Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Alkmaar, 18 september 2008

Neerlands eerste Australische restaurant bestaat 10 jaar

Australian Dining & Wining, het eerste Australische restaurant in Nederland, bestaat deze maand 10 jaar. Het restaurant is ontstaan na een wereldreis die eigenaars Mars Crombeen (45) en Sharon Smit (37) maakten, op zoek naar wereldse gerechten. Naast Zuid-Afrika en Amerika doorkruisten ze Australië alwaar ze ideeën en ervaringen opdeden. Dit hebben ze vertaald naar een sfeervol restaurant waar met veel enthousiasme Australische gerechten op tafel gebracht worden.

Chefkok Mars en gastvrouw Sharon kregen de gelegenheid om de Australische keuken in diverse restaurants in Sydney en Melbourne te onderzoeken. De vrijheid, de weidsheid, de ongecompliceerdheid en diversiteit van het land, maar daarnaast ook de gemoderniseerde Australische keuken fascineerden het stel. De Australische keuken staat van oudsher niet bekend als exquise. De tijd dat Aussies alleen maar een groot stuk vlees op de barbecue roosterden met een krop sla en glas bier erbij is zeker in de steden voorbij.

De hedendaagse Australische keuken, die ook in Alkmaar kan worden geproefd, is zowel landelijk en verfijnd als vertrouwd en exotisch; een samensmelting van de culinaire tradities van Noord-Europa, het Middellandse Zeegebied en Zuidoost-Azië. De Australische tafel behoort dan ook tot de meest gevarieerde ter wereld. De menukaart van Australian Dining & Wining is gebaseerd op de 'Modern Australian cookstyle' waarbij gebruik gemaakt wordt van kwaliteitsingrediënten, rechtstreeks geïmporteerd uit Australië, die met behulp van aromaten worden gekruid en waarbij de bereidingswijze mede de smaak van het gerecht bepaalt. Er worden oosterse met westerse kruiden gecombineerd, maar zo dat het de smaak van het hoofdgerecht vooral accentueert en niet verdoezelt.

Al de vleesspecialiteiten zoals van de Australische struisvogel, de emu en de kangaroo worden 'cooked on the barbie' ( gegrild op de barbecue ). Kangoeroevlees is mals en lijkt op biefstuk met een lichte wildsmaak. Het is ook gezond. Het is rijk aan proteïnen en bevat weinig cholesterol. Er leven nu ongeveer 40 miljoen kangoeroes in Australië en om evenwicht in de natuur te houden worden zij - na een vrij leven in de natuur - afgeschoten. Het vlees is dan ook altijd puur natuur, want de kangoeroe laat zich niet in gevangenschap fokken. Het pittige en stevige krokodillenvlees wordt vooral in een frisse salade verwerkt. Tot de visspecialiteiten behoren de Yabbies (rivierkreeftjes), Barramundi en John Dory (zonnevis).

De maaltijden worden geserveerd met Australische kwaliteitswijnen en natuurlijk Australisch bier als Foster's, Victoria Bitter en Tooheys new. Het interieur is een mengeling van cultuur en natuur waardoor de mensen letterlijk en figuurlijk de sfeer van Australië kunnen proeven.

De gasten van Australian Dining en Wining zijn erg enthousiast over de sfeer en kwaliteit van de gerechten. Op de restaurantsite IENS.nl wordt het restaurant gewaardeerd met een 8.7, het hoogste cijfer van restaurants in Alkmaar!

Het 10-jarig bestaan van het restaurant wordt komend weekend uitgebreid gevierd met familie, vrienden en gasten.

Australian Dining & Wining
Ridderstraat 17
1811 EX Alkmaar
072-5122879
www.australiandiningandwining.nl
info@australiandiningandwining.nl

---- --