoe hun beleid in elkaar zit, en hoe dat in de praktijk uitwerkt. Kijkt dus bijvoorbeeld heel concreet wat het assortiment in de kantine is, hoe wordt omgegaan met alcohol schenken tijdens schoolfeesten, of er een pestprotocol is, dat soort dingen. Daarover wordt de school geadviseerd, zodat daarmee aan de slag kan worden gegaan. Het is een kwestie van bewustwording, en het besef dat je zelf invloed kunt uitoefenen.

Er is een draagvlakonderzoek gedaan bij 35 Venlose scholen. Dit onderzoek had een positief resultaat: Vrijwel alle scholen waren enthousiast over het project en willen dit op hun school uitvoeren.