Gemeente Montfoort
PERSBERICHT
Nominaties Bouwfonds Ontwerpprijsvraag bekend
Tentoonstelling over toekomst Groene Hart geopend
Amersfoort, 18 september 2008 - Vandaag zijn de drie genomineerden van de Bouwfonds Ontwerpprijsvraag Good Red Super Green bekend gemaakt in de Goudse Schouwburg. Tegelijkertijd werd hier de tentoonstelling met de genomineerde, maar ook de meest vernieuwende, prikkelende en leukste ontwerpen uit de eerste ronde van de Ontwerpprijsvraag geopend.
Er is dit jaar een groot aantal aanmeldingen binnengekomen: 53 teams van jonge ontwerpers dienden hun ontwerpen in. Hieruit heeft de jury (bestaande uit experts uit verschillende relevante disciplines) de volgende drie genomineerden gekozen, die in de tweede ronde hun idee verder zullen uitwerken tot een ontwerp dat is toegespitst op een specifieke locatie in het Groene Hart. Om een zo reëel mogelijk uitwerking van de meervoudige opdracht te kunnen realiseren is er voor een voorbeeldlocatie in de gemeente Montfoort gekozen.
De drie genomineerde inzendingen zijn:
- De Eerste Linie. Dit team wil de bestaande (dorps)kernen letterlijk op slot zetten door er een groene 'linie' omheen te leggen; bijbouwen mag alleen binnen deze linies. Op afstand van deze kernen in het Groene Hart is een belangrijke rol weggelegd voor landbouw die, met nieuwe gewassen, zich aanpast aan de steeds natter (en zouter) wordende omgeving.
- De Fluïde Stad, Tegendruk. Een nieuwe vorm van flexibel wonen. De fluïde stad kan zich vormen naar de dynamiek van de Randstad doordat wonen en werken zich vrijelijk door het gebied kunnen bewegen, afhankelijk van vraag en aanbod en omstandigheden en tijd. Bovendien maakt de drijvende woonvorm goede combinaties mogelijk met waterberging.
- Welkom in Wisp. In Wisp wordt de grond als vrije kavels uitgegeven bij kruisingen van dorpslinten of waar deze aantakken op een bestaande bebouwde kom. Er ontstaan nieuwe buurtschappen die bij kunnen dragen aan het beheer van het agrarisch gebied.
Louise Fresco, hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de jury: "Binnen de jury vinden we het belangrijk dat de ideeën ook op een groter schaalniveau inpasbaar dan wel herhaalbaar zijn. Het moet leiden tot uitbreiding van het repertoire in de rood voor groen-aanpak van het Groene Hart en andere kwetsbare gebieden. Alle ingediende ontwerpen laten zien dat er door de deelnemers veel tijd, zorg en energie aan hun inzendingen is besteed. Dit verdient alle lof."
Tijdens de (gratis) tentoonstelling Good Red Super Green worden de leukste, beste en meest inspirerende ideeën gepresenteerd. Bezoekers kunnen hier ook hun stem uitbrengen. Locaties van de tentoonstelling: Het stadhuis van Woerden (19 september t/m 24 oktober), Het Oude Stadhuis in Gouda (27 oktober t/m 29 november) en De Centrale Bibliotheek in Den Haag (1 december t/m 31 december).
Over Good Red Super Green
Deze vijfde editie van de Bouwfonds Ontwerpprijsvraag gaat met het thema 'Good Red Super Green' in op de kansen voor een nieuwe multifunctionele aanpak van het Groene Hart. Met de verschillende mogelijke functies van het Groene Hart enerzijds, en met de actuele problematiek van de verrommeling, klimaatverandering en waterhuishouding anderzijds is met deze ontwerpprijsvraag aan de jonge ontwerpers gevraagd een nieuwe oplossing te zoeken voor dit maatschappelijke vraagstuk. De Bouwfonds Ontwerpprijsvraag wordt geïnitieerd door Bouwfonds Property Development en het Nirov.
De Bouwfonds Ontwerpprijsvraag biedt jonge ontwerpers, zoals ruimtelijke ontwerpers, architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, planologen, kunstenaars en industrieel ontwerpers de kans een visie te presenteren op ruimtelijke thema's waar de vakwereld nú over praat. Bouwfonds en Nirov willen met deze prijsvraag investeren in jong ontwerptalent en in een betere Nederlandse wedstrijdcultuur. Bovendien stimuleert de prijsvraag de discussie over actuele ruimtelijke vraagstukken. Het winnende team krijgt een geldbedrag van E15.000. Bouwfonds heeft de intentie om in een vervolgtraject de opdracht tot uitvoering van het winnende ontwerp te verstrekken aan de winnaar van de prijsvraag, om zo een pilotproject tot stand te brengen.
Noot voor redactie,