PERSBERICHT
|Hilversum, 18 | |september 2008 |NIEUWS UIT AVRO's 'DE PRAKTIJK'
'Zorg rond stof in verpakkingsmateriaal terecht'
'De zorg die Amerikaanse onderzoekers uiten rond de invloed van de chemische stof Bisphenol A (BPA) in verpakkingsmateriaal voor eten en drinken op de gezondheid van mensen, lijkt gerechtvaardigd'. Dat zegt de Utrechtse hoogleraar toxicologie Martin van den Berg in het gezondsheidsprogramma 'De Praktijk' van de AVRO op radio1.
Van den Berg stelt dat de recente publicatie van het Amerikaanse onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Jama erop wijst dat er inderdaad sprake kan zijn van een verband tussen BPA in verpakkingsmaterialen van voedsel en het optreden van hartziekten, leveraandoeningen en diabetis.
In verband daarmee zou het Europees agentschap EFSA zich ook moeten buigen over de aanvaardbare voor BPA vastgestelde dagelijkse norm. Begin 2007 verhoogde de EFSA die norm omdat uit onderzoek toen werd afgeleid dat BPA niet schadelijk zou zijn voor de gezondheid.
'Maar toen ging het om de hormoonverstorende werking van BPA. Nu gaat het om hart- en leverziekten en diabetis. Dit is dus nieuw en wat mij betreft moet er zo snel mogelijk een tweede onderzoek worden gedaan om de resultaten daarvan te leggen naast die van dit onderzoek.'
BPA is een van de meest gebruikte grondstoffen voor plastic en zit o.a. in PET-flessen, kunststof verpakkingsmateriaal en coatings. Het komt in het voedsel omdat het een beetje oplost als het met andere stoffen in contact komt.
Uit het onderzoek van de Amerikanen onder 1500 mensen bleek dat de groep met de hoogste concentratie BPA in het bloed, een drie maal verhoogde kans op een hartziekte had en 2,4 keer meer kans op diabetis.