Gemeente Sittard-Geleen
Sittard-Geleen: Nieuwe ambtsketen innovatief en verbindend
Sittard-Geleen, 19 september 2008 - Een burgemeester kan niet zonder ambtsketen. De burgemeester is verplicht om de ambtsketen tijdens bijvoorbeeld de raadsvergadering te dragen, maar ook tijdens allerlei ceremoniële en officiële gelegenheden op het grondgebied van de gemeente. Bij het ontstaan van de gemeente Sittard-Geleen (in 2001) zijn de penningen van de voormalige gemeenten Sittard en Geleen aan de ambtsketting gehangen. Daardoor werd weliswaar voldaan aan de wettelijke taak om over een ambtsketen te beschikken, maar deze was onvoldoende representatief voor de gemeente Sittard-Geleen. De gemeenteraad heeft door middel van het beschikbaar stellen van middelen ingestemd met het ontwikkelen van de nieuwe ambtsketen.
Eind vorig jaar is besloten tot het laten ontwerpen van een nieuwe ambtsketen. Sittard-Geleen moest een ambtsketen krijgen die:
- voldoet aan de wet van 1852, waarin de voorwaarden voor onderscheidingstekenen van de burgemeester zijn vastgelegd;
- in de symboliek de bindende en historische elementen van de stad tot uiting brengt;
- een moderne uitstraling heeft;
- gedragen kan worden door zowel mannen als vrouwen.
Naar aanleiding van een aanbesteding is de keuze is gevallen op de bekende Holtumse ontwerper Maurice Mentjens. In de nieuwe ambtsketen van de burgemeester heeft Maurice Mentjens de eenwording van de gemeenten Sittard, Geleen en Born die in 2001 tot stand kwam, verzilverd. Het resultaat, vervaardigd door edelsmid Rob Huyben uit Maastricht, is een ketting opgebouwd uit zilveren ringen met elk een doorsnede van 30 mm, een hoogte van 7 mm en een wanddikte van 3 mm. Iedere schakel symboliseert een dorp of stad van de nog jonge gemeente, en is uit twee ringen samengesteld die in elkaar worden geschoven. De ringen zijn als atomen die samen het DNA van de gemeente vormen.
De schakels zijn met elkaar verbonden door middel van Dyneema(TM), een high-tech vezel ontwikkeld door DSM. Dyneema(TM) heeft een buitengewone treksterkte en is in 0,28 mm dikte toegepast waardoor het bijna onzichtbaar is. Doordat de Dyneema(TM) draden tussen de ringen in een groef zijn geklemd zijn ze vrijwel volledig aan het zicht onttrokken. De ringen lijken daardoor als door magnetisme tot elkaar aangetrokken, wat een mooie metafoor is voor de onzichtbare band die de dorpen en steden van de gemeente bindt. Het geeft de keten een innovatief, gesofisticeerd en technologisch uiterlijk wat goed past bij het jonge, dynamische en vooruitstrevende karakter van de gemeente.
De drie onderste ringen, waaraan het Rijkswapen hangt, zijn achtereenvolgens van een dunne rode, witte en blauwe lijn voorzien en vormen samen de Nederlandse driekleur. Aan de binnenzijde van de overige schakels is het eerste artikel van de Nederlandse Grondwet gegraveerd als een mantra of gebed in ons eigen dialect:
Jederein dae zich in Nederlandj bevintj, wurt in 'n zelfde geval oppe zelfde maneier behanjeldj. Ongersjeid make waeges gelouf, laeveseuvertuging, politieke meining,ras, gesjlach of óm wat veur rae dan ouch, is neet toegesjtange*.
De ambtsketen wordt voor het publiek tentoongesteld in Museum Het Domein van dinsdag 14 oktober tot en met zondag 19 oktober. Dan zijn ook de ambtsketens van de voormalige gemeenten te bekijken.