European Union



Brussel, 18 september 2008

4-jarig actieplan en Europese alliantie tegen drugs nieuwe wapens in de strijd tegen drugsgebruik

Vandaag heeft de Commissie een "EU-drugsactieplan voor 2009-2012" goedgekeurd. Daarin worden verschillende maatregelen voorgesteld voor een betere Europese samenwerking om de gevolgen van drugsgebruik te beperken en de drugscriminaliteit terug te dringen. Eén van deze maatregelen is de Europese alliantie tegen drugs, die de drugsschade in onze samenleving moet verminderen. Met de Europese alliantie tegen drugs doet de Commissie ook een beroep op overheidsinstanties, openbare diensten en vrijwilligersorganisaties om samen te werken.

"Met twee miljoen probleemgebruikers is het voor de EU hoog tijd om risicogroepen zoals jongeren te wijzen op de gevaren van drugsgebruik" verklaarde vicevoorzitter Jacques Barrot, commissaris voor justitie, vrijheid en veiligheid. "Door middel van voorlichting en publiciteit over geslaagde initiatieven zal de Europese alliantie tegen drugs de Europese burgers motiveren zich actief in te zetten voor de strijd tegen drugs".

Uit recente gegevens blijkt dat het gebruik van heroïne, cannabis en synthetische drugs stabiel is gebleven of afneemt, maar dat het cocaïnegebruik in sommige lidstaten toeneemt. Het aantal mensen in de EU dat drugs gebruikt - of ooit heeft gebruikt - wordt geraamd op 70 miljoen voor cannabis, ten minste 12 miljoen voor cocaïne, 9,5 miljoen voor ecstasy en 11 miljoen voor amfetamines. Daarnaast wordt een half miljoen mensen behandeld met een heroïnevervangend middel. De EU telt twee miljoen probleemgebruikers en jaarlijks sterven ongeveer 7 500 mensen als gevolg van een overdosis.

Het actieplan 2009-2012 bouwt voort op de bestaande EU-drugsstrategie 2005-2012, waarin een Europees model wordt geschetst voor een evenwichtig drugsbeleid, gericht op terugdringing van vraag en aanbod. Het nieuwe actieplan stelt vijf prioriteiten: terugdringing van de vraag naar drugs en bewustmaking van het publiek, mobilisering van de Europese burgers, terugdringing van het drugsaanbod, verbetering van de internationale samenwerking en meer inzicht in de drugsproblematiek.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat er meer, betere en uitvoeriger behandelings- en schadebeperkingsprogramma's voor drugsgebruikers komen. Politie en douane gaan op basis van inlichtingen de grootschalige georganiseerde criminaliteit in de EU en op de drugsroutes van Afghanistan en Latijns-Amerika aanpakken.

Het drugsactieplan 2009-2012 wordt ingediend bij de Raad en zal waarschijnlijk voor het einde van het jaar worden goedgekeurd.

Achtergrond

Wat hebben Europese maatregelen tegen illegale drugs tot nu toe opgeleverd?

Het actieplan 2009-2012 is gebaseerd op een evaluatie van het actieplan 2005-2008, dat de Commissie heeft uitgevoerd met steun van de lidstaten, het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD), Europol en Europese ngo's.

De afgelopen jaren is het aantal drugsdoden gedaald en de verspreiding van hiv door intraveneus drugsgebruik afgenomen. De lidstaten hebben met preventie, behandeling, schadebeperking en herstel van de gezondheid het drugsprobleem aangepakt en maatregelen genomen om strafbare feiten zoals drugshandel en het witwassen van geld tegen te gaan.

Uit de evaluatie blijkt dat de aanpak van de lidstaten weliswaar verschilt, maar dat zij steeds meer samenwerken en dat hun drugsbeleid langzaam maar zeker dezelfde kant opgaat. Op internationaal niveau heeft de EU meer invloed gekregen doordat zij in de drugsorganisaties van de VN met één stem spreekt. Steeds meer landen nemen het drugsbeleid van de EU als voorbeeld.

Het drugsbeleid is een dynamisch beleid, want er moet voortdurend worden gereageerd op nieuwe trends. Het toenemende cocaïnegebruik vraagt om nieuwe preventie- en behandelingsmaatregelen, de smokkelroutes worden voortdurend verlegd, in Afghanistan neemt de papaverteelt toe, in het Andesgebied de cocateelt en in de EU de productie van synthetische drugs. De lidstaten en instanties zoals Europol zien zich dus genoodzaakt steeds opnieuw flexibele en effectieve maatregelen en samenwerkingsvormen te bedenken.

Voor nadere informatie over de mededeling over het EU-drugsactieplan 2009-2012 en het bijbehorende verslag van de eindevaluatie van het EU-drugsactieplan 2005-2008, zie memo m08_571.en en de volgende websites:
Algemeen drugsbeleid van de Europese Unie:
http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/drugs/fsj_drugs_intro_en.htm Newsroom:
http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/news_intro_en.htm De website van vicevoorzitter Barrot:
http://ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/welcome/default_nl.htm