a10c16.jpg
Unicef publiceert sinds 2004 onder de noemer 'Progress for Children' rapporten waarin de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd worden belicht. Vandaag verschijnt een nieuw rapport in deze serie.
* * * *
Meer maatregelen nodig om moedersterfte terug te dringen
Unicef: bijna alle gevallen van moedersterfte doen zich voor in ontwikkelingslanden
Genève/Den Haag, 19 september 2008 - Vandaag verschijnt Progress for Children: A Report Card on Maternal Mortality, een nieuw rapport van Unicef over moedersterfte. Het rapport geeft een overzicht van de risicos die vrouwen in ontwikkelingslanden lopen tijdens hun zwangerschap en in het kraambed. Uit het rapport blijkt dat jaarlijks meer dan een half miljoen vrouwen sterven aan complicaties tijdens de zwangerschap, of bij de geboorte van hun kind. Meer dan 99% van de gevallen komt voor in ontwikkelingslanden, 84% daarvan concentreert zich in de Afrikaanse landen bezuiden de Sahara en in Zuid-Azië. Niger is het meest risicovolle land voor een zwangere vrouw.
De oorzaken van moedersterfte en de manieren waarop het kan worden voorkomen, zijn bekend. En toch zijn er nog altijd vrouwen die dagelijks onnodig sterven. In vooral Afrika en Azië is de meest voorkomende doodsoorzaak het verliezen van teveel bloed. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals armoede, ongelijkheid en het belang dat wordt gehecht aan de gezondheid van vrouwen. Cultuur en tradities bepalen vaak of een vrouw wel of geen hulp zoekt voor, tijdens of na haar bevalling.
In ontwikkelingslanden lopen zwangere vrouwen gemiddeld een kans van 1 op 76 om te sterven aan complicaties tijdens de zwangerschap of in het kraambed. In de geïndustrialiseerde wereld daarentegen is die kans 1 op 8.000. Het meest riskante land om te bevallen is Niger, waar 1 op de 7 vrouwen sterft tijdens de zwangerschap, of bij de geboorte van haar kind.
De meeste gevallen van moedersterfte zijn te voorkomen. In veel landen hebben de vrouwen simpelweg, betere gezondheidszorg nodig. De meest effectieve interventies om de gezondheid van aanstaande moeders te verbeteren, zijn: zwangerschapszorg, geschoold personeel aan het kraambed, verloskundige zorg en familieplanning. Wanneer ze worden opgenomen in het totale pakket van gezondheidszorg profiteren zowel moeders, kinderen als de gehele gemeenschap van de maatregelen.
Op een aantal punten is de laatste jaren vooruitgang geboekt. In veel ontwikkelingslanden is de afgelopen tien jaar de zwangerschapszorg enigszins toegenomen en is er meer geschoold personeel aan het kraambed gekomen. Er zijn echter grotere stappen nodig om het vijfde Millenniumdoel te behalen. In dit Millenniumdoel heeft de wereld afgesproken de moedersterfte tussen 1990 en 2015 met driekwart terug te dringen.
Zie ook www.unicef.nl/progress
* * *
Unicef