Waterschap Roer & Overmaas


volgen workshop financiering waterschappen

Roemeense topambtenaren volgen workshop financiering waterschappen

Financiële ambtenaren van Waterschap Roer en Overmaas en de Unie van Waterschappen gaven deze week een workshop over financiering van waterschappen in Maastricht voor een Roemeense delegatie van 17 topambtenaren. De deelnemers zijn afkomstig van 5 waterdirectoraten en van de aan het Ministerie verbonden koepelorganisatie Apele Romane National Administration (ARNA). Voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas, Jan Schrijen opende woensdag 17 september de workshop in Maastricht.

In Nederland bestaan waterschappen met een eigen bestuur en eigen regels. De waterschapen heffen zelf belastingen en daarmee wordt geld apart gehouden om wateroverlast en overstroming te voorkomen. "Dit is uniek in de wereld. Overheden komen dan niet in de verleiding dit geld te besteden aan andere beleidsterreinen. Wanneer zich weer overstromingen hebben voorgedaan is men zich weer bewust van het feit dat goed onderhoud van dijken van levensbelang is", aldus Jan Schrijen voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas. In veel Oost Europese landen bestaat grote belangstelling voor het financieringssysteem van de waterschappen dat door vele eeuwen heen alle politieke stormen heeft weten te doorstaan.

Het doel van de workshop is het bepalen van die elementen uit het financieringssysteem en daarmee het belastingsysteem van de waterschappen, waarmee de Roemenen op een geleidelijke manier snel resultaten kunnen boeken. Speciaal voor dit project kwam de Roemeense Staatsecretaris mevrouw Anna Varga juni jl. naar Nederland voor een werkbezoek.

Samenwerkingsproject
In het kader van een internationaal samenwerkingsproject in Roemenië heeft het waterschap eerder al onderzocht of het Nederlandse decentrale model van financieren van waterschapsuitgaven ook in Roemenie toe te passen is. Dit komt eigenlijk neer op het heffen van waterschapsbelasting zoals wij dat in Nederland al kennen. Roer en Overmaas werkt in dit project samen met de Unie van Waterschappen, waterschappen in Roemenie, Apele Romane National Administration (ARNA) en het Roemeense waterschapsministerie. De vraag of het belastingsysteem aangepast aan Roemeense omstandigheden toepasbaar is in Roemenië is positief beantwoord en heeft veel belangstelling in Roemenië. Vandaar nu ook de workshops voor topambtenaren uit Roemenië.

Voldoende geld voor onderhoud
`Met het toepassen van het Nederlandse lokale belastingsysteem (model) kun je er zeker van zijn dat er voldoende middelen zijn voor onderhoud van dammen en dijken. Nederland kan het weten want dit land heeft op dit gebied een historie van 700 jaar en heeft volgens het Vellinga rapport een groeiende behoefte aan financiële zekerheid voor noodzakelijke investeringen en onderhoud. Ook de Deltacommissie heeft dit onlangs nog eens bevestigd', aldus voorzitter Waterschap Roer en Overmaas Jan Schrijen.