Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


18.09.2008

Kamerbrief Aanpak Biomassa Mondiaal

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, heeft mede namens minister Cramer het Plan van Aanpak Biomassa Mondiaal voor biomassa voor energiedoeleinden aan de Tweede Kamer gezonden.

Doel van dit plan van aanpak is het stimuleren, ondersteunen en faciliteren van de verduurzaming van biomassaproductie voor energiedoeleinden, zoveel mogelijk internationaal verankerd, op basis van een 'level playing field' en met het benutten van kansen voor ontwikkelingslanden. Uitvoering ervan moet volgens de minister bijdragen aan het op de Nederlandse markt komen van gecertificeerde biomassa voor energiedoeleinden en het ondersteunen van ontwikkelingslanden bij het realiseren van kansen en het voorkomen van mogelijke negatieve effecten van deze nieuwe ontwikkelingen. Om dit doel te bereiken wil de overheid via drie lijnen werken:
1. Internationale verankering door het scheppen van een zo breed mogelijk draagvlak voor duurzame productie en consumptie. De afspraken moeten zo mogelijk aansluiten bij bestaande kaders over duurzaamheid en/of handel.

2. Macromonitoring van effect op landgebruik (welk product, waar en door wie), toegang tot productiemiddelen (land, water, kredieten, technologie) en prijsontwikkeling (van de verschillende gebruiksmogelijkheden van biomassa; dus ook de politieke vraag "food, feed or fuel").

3. Verduurzamen van de productie door het ontwikkelen en toepassen van toetsingskaders en certificering.

Er zal met een aantal OS-landen worden samengewerkt. Het gaat hierbij om beleidsontwikkeling, capaciteitsopbouw, het ontwikkelen van nationale toetsingskaders (eventueel regionale), het ontwikkelen van monitoring van macro-effecten en certificering van de productie. Ook zal worden samengewerkt met andere (niet-OS) productielanden. Het plan van aanpak sluit aan bij andere initiatieven op het gebied van duurzaamheid die reeds worden ondersteund en mogelijk geïntensiveerd: duurzaamheidsconvenanten, de Schoklandakkoorden, de Roundtables voor palmolie en soja, bilaterale programma's, FSC en FLEGT.

Financiële ondersteuning van projecten De overheid is samen met SenterNovem begonnen met het ontwikkelen van een financieringsregeling voor de uitvoering van het Plan van Aanpak. De financieringsregeling wordt opgezet met twee doelen: a) Ondersteunen van een aantal ontwikkelingslanden bij het ontwikkelen van duurzame productie van biomassa voor energiedoeleinden, zowel voor eigen gebruik als voor export en b) Bijdragen aan het op de Nederlandse markt brengen van gecertificeerde biomassa voor energiedoeleinden.

De verdere inhoudelijke kaders van de regeling zijn momenteel in ontwikkeling en afgeleid van dit PvA en bilaterale overeenkomsten met (OS) producentlanden. Daarbij zal worden afgestemd met de Innovatieagenda, in het bijzonder met het thema 'groene grondstoffen', waaronder gelden zullen worden vrijgemaakt voor duurzame biomassa voor o.a. energiedoeleinden in non-ODA landen. De regeling zal openstaan voor (leden van) het consortium BIOPEC evenals andere maatschappelijke partners en bedrijven met innovatieve, geïntegreerde ideeën waarbij ook geïnvesteerd wordt door organisaties zelf. Verwachting is dat de regeling na de zomer operationeel is. Tevens zullen projecten worden ondersteund via ambassades in de prioritaire landen zoals genoemd in dit PvA.

Maleisië en Indonesië worden in het Plan van Aanpak genoemd als twee grote spelers vanwege de grote productie van palmolie. Nederland werkt momenteel samen met Maleisië en Indonesië binnen het WSSD partnerschap Markttoegang Palmolie.
In een bilaterale context hebben Nederland en Maleisië aangegeven een onderzoek te zullen opzetten naar de CO2-uitstoot van palmolieteelt op veengronden. Met Indonesië wordt de Letter of Intent (LoI) uitgewerkt die door ministers Koenders en Cramer in december 2007 en marge van de klimaattop in Bali is ondertekend met de Indonesische ministers van Landbouw en Milieu. Deze LoI richt zich o.a. op samenwerking en ondersteuning bij de verduurzaming van productie van palmolie, bescherming van veenbossen en opzet van macromonitoring.

Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor de Beleidsnotitie milieu en hernieuwbare energie in ontwikkelingssamenwerking.