VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 17 september

2008/081/JS

Hart- en vaatziekten bij chronische gewrichtsreuma en ziekte van Bechterew

Reumatologen moeten bewust zijn van het verhoogde risico op hart- en vaatziekten (HVZ) bij reumapatiënten en zij moeten openstaan voor screenen hierop. Cardiologen dienen in te zien dat reumatische ontstekingsziekten onafhankelijke risicofactoren op HVZ zijn.

Ook patiënten met reumatische ontstekingsziekten dienen zich bewust te zijn van hun verhoogde risico op HVZ. Alleen dan kunnen zij maatregelen treffen deze risico s voor de toekomst te verkleinen. Dit concludeert cardioloog in opleiding Vokko van Halm in zijn proefschrift waarop hij donderdag 18 september promoveert bij VU medisch centrum.

Het wordt steeds duidelijker dat ontsteking een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten (HVZ). Omdat reuma gepaard gaat met chronische ontsteking, onderzocht Van Halm het risico op HVZ bij chronische gewrichtsreuma (reumatoïde artritis) en de ziekte van Bechterew.

Van Halm toont aan dat reumapatiënten bijna driemaal zovaak HVZ hebben vergeleken met de algemene bevolking. Het blijkt dat reumapatiënten een slechter risicoprofiel op HVZ hebben. Zo doet de (reuma)ontsteking de cholesterol-gehaltes van reumapatiënten verslechteren wat weer kan leiden tot meer HVZ. Een andere oorzaak is het directe schadelijke effect dat de (reuma)ontsteking op de bloedvaten heeft. Het proces van aderverkalking wordt door ontsteking versneld. Dit onderzoek laat zien dat, onafhankelijk van de bekende, klassieke HVZ-risicofactoren, onderdrukking van ontsteking het risico op HVZ verlaagt.

Vokko van Halm concludeert dat reumatologen zich bewust dienen te zijn van het verhoogde HVZ-risico van reumapatiënten en positief moeten staan tegenover screenen op HVZ

(-risicofactoren). Cardiologen moeten inzien dat zij reumatische ontstekingsziekten dienen te zien als onafhankelijke HVZ-risicofactoren. Ten slotte moeten patiënten met reumatische ontstekingsziekten bewust worden van hun verhoogde HVZ-risico, zodat zij maatregelen kunnen treffen om dit risico voor de toekomst te verkleinen.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (

VU Medisch Centrum