Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT DONDERDAG 18 SEPTEMBER 2008, 16.00 UUR

PERSBERICHT

18 september 2008

Onderzoek stroomstoring biedt aanknopingspunten tot verdere versterking rampenorganisatie

De communicatie en de structuur van de rampen- en crisisorganisatie zijn de belangrijkste verbeterpunten die volgen uit het onderzoek naar de hulpverlening en het handelen van de overheid tijdens de stroomstoring afgelopen december in de Tieler- en Bommelerwaard. Ook blijkt uit het onderzoek dat de overheid adequaat heeft gehandeld richting kwetsbare burgers, die onmiddellijk hulp nodig hadden. Het veiligheidscollege Gelderland-Zuid, het bestuur van de regio, is blij met de resultaten van dit onderzoek. De conclusies en aanbevelingen zijn bruikbaar in het verder versterken en verbeteren van de rampen- en crisisorganisatie.

Het bestuur onderschrijft de conclusies en aanbevelingen uit het onderzoeksrapport. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft inmiddels de bestuurlijke opdracht gekregen om naar aanleiding van de aanbevelingen uit het onderzoek te komen tot een concreet verbeterplan.

Onderzoek
Het onderzoek naar de hulpverlening tijdens de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard is uitgevoerd door het NIFV, de Politieacademie en de Vrije Universiteit (VU) in opdracht van de betrokken gemeenten, de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het onderzoek onderscheidt zich van eerdere onderzoeken naar het functioneren van de hulpverlening tijdens calamiteiten, omdat nu vooral gekeken is naar het effect van het handelen van de overheid op de burgers en minder naar het functioneren van de interne organisatie. Daarnaast hebben de onderzoekers de sturing binnen de rampenorganisatie onder de loep genomen.

Zelfredzaamheid
De stroomstoring was voor de meeste burgers en bedrijven een crisis van beperkte ernst, zo blijkt uit het onderzoek. Slechts voor een beperkte groep van kwetsbare burgers was onmiddellijk hulp nodig omdat hun gezondheid direct of indirect van de aanwezigheid van stroom afhankelijk was. De overheid heeft goed en direct gehandeld richting deze kwetsbare groep. Ook de oproep tot 'noaberschap' was een goed initiatief, al bleken veel burgers de zorg voor hun medeburgers uit zichzelf al op te pakken. Dat de overheid uitging van de zelfredzaamheid én 'samenredzaamheid' van burgers was begrijpelijk en juist, maar het faciliteren van deze zelfredzaamheid door adequate informatieverschaffing over handelingsperspectieven had beter gekund.

Communicatie
Het handelen van de overheid werd vertraagd door een telkens terugkomend beeld dat de stroomstoring snel verholpen kon zijn. Deze optimistische prognoses, die destijds ook zichtbaar waren tijdens de stroomuitval in Haaksbergen, leidden ertoe dat de aandacht van de rampenorganisatie te snel verschoof naar de risico's die aan het herstel van de stroomvoorziening kleefden. De communicatie bleek een knelpunt; niet alleen drong door de uitval van de stroom de informatie niet goed door tot de inwoners van het getroffen gebied, ook was de berichtgeving nog optimistischer dan de toch al optimistische prognoses van de rampenorganisatie, waardoor burgers een onjuist beeld kregen.

Rampenorganisatie
Ook concluderen de onderzoekers dat dit incident in Gelderland-Zuid knelpunten blootlegt die exemplarisch zijn voor de manier waarop de rampenorganisatie in Nederland is vormgegeven. Zij pleiten dan ook voor een nieuw sturingsconcept voor de rampenbestrijding, dat moet leiden tot een robuuste crisisorganisatie die beter is toegerust op de praktijk van onzekere situaties.

Het incident

Op woensdag 12 december 2007 vloog om 19.04 uur een Apache gevechtshelikopter nabij het Gelderse Hurwenen tegen de hoogspanningskabels aan die daar de Waal oversteken. Door het breken van een aantal van deze kabels viel de stroom uit in de Bommelerwaard en delen van de Tielerwaard. De stroomuitval duurde uiteindelijk tot vrijdagavond. De stroomuitval trof de gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal, Geldermalsen en Zaltbommel.


---

Noot voor de redactie,