Gemeente Hoorn


Hoornse jongens vinden bijzondere Amsterdamse kan

19 september 2008 - Tijdens het spelen op een huttenbouwterrein aan de Holenweg in Hoorn hebben de broers Jonno (8) en Liam (10) Arnold een 400 jaar oude, bijna gave kan gevonden. Op de kan is het wapen van Amsterdam te zien. Bijzonder aan de kan is dat in de hals een loden ijkmaat is aangebracht om in de herberg bijvoorbeeld wijn of bier precies af te meten. Hoe de kan in de bodem terecht kwam, is nog een raadsel.

Bij het huttendorp nabij de tennisbanen aan de Holenweg in Hoorn lagen grote hopen grond opgeslagen. De gebroeders Arnold waren hier aan het spelen toen een van hen iets merkwaardigs zag. Zij gingen graven en vonden een grote bruine aardewerken kan waar alleen het oor van was afgebroken. Zij namen de kan mee naar huis en onder leiding van hun grootmoeder, mevrouw Snoek, werd de kan zorgvuldig gewassen. Onder de modder kwam een stadswapen met drie kruisen en twee leeuwen tevoorschijn; het wapen van Amsterdam.

Omdat de jongens gewoon naar school moesten, nam oma de kan zorgvuldig verpakt in kranten mee naar de Archeologische Dienst van de gemeente Hoorn. Bij bestudering bleek de steen goedkan ongeveer 400 jaar oud te zijn. Zulke kannen werden destijds in de buurt van Keulen gemaakt en vervolgens in Holland verkocht. Bijzonder is dat in de hals nog een loden ijkmaat is aangebracht. Daarmee is het niet zomaar een kan, maar vermoedelijk een maatbeker die in een herberg of tapperij werd gebruikt om drank af te meten. Of de ijkmaat in relatie staat met het Amsterdamse wapen is niet duidelijk.

Hoe de kan in de hopen gestorte grond terecht is gekomen blijft onduidelijk. Wellicht is deze grond ergens uit Hoorn of Blokker afkomstig. Inmiddels zijn de storthopen ook weer weggehaald en zullen andere vondsten niet worden gedaan. Belangrijk is wel dat deze waardevolle kan nu is beschreven door de archeologen, waarmee weer een stukje in de puzzel van de Hoornse geschiedenis is gelegd. De jongens hebben na documentatie de kan weer mee naar huis genomen. Het is tenslotte hun vondst!