Gemeente Dordrecht
Meer jongeren stappen over van VMBO naar MBO
Actieweek 'Doorzettuh' succesvol
De actieweek 'Doorzettuh' die van 8 tot en met 12 september landelijk is gehouden, heeft in Zuid-Holland Zuid goede resultaten opgeleverd. Doel van de actieweek is om jongeren te stimuleren om door te leren na hun 16e jaar. De eerste resultaten maken duidelijk dat 95% daadwerkelijk de overstap van het VMBO naar het MBO maakt en doorgaat met leren. De overige jongeren zijn allemaal in beeld, de verwachting is dat de meesten van hen ook naar het MBO gaan of al zijn gegaan.
Wethouder Dion van Steensel van Dordrecht, coördinerend bestuurder voor Zuid-Holland Zuid, en Carry Roozemond, directeur van het Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten, hebben gezamenlijk de resultaten van de controleacties in Zuid-Holland Zuid gepresenteerd.
De landelijke actieweek 'Doorzettuh' is opgezet om preventief te kunnen reageren op voortijdig schooluitval. Het kabinet wil het aantal nieuwe schooluitvallers terugdringen tot maximaal 35.000 in 2012. Dat is een halvering ten opzichte van 2002 toen ruim 70.000 scholieren zonder goede papieren de schooldeur voor de laatste maal achter zich dichttrokken. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen met een goede startkwalificatie simpelweg twee keer zoveel kans hebben op een baan en daardoor hun talenten beter kunnen ontplooien. Staatssecretaris van Bijstervel dt van Onderwijs heeft tijdens de actieweek 'Doorzettuh' een kleine ¤ 200 miljoen extra toegezegd om het aantal schoolverlaters verder te verlagen.
,,Tijdens deze actieweek', licht Carry Roozemond toe, ,,hebben wij in Zuid-Holland Zuid gecontroleerd of 2681 nog leerplichtige leerlingen daadwerkelijk weer gestart zijn na de zomervakantie. We hebben ons vooral gericht op de groep leerlingen die de overstap hebben gemaakt van de VMBO naar het MBO. Juist deze groep jongeren heeft bij uitstek de kans op het verzilveren van hun diploma's en afhaken is dan echt zonde.'
Het bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten werkt aan een regionale aanpak. Dit is belangrijk omdat leerlingen niet altijd binnen de gemeentegrenzen naar school gaan. Samenwerking levert meer continuïteit en efficiëntie op, omdat gemeenten samen over meer mensen beschikken om de leerplicht te handhaven. Scholen, instellingen en gemeenten leveren natuurlijk al belangrijke bijdragen aan het bevorderen van optimale schoolloopbanen.
Wethouder Dion van Steensel: ,, In de regio werken scholen samen om te komen tot één leerlijn. Nu zien we nog vaak dat jongeren na het VMBO te vroeg en zonder diploma stoppen. Juist die jongeren hebben minder kansen op de arbeidsmarkt en dat willen wij voorkomen. Dat betekent dat wij met scholen goede afspraken maken over de overstap en de leerlingen goed in de gaten houden of dat daadwerkelijk gebeurt. Deze resultaten van de actie 'Doorzettuh' geven duidelijk aan dat we op de goede weg zijn en dat de jongeren echt bereid zijn om door te zetten en de kansen op de betere start op de arbeidsmarkt te pakken.'
Datum 18 september 2008
Redactie Tjebbe Will
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 89
Informatie Carry Roozenmond
Regionaal Bureau Leerplicht
T 06 - 23 59 19 65