Vrije Universiteit Amsterdam

Obsessie: Dwangsymptomen, genen of omgeving?


* Startdatum18-09-2008


* Tijd10.45


* LocatieAula


* TitelObsession. The genetic and environmental architecture of obsessive-compulsive symptoms


* PlaatsAula


* SprekerD.S. Grootheest


* Promotorprof.dr. D.I. Boomsma & prof.dr. A.T. Beekman


* OnderdeelFaculteit der Psychologie en Pedagogiek


* WetenschapsgebiedPsychologie, pedagogiek en onderwijs


* EvenementtypePromotie

Daniël van Grootheest, psychiater in opleiding, laat in zijn tweelingonderzoek naar dwangsymptomen zien dat die in belangrijke mate door genetische aanleg worden veroorzaakt.
Dwangsymptomen zijn een onderdeel van de obsessieve-compulsieve stoornis, een invaliderende psychiatrische stoornis, gekenmerkt door dwanggedachten en dwanghandeling. De stoornis komt bij ongeveer 1% van de bevolking voor en kan door zowel medicijnen als cognitieve gedragstherapie behandeld worden.
In zijn onderzoek bekijkt Van Grootheest welk aandeel genetische aanleg en omgevingsfactoren hebben bij het ontstaan van dwangsymptomen. Om dit aandeel te bepalen werden overeenkomsten van dwangsymptomen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen met elkaar vergeleken. Het onderzoek is uitgevoerd bij tweelingfamilies binnen het Nederlands Tweelingen Register (VU) en bij Amerikaanse tweelingfamilies.
Uit het onderzoek blijkt dat verschillen tussen volwassenen in de mate en ernst van dwangsymptomen voor ongeveer 40% veroorzaakt worden door erfelijke aanleg en voor ongeveer 60% door omgevingsfactoren. Bij kinderen is het aandeel van de genen nog wat hoger terwijl gezinsfactoren nauwelijks een rol spelen.

De uitkomsten geven een flinke impuls aan het genetisch onderzoek naar dwangsymptomen. Op dit moment wordt wereldwijd genetisch materiaal verzameld bij patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis en zal door middel van een genoomwijde associatie studie geprobeerd worden de genen voor dwangsymptomen te achterhalen.

Dit proefschrift te downloaden van VU-Dare.