Senternovem


18-09-2008 | Innovatieagenda

Minister van der Hoeven: "Uitwerken programma's nadrukkelijk niet vanuit ivoren toren"

Sinds de presentatie van de innovatieagenda energie door minister Van der Hoeven op 3 juli zijn zes departementen hard aan de slag gegaan met het vervolgtraject: het uitwerken van de hoofdthema's in concrete programma's. Aan de hand daarvan zullen er tenders worden uitgeschreven en kan het bedrijfsleven met projectvoorstellen komen.

Voor de uitvoering van de agenda stelt het kabinet 438 miljoen euro ter beschikking. Geert van Grootveld, plaatsvervangend directeur van de Interdepartementale Programmadirectie Energietransitie (IPE): "Met dit budget wil de overheid bedrijven verleiden om op het gebied van energie een forse innovatie-impuls te leveren. Feitelijk willen we in deze kabinetsperiode een investering van zo'n 3 miljard neerzetten. De innovaties die daarmee tot stand komen leiden naar verwachting tot een reductie van de CO2-uitstoot in de orde van 3 tot 6 Mton. Daarmee wordt een goede stap gezet in de richting van de 20 tot 40 Mton CO2-reductie die in het werkprogramma Schoon en Zuinig aan innovatie wordt toegerekend."

Geen ivoren toren
Momenteel zitten de zes departementen die bij de Innovatieagenda betrokken zijn rond de tafel om de programma's uit te werken. Dat gebeurt zeker niet vanuit een ivoren toren, maakt Van Grootveld duidelijk. "We zoeken nadrukkelijk aansluiting bij de EnergieTransitie-platforms, waarin ook het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd. Daarnaast is er natuurlijk het Regieorgaan EnergieTransitie dat op hoofdlijnen een adviserende rol in het geheel heeft. Nog dit jaar zullen tenders worden uitgeschreven."

Bio-based economy
Een aantal thema's heeft duidelijk prioriteit, vertelt Grootveld. "We zijn bijvoorbeeld intensief bezig op het gebied van bio-based economy, onder meer in de vorm van Small Business Innovation Research Programs (SBIR's), waarvan SBIR Verduurzaming Groene Grondstoffen inmiddels is geopend. Dat thema kan van enorme betekenis zijn voor de energietransitie als geheel. Je kunt allerlei hoogwaardige producten maken op basis van biomassa die je anders zou maken door middel van energie-intensieve processen in de chemische industrie. En het mooie is dat de chemische industrie zelf ook die kant op wil. Denk daarnaast eens aan alles wat er mogelijk is met algen: van biodiesel tot grondstof voor medicijnen."

Van reststof naar hoogwaardig product
Groene grondstoffen hebben zeker ook een toekomst als het gaat om mobiliteit. In de vorm van bio-fuels bijvoorbeeld. We focussen daarbij wel heel sterk op de inzet van reststoffen om hoogwaardige bio-fuels te produceren. Daarmee beland je ook niet in de discussie over de concurrentie van brandstof met voedsel. Een ander gebied binnen het thema duurzame mobiliteit is elektrisch vervoer: wat zijn de mogelijkheden en belemmeringen voor (volledig) elektrisch vervoer in bijvoorbeeld het stedelijk gebied? Ook dat onderdeel willen we snel uitwerken in een concreet uitvoeringsprogramma."

Restwarmte
Ook op het gebied van ketenefficiency valt veel winst te boeken naar het oordeel van Van Grootveld, bijvoorbeeld als het gaat om innovatief gebruik van industriële restwarmte. "Restwarmte kun je bijvoorbeeld met een warmtepomp opwaarderen zodat je de warmte weer binnen het bedrijf kunt toepassen. Maar je kunt ook denken aan het gebruik van industriële restwarmte als warmtebron voor de gebouwde omgeving. Dat kan vervolgens weer resulteren in een behoorlijke besparing van aardgas. Daar zit een flinke winst." Ondersteuning van innovatieve warmteprojecten krijgt bijvoorbeeld gestalte via de onlangs geopende SBIR Verduurzaming Warmte en/of Koude in Industrie en via de UKP tender Verduurzaming Warmte en Koude.

Koplopersloket
Gezien de belangstelling voor de Innovatieagenda vanuit het bedrijfsleven, kan het haast niet anders of de uitvoering wordt een succes. "Bij het koplopersloket dat binnen onze programmadirectie is gehuisvest komen jaarlijks nu al zo'n 100 innovatieve initiatieven voor innovatieve energieprojecten binnen. Van elektrisch vervoer tot alg. Het bruist. Marktpartijen popelen om aan de slag te gaan."