UMC Utrecht


De rol van ubiquitinering in de cel

In haar proefschrift beschrijft Renske van Leuken eiwitten uit de enzymklasse die ubiquitine van doelwit-eiwitten verwijdert.

Ubiquitine is het best bekend als een label dat eiwitten markeert voor degradatie. De bevestiging van een staart van meerder ubiquitines aan een eiwit zorgt voor herkenning van dit eiwit door het eiwit-afbraak-complex dat proteasoom wordt genoemd. Verwijdering van deze staart kan in sommige gevallen afbraak voorkomen, maar vaker zorgt deze alleen voor recycling van de ubiquitine nadat het eiwit al is afgebroken. Naast zijn functie als afbraak-signaal wordt ubiquitine ook gebruikt in andere processen, zoals de regulatie van endocytose (een manier om stoffen op te nemen via de celmembraan), transcriptie (een stap van de eiwitproductie) en reparatie van DNA schade.

Van Leuken beschrijft een aantal nieuwe regulatiemechanismen die betrokken zijn bij de voortgang van G2 en mitose en afhankelijk zijn van ubiquitinering. Daarnaast geeft ze interessante aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de regulatie van het DNA-schade checkpoint.

Renske van Leuken promoveert op 18 september aan het UMC Utrecht. donderdag 18 september 2008