Hoogleraarsbenoemingen
Mw. prof. dr. D. Curtin (1960) is benoemd tot hoogleraar Europees Recht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Deirdre Curtin studeerde rechten aan het University College Dublin en het Trinity College Dublin. Na enkele jaren te hebben gewerkt in het kabinet van de Ierse rechter bij het Hof van Justitie te Luxemburg, promoveerde ze in 1991 aan de National University of Ireland. Curtin werd in 1992 benoemd tot hoogleraar Recht van Internationale Organisaties aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht (UU) en tevens tot directeur van het Europa Instituut van diezelfde universiteit. In 2003 stapte zij over naar de leerstoel International and European Governance van de multidisciplinaire Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de UU.
Curtin was jarenlang als gasthoogleraar verbonden aan het Europa College in Brugge. Ze is lid van een groot aantal nationale en internationale commissies. Van 2003 tot 2008 was zij onderzoeksleider van het internationale en multidisciplinaire network of excellence Connex (Connecting Excellence on European Governance), gefinanceerd door het zesdekaderprogramma van de Europese Unie.
In 2003 werd Curtin benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) en in 2007 ontving zij de Spinozapremie van NWO, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, voor haar baanbrekende bijdragen aan het Europese en constitutionele recht en bestuur. In september 2008 kreeg zij een eredoctoraat in de rechten van University College Dublin. Curtin is auteur van een grote reeks publicaties in vooraanstaande internationale tijdschriften en handboeken. Haar nieuwste boek, Executive Power in the European Union. Law, Practices and Constitutionalism, wordt in 2009 verwacht bij Oxford University Press.
Curtin blijft - naast het hoogleraarschap aan de UvA - tevens voor een dag per week als hoogleraar International and European Governance verbonden aan de Universiteit Utrecht.
Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam